jeugd 10-12 jaar

B.M. de Roos

altKnallen met de Kameleon
B. M. de Roos


In februari 2015 was het feest in het Fries museum: er was een tentoonstelling over de Kameleon en dit nieuwe boek werd gepresenteerd, natuurlijk in aanwezigheid van de schrijver en de illustrator.
Voordat er een nieuw verhaal geschreven werd is er onderzoek gedaan of kinderen van vandaag de dag nog wel zin hebben om te lezen over de tweeling Hielke en Sietse en hun bootje. De uitslag was zeer positief, en nu is na ‘De Kameleon is terug’ het tweede boek verschenen: ‘Knallen met de Kameleon’.


Als Gerben Zonderland per ongeluk een golfbal door het raam mept en er een fotolijstje sneuvelt, ontdekken de jongens dat hun ouders over twee weken 25 jaar getrouwd zullen zijn. Daar kunnen ze niet aan voorbij gaan natuurlijk, ze zoeken op internet naar een passend cadeau. Ze moeten het wel voor hun ouders verborgen houden en dat valt niet mee. ‘Wat staan jullie geheimzinnig te doen.’ zegt vader Klinkhamer als hij hen opzoekt en voor een boodschap naar bungalowpark Lenterweide stuurt. Snel gaan ze naar hun pasgeverfde boot. Varen vonden ze heerlijk en als ze nu snel doen wat vader vraagt hoeven ze niets meer uit te leggen.


Op het bungalowpark zien ze een meisje dat ze van school kennen. Ze heet Ayoka, en zit een paar klassen hoger dan zij. Als blijkt dat ze daar op het park woont, ook in de winter, zijn ze stomverbaasd. Ayoka blijkt asielzoekster te zijn, en is samen met haar vader en haar veel jongere broertje naar Nederland gekomen. Waar haar moeder is weet ze niet. Dood? Of nog in Afrika?
Hielke en Sietse maken van dichtbij mee hoe de uitbater van het bungalowpark vader Kir vals beschuldigd, omdat hij van ‘die buitenlanders’ af wil. Natuurlijk willen ze helpen!
Maar hoe dan? Dit is politiek...


Het pseudoniem B.M. de Roos staat voor het schrijversduo Bies van Ede en Maarten Veldhuis en zij zijn er bijzonder goed in geslaagd om samen een écht Kameleonavontuur te schrijven. Het boek ademt precies de sfeer die ik me herinner van vroeger. De tweeling die altijd opkomt voor mensen met problemen, die altijd willen helpen, hetgeen natuurlijk niet zomaar altijd goed gaat. Verhalen vol actie en avontuur, met een flinke dosis humor.
Ze razen met hun bootje over het water, en agent Zwart knijpt maar gauw een oogje dicht omdat ook hij de jongens aardig vindt. De dorpsbewoners zijn dezelfde mensen, het enige dat anders is, is dat de jongens nu de beschikking hebben over moderne technologische snufjes.


Of de tweeling er in slaagt de verrassing voor hun ouders geheim te houden? Lees maar zelf...


ISBN 9789020677225| Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Kluitman | februari 2015
Tekeningen van Rudi Jonker Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 24 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER