jeugd 10-12 jaar

Roger H. Schoemans

Serafijns oorlog


In wel heel duidelijke taal vertelt Schoemans over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog.


Serafijn een Vlaamse jongeman woont met moeder en zus in een café vlak bij het front. Hun echtgenoot/vader is ook ergens aan het vechten.
Serafijn verkoopt van alles aan de soldaten: chocola, sigaretten, snoep en illegaal ook drank. Hij ziet de soldaten vol goede moed naar het front trekken, en hij ziet ze met vreselijke verwondingen, besmeurd met vieze modder en met de waanzin in hun ogen weer terug komen. Hij ontmoet een iets oudere jongeman uit Wales, die een lijkenpikker, een dief blijkt te zijn. Even trekken ze samen op, maar als de Welshman de Duitse linies induikt om dode soldaten te beroven, wil Serafijn niets meer met hem te maken hebben.


Op een keer staat Serafijn vol bewondering naar de Britse vliegtuigen te kijken, "echt helden die piloten" denkt hij. Hij kijkt hoe de vliegtuigen opstijgen en aangevallen worden door een Duits toestel. En hij ziet hoe "de held" nauwelijks herkenbaar en ontegenzeglijk dood van het terrein wordt weggedragen.


Veldmaarschalk Haig stelt een plan op voor de slag die de geschiedenis in zal gaan als de slag bij Passendale, een eenvoudig plan, zegt hij, dat werkt het best. Na de bespreking met de aanvoerders spreekt een kolonel Haig aan: "Heeft u een bezoek aan het front voorzien. meneer? Om de mannen moed in te spreken?" Het antwoord is schandalig, meer tekenend:" Nee, ik kan niet tegen al dat bloed en die ellende. Het leidt mijn aandacht af." Die slag kost honderdduizenden Britse en Duitse soldaten het leven. Ze waren niet meer dan kanonnenvoer.
De schrijver schuwt gruwelijke feiten niet, waardoor het niet zo'n prettig boek is. Maar de waarheid moet gezegd worden.


ISBN 9789031713349 | Paperback | 137 pagina's | Uitgeverij Altiora Averbode | 13 februari 1998

© Marjo, april 2005

Reageren? Klik hier!