jeugd 10-12 jaar

Yvonne Kroonenberg

http://www.yvonnekroonenberg.nl

 

altAlles voor de liefste pony
Yvonne Kroonenberg


Pip is de jongste in een gezin met drie meiden. Haar vader had bij de derde heel erg gehoopt op een jongen en was flink teleurgesteld. Maar hij weet zijn van zijn jongste een halve jongen te maken, ze gaat met hem vissen en zelfs biljarten en is dus zijn lievelingetje. Als Pip negen jaar is geeft ze aan dat ze wil gaan ponyrijden, zegt hij: ‘Je wordt toch geen paardentutje?’ Maar tenslotte gaat hij mee naar de manege. Misschien wel omdat haar moeder het ook niets vindt: die ziet het al voor zich: overal in huis kleren die naar paard stinken! En er is een klein beetje sprake van een machtsstrijd tussen haar ouders, ze kibbelen veel, maar gelukkig knuffelen ze ook.


‘Je zult zien dat het niks voor je is,’ zei hij onderweg er naar toe, ‘op zo’n manege komen allemaal meisjes met roze kleren en het enige wat ze willen is pony’s poetsen, pony’s aaien en dan suffe rondjes rijden in een bak zand.’


Dat roze hoeft niet, denkt Pip, maar de rest: nou graag! Ze zet door en haar vader gaat dan maar met haar mee. Als hij ontdekt dat ze ook kan springen, vindt hij het ineens wel leuk: dan kan ze meedoen aan spannende wedstrijden!


Bij de eerste wedstrijd gaat het fout. Pip valt met de pony die ze dan berijdt, haar ribben zijn gekneusd, en ook de pony is gewond. Beiden zullen zes weken niet kunnen rijden. Ha, denkt haar vader: dan kan ze mee naar de sportschool! Of gaan we samen badmintonnen! Maar Pip zet door: ook als ze niet kan rijden, ze kan wel de pony’s verzorgen en andere karweitjes doen. En hoewel er in het paardenwereldje veel jaloezie heerst, ze maakt er ook nieuwe vriendinnen.
En omdat ze ook wat beter haar best doet op school, draait ook haar moeder bij. Alles is goed… Maar, zal ze ooit weer lekker kunnen rijden of springen? En de gewonde pony?

Een lekker leesboek over een meisje dat vastbesloten is om haar eigen leven te gaan leiden, ondanks de tegenwerking van thuis, en de tegenslag die haar verder overkomt. Tussendoor bemoeit ze ook nog even de liefdesperikelen van haar zus, zodat er ook een vleugje romantiek in het verhaal zit.
Omdat het de grote wens van Pip is om paard te rijden, is het natuurlijk vooral een boek voor paardenmeisjes. Er staan veel termen in die te maken hebben met de paardensport.


ISBN 9789025872892 | hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Leopold | september 2017
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER