jeugd 10-12 jaar

Lucy Strange

https://www.facebook.com/theLucyStrange

 

Het geheim van het Nachtegaalbos
Lucy Strange


Het verhaal in dit boek voert ons naar 1919. Het jaar waarin de twaalfjarige Henrietta (Henry) samen met haar ouders, zusje Roberta (Biggetje) en juffie Jane verhuisd is van Londen naar Huize Hoopvol, een oud huis aan zee. Het is een toepasselijke naam voor een gezin dat probeert na de tragische dood van hun broer en zoon Robert, weer verder te gaan met het leven. Maar zo makkelijk gaat dat niet.

Het zijn vooral Henry, juffie Jane en de kokkin die alle zeilen bij moeten zetten om de boel draaiende te houden. Moeder laat zich namelijk niet zien, zij is na de dood van haar zoon volledig ingestort en brengt haar dagen in de slaapkamer door. Ze heeft, apathisch als ze is, zelfs Biggetje, die vlak na Roberts dood geboren werd, nog nooit vastgehouden. En jammer genoeg is vader ondanks moeders slechte conditie toch afgereisd naar Italië vanwege zijn werk, zegt hij... of was het een vlucht?


Dus zo goed en zo kwaad als het gaat, zorgt Henry nu, samen met Jane, voor Biggetje, haar grote troost, en probeert de kokkin Henry's moeder weer te laten aansterken door het meest smakelijke voedsel te bereiden. Helaas is moeder nergens in geïnteresseerd, ze slaapt alleen maar.


Henry mist haar broer enorm en wil ook heel graag haar lieve, wijze moeder terug, maar hoe? Dokter Hardy is namelijk hevig geïnteresseerd in de nieuwe behandelmethoden van dr. Chilvers, de arts van het plaatselijke gesticht en houdt, in navolging daarvan, daarom moeder onder de verdovende middelen.  Moeder moet rust hebben en de deur van haar slaapkamer moet op slot blijven. Henry vertrouwt die grote, lompe dr. Hardy voor geen cent, ze gelooft helemaal niet dat die eenzame afzondering haar moeder beter zal maken. Mama moet frisse lucht hebben en wandelen en Biggetje zien. Henry wordt helemáál wantrouwend als ze opvangt dat dr. Hardy moeder naar de kliniek van dr. Chilvers wil brengen zodat er medische experimenten op haar toegepast kunnen worden. Dat nooit! denkt Henry.

In feite is Henry enorm eenzaam, ondanks de lieve zorg van Jane, die helaas de opdrachten van vader moet uitvoeren en dat is... meegaan in de geneesmethode van dr. Hardy. Die vreselijke arts die geen enkele empathie toont voor het verdriet van het meisje en de ellendige toestand van het gezin. Maar Henry weet één ding zeker, ze kan en zal haar moeder redden. Ze knokt en ploetert en gaat door roeien en ruiten om haar moeder aan de invloed van die akelige dokter te onttrekken. Ze móet haar moeder terugkrijgen en uit haar lethargie trekken. Dat is haar missie...
Maar het wordt wel een enorme lastige klus met al die 'beter wetende' volwassenen om haar heen.


En dan ontmoet Henry in het bos achter het huis Mot, een wonderlijke maar lieve dame die daar met haar kat in een woonwagen woont. Het is Mot die Henry opvangt, een soort van thuis geeft en voorzichtig begeleidt. Ze begrijpt dat het meisje ook haar eigen verdriet bij iemand kwijt moet. En zo raken langzamerhand de levens van Henry en Mot met elkaar verwikkeld en blijken ze meer gemeen te hebben dan ze aanvankelijk dachten.

Het ontroerende, in mooie stijl geschreven verhaal grijpt je naar de keel. De eenzaamheid van Henry is bijna voelbaar evenals de tweestrijd van juffie Jane, die liever haar hart zou volgen dan de orders van haar opdrachtgever. Maar daarnaast is het ook spannend want het gevaar dat moeder in die experimentele kliniek opgenomen zal worden is levensgroot aanwezig. Kan een kind van twaalf dat dreigende gevaar keren? Of zullen de artsen het winnen? Die vraag blijft als het zwaard van Damocles boven Henry's hoofd hangen en als lezer leef je vreselijk mee met de strijd van dit door alle doorstane ellende, vroegwijze kind. Je zou haar willen knuffelen en willen zeggen alles komt goed.
Maar ook de bijzondere, eveneens door verdriet geteisterde, Mot sluit je in je hart en je verwenst in gedachte de vader die zijn vrouw en kinderen zo aan hun lot overlaat. En natuurlijk krijg je als vanzelf een vreselijke hekel aan die rücksichlose dr. Hardy, die niet let op het belang van zijn patiënte, maar willens en wetens zijn eigen zin doordrijft.


Kortom, het verhaal sleept je vanaf de eerste tot de laatste pagina mee en lijkt qua sfeer op een mix van De geheime tuin, Het witte paardjeAnne van het Groene huis en enkele Dickensverhalen maar is toch compleet uniek in zijn soort. Het is gewoon een prachtig verzorgd koesterboek. Vooral lezen - ook volwassenen - !


Lucy Strange studeerde aan de toneelschool van Oxford en werkte als actrice, zngeres en verhalenverteller. Het geheim van het Nachtegaalbos is haar debuut.


Lees alvast het eerste hoofdstuk


ISBN 9789025767228 | Paperback met flappen | 319 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2017
Vertaald door  Aleid van Eekelen-Benders | leeftijd 10+

© Dettie, 14 augustus 2017

lees ook de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER