jeugd 10-12 jaar

Enid Blyton

https://www.enidblytonsociety.co.uk (Engels)

https://www.enidblyton.net (Engels)

https://www.enidblyton.co.uk (Engels)

 

De vijf en de geheime gang
De Vijf 2
Enid Blyton


O nee, we kunnen tijdens de kerstvakantie niet naar huis!' riep Anne met tranen in haar ogen. 'Mam heeft een besmettelijk virus opgelopen en pap zit erdoor in quarantaine. Ze kunnen ons er dus niet bij hebben. Wat nu?'
'O. wat zielig voor je moeder! En wat jammer! riep George uit. Ze was zelf net zo teleurgesteld als haar nichtje, want de ouders van Anne hadden haar én haar hond Timmy uitgenodigd om de vakantie bij hen door te brengen. Ze zouden allemaal dingen gaan doen die George nog nooit gedaan of gezien had. [...]
Wat zullen de jongen hiervan vinden?' vroeg Anne zich hardop af. Ze dacht aan Julian en Dick, haar twee broers. Zij kunnen dan ook niet naar huis.


Gelukkig kunnen Anne en haar broers weer terecht bij tante Fanny en oom Quentin die op Kiriin in Kirrin Cottage wonen. De plek waar De Vijf ook hun zomervakantie hebben doorgebracht. Maar deze keer is er wel iemand die bijles komt geven want de rapporten van George, Julian en Dick zijn sinds ze op Gaylands School (een kostschool) niet geweldig.
George weet gelijk al dat zij daar niet aan mee wil doen.


Oom Quentin heeft de bijlesleraar, meneer Roland, aangenomen en hij lijkt best wel een leuke man. Maar George moet hem niet en... Timmy ook niet!
Gelukkig mogen De Vijf 's middags wel op pad en zo belanden ze op de Kirin boerderij waar ze te horen krijgen dat er geheime panelen in de boerderij zitten! Dat moet natuurlijk onderzocht worden!
Daardoor vinden ze een stukje doek die aangeeft dat er ergens een geheime gang is... en dan zijn De Vijf niet meer te houden. Die zullen en moeten ze vinden!


Ondertussen gebeurt er iets ergs, er is namelijk ingebroken bij oom Quentin! Hij is wiskundige en zijn enorm belangrijke en geheime aantekeningen zijn gestolen! George is de enige die vermoed wie het gedaan heeft, maar niemand gelooft haar!


Opnieuw een lekker spannend verhaal uit een tijd waarin de computer, sms-jes en apps nog niet bestonden. De Vijf zoekt alles op eigen kracht uit wat het verhaal eigenlijk nog aantrekkelijker maakt. Het boek stamt oorspronkelijk uit 1943 en is nu opnieuw vertaald door Senna Beaufort waardoor het verhaal fris en van deze tijd lijkt. Het is net als deel 1 een heerlijk, vlotgeschreven boek over een spannend avontuur. Fijn dat het opnieuw uitgegeven is.


ISBN 9789002270666 | Hardcover | 160 pagina's | Standaard uitgeverij | juli 2020

© Dettie, 4 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Vijf op trektocht
De Vijf 10
Enid Blyton

De meisjes George en Anne trekken er met de jongens Julian en Dick op uit. Natuurlijk is de hond Timmy ook van de partij!
Vier kinderen en een hond. En een spannend avontuur.


Ze hebben een lang weekend vrij van school en Julian heeft een trektocht georganiseerd. Hij heeft de anderen geïnstrueerd wat ze allemaal mee moeten nemen. Helaas rijst er al snel een probleem: Timmy is erg gespitst op konijnen. En als hij er eentje achterna zit komt hij vast te zitten in een konijnenhol. Ze krijgen hem er wel uit, maar het lijkt wel of hij gewond is!
Julian en George zoeken een dierenarts, en de andere twee gaan vast naar de boerderij waar ze zullen overnachten.
Maar Anne en Dick verdwalen hopeloos. Ze vinden wel een overnachtingsplek, maar er klopt iets niet…


‘We waren op zoek naar deze plek,’ zei Dick. 'De Blauwe Vijver toch? We vroegen ons af of we hier konden overnachten – samen met nog twee anderen.’
De vrouw wees naar haar oren en schudde haar hoofd. ‘Ik ben doof,’ zei ze. ‘Het heeft geen zin om tegen me te praten, lieverd. Jullie zijn de weg kwijt zeker?’
Dick knikte.
‘Nou, jullie kunnen hier niet blijven,’ zei de vrouw.’ Mijn zoon wil hier helemaal niemand hebben. Jullie kunnen maar beter weg zijn voordat hij komt. Hij wordt nogal gauw kwaad.’


Maar ze zijn moe en nat, kennen de weg niet en het wordt al donker. Wat nu?


Oudere lezers kennen De Vijf wel. De vijf vrienden, die graag samen op avontuur gaan.
Als je het boek openslaat zie je ze al: Anne  en George. Julian en Dick. En de hond Timmy, die als een volwaardige avonturier met hen meedoet.
George en Anne zitten op een meisjesschool. Julian en Dick op een jongensschool. Kostscholen, zoals dat in de jaren vijftig normaal was in Engeland. Volwassenen komen alleen voor in het verhaal als ze een rol spelen in het avontuur, hun ouders zijn er dan ook niet.


Is het boek, dat voor het eerst verscheen in 1951, gedateerd in de zin dat het niet leesbaar is voor de jeugd van nu? Omdat de verhalen bewerkt zijn, zijn ze prima te lezen. Maar er zijn natuurlijk geen dingen toegevoegd of veranderd. Dat er geen mobiele telefoons zijn is op zich niet erg, in een modern verhaal worden die nogal eens ‘verloren’ zodat je eigenlijk een zelfde soort avontuur krijgt: kinderen die geen contact hebben met de buitenwereld en zichzelf moeten zien te redden. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van magie, het zijn ‘eenvoudige’ avonturen waarbij de kinderen vindingrijk en moedig de raadselen oplossen waar ze mee te maken krijgen.
En dat lukt De Vijf natuurlijk prima!


Het boek werd voor Nederland bewerkt door D.L. Uyt den Boogaard en uitgegeven door H.J.W. Becht, met illustraties van Jean Sidobre. De omslag van de eerste drie drukken is gemaakt door Hans G. Kresse. Vanaf 2002 wordt het boek uitgegeven in een nieuwe vertaling van J.H. Gever en geïllustreerd door Julius Ros.


Enid Blyton (Londen, 1897 - 1968) schreef kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy.


ISBN  9789002275630 | Hardcover | 184 pagina's | Uitgeverij Standaard | juli 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 30 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De vijf gestrand op Kirrin Eiland
Enid Blyton


Als meisje had ik al veel over De vijf gehoord, helaas de boeken waren voor meisjes  'te wild' volgens de bibliotheek, dus heb ik de boeken nooit kunnen lezen. Maar nu zijn ze heruitgegeven en kreeg ik eindelijk de kans om ze alsnog te lezen en... ik heb genoten!


Julian (12), Anne (10) en Dick (11) zijn hevig teleurgesteld als ze horen dat ze in de zomervakantie niet naar hun geliefde vakantiehuis in Polseath gaan. Het is helemaal volgeboekt. Misschien kunnen de kinderen wel terecht bij Quentin, de broer van papa, die woont aan zee. Tante Fenna zou het zeker wel leuk vinden en hun dochter Georgina (11) was als enig kind vast ook blij met wat gezelschap. 

Oom Quentin is wetenschapper en van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig met zijn studies. De kinderen hebben vreemd genoeg hun nichtje nog nooit gezien dus de vakantie wordt extra leuk, kunnen ze haar eindelijk eens ontmoeten! Maar Georgina zit helemaal niet op haar neefjes en nichtje te wachten! - Georgina luistert overigens niet naar haar naam, ze wil helemaal geen meisje zijn en noemt zich daarom George. - Zij vermaakt zich uitstekend in haar eentje. Bovendien heeft ze stiekem een hond, Timmy, die ze van haar ouders helaas niet mocht houden. Daarom geeft ze al haar zakgeld aan een jongen die nu voor Timmy zorgt. Papa en mama mogen het niet weten.  Ze is heel bang dat de drie kinderen haar zullen verraden dus ze moeten heilig beloven dat ze het geheim niet zullen verklappen. Natuurlijk beloven ze dat maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

De nukkige George blijkt ook nog eens een eigen eilandje te hebben, Kirrin Eiland, maar ze moet nog maar zien of ze Julian, Anne en Dick meeneemt. Ze heeft nog nooit iemand toegelaten op haar eiland en ze is niet van plan dat te veranderen. Gelukkig ontdooit George al snel. Haar neefjes en nichtje blijken haar erg mee te vallen en al snel zijn de vier kinderen en Timmy onafscheidelijk. En daar gaan ze dan... naar Kirrin Eiland, niet wetende wat hun daar allemaal te wachten staat.


Op Kirrin Eiland staat een kasteelruïne met kerkers en onderaardse gangen, voor de kinderen heel aantrekkelijk natuurlijk. Voor het eiland ligt al een eeuwigheid een scheepswrak, volgens de verhalen moet daar goud in liggen maar duikers hebben niets gevonden. De kinderen vinden het best wel spannend zo'n wrak, helemaal als het tijdens een razende storm losraakt van de bodem en vastloopt op de rotskust. Eindelijk kunnen ze in het wrak kijken en daar vinden ze geen goud maar wel iets wat alles in hun leven zal veranderen...
Maar voor ze beseffen wat ze gevonden hebben, beleven ze heel spannende avonturen en mogen ze blij zijn dat Timmy met hun mee is. Zonder de hond had het wel eens helemaal verkeerd kunnen aflopen...


Het verhaal is verschenen in 1942 en het is verrassend hoe hedendaags het verhaal nog overkomt. Alleen aan kleine dingen is te merken dat het niet in deze tijd geschreven is. De kinderen hebben bijvoorbeeld geen internet en ook hun gedrag is anders, gezeglijker, dan nu maar verder is het een verhaal dat zich makkelijk in deze tijd zou kunnen afspelen. Wild is dit verhaal, zeker vergeleken met de boeken van nu, totaal niet, wel heel avontuurlijk. De kinderen zijn soms lekker tegendraads, vooral de jongensachtige George.  Zij strijd voor wat zij wil!
Kortom, een lekker spannend verhaal... Op naar het volgende boek over De vijf.


"Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.
Sleutelwoorden in haar boeken zijn 'geheim' en 'avontuur'. Er komen vaak tunnels en geheime kamers in voor. Enid Blyton was een van de voorlopers in dit genre jeugdliteratuur zonder volwassenen.


ISBN 9789002270659 | Hardcover | 180 pagina's | NUR 283 | Standaard Uitgeverij | juni 2020
Eerder verschenen onder de titel De vijf en het gestrande goudschip. Opnieuw vertaald door Senna Beaufort | leeftijd 10+

© Dettie, 11 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER