jeugd 10-12 jaar

Roland Mans

jeugd 10De gele trui


Iemand tipte me over dit boek. Een “sportroman” eigenlijk, origineel, want die heb je voor kinderen wel volop over voetbal, maar bij mijn weten niet over wielrennen. Een kind zal het niets zeggen maar ik moest meteen aan “De renner” van Tim Krabbé denken.

Het verhaal begint in café in Zoutezelle, waar achter de bar een fiere bardame staat, Maria geheten, die getrouwd is met de kroegbaas, Raf. Raf en Maria willen dolgraag kinderen, ze laten geen middel onbeproefd, zelfs Lourdes wordt bezocht, maar het mag niet baten. Ze besluiten dat het leven zonder kind ook leuk is, maar dan blijkt Maria toch zwanger.
De nieuwe boreling wordt Bart genoemd, en bijna nog eerder dan hij lopen kan krijgt hij van vader Raf een fiets. Vader Raf heeft namelijk twee liefdes, zijn postduiven en wielrennen, en die laatste liefde krijgt Bart met de paplepel ingegoten. Bart is nog wat klein voor een fiets, dus de fiets is voorzien van zijwielen. Bart wordt groter en groter en blijft fietsen, maar iedere keer als vader Raf of moeder Maria de zijwielen van zijn fiets afhalen gebeuren er de grootste ongelukken... Bart fiets in vijver, door perken, tegen muren, en loopt behoorlijke verwondingen op. En hoe vaak ze het ook proberen... Bart kan niet zonder zijwielen.

Intussen loopt door dit verhaal heen ook nog het verhaal van Sjeng, oud wielrenner, oud tourwinner en vermeend dopingzondaar. Hij slijt zijn dagen verbitterd achter de toog van Maria. Totdat hij zich over Bart ontfermt.
Dan volgen grote avonturen en grote wedstrijden. Hoe dat allemaal afloopt kan ik uiteraard helaas niet vermelden, maar de steunwielen gaan bijna tot aan het einde mee.
Een grappig avonturenboek met de nodige complotten. Ik kan alleen niet zo goed inschatten voor welke leeftijd, ik zou zeggen, negen à tien jaar, om zelf te lezen, voorlezen kan wel jonger. Alleen wordt er erg veel wielrentermen en -namen gebruikt die voor die leeftijd dan misschien nog net te moeilijk zijn.


ISBN 9789020952421 Hardcover Uitgeverij Terra - Lannoo | oktober 2003

Willeke, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER