jeugd 10-12 jaar

Kathleen Weise

altCharlotte
Kathleen Weise


Er zijn tijden geweest dat je als vijftienjarige meisje al vrouw genoeg was om in het huwelijk te treden. Mensen werden niet zo oud natuurlijk.
Zo komt het dat in 1609 de vijftienjarige Charlotte de Montmorency naar Parijs reist. Ze heeft Manon bij zich, haar trouwe dienster. In Parijs wacht markies De Bassompierre op haar, en ze heeft er niets op tegen met hem te trouwen. Hij is niet oud, aardig, en staat open voor een goed gesprek. Charlotte neemt haar intrek in het Louvre, waar haar broer Henri al is evenals hun vader, die blijft voor de bruiloft.


Charlotte begrijpt er niets van: waarin is haar lieve broer zo chagrijnig?  En vader is ook al niet zoals hij thuis is. Hij waarschuwt haar zich te gedragen zoals dat van haar verwacht wordt.
Dat blijkt in te houden dat ze bij die vreselijke Madame Morens moet leren wat de manieren van het hof zijn. Praten over valkerij is absoluut uit den boze, terwijl Charlotte daar juist veel van weet! Ze moet zich gedragen als een dom wicht. En leren dansen!
Gelukkig vindt ze bij die lessen wel een vriendin: de protestantse Sophie de Rohan Montbazon. Vader en broer zijn hier niet blij mee, maar Charlotte trekt zich er niets van aan.
Dat politieke gekonkel en gedoe over godsdienst irriteert haar vreselijk. Mensen zijn toch allemaal gelijk? En dat geroddel en achterbaks gedoe! Al snel wordt ze daar zelf ook slachtoffer van. Ze moet opletten met wie ze omgaat, met wie ze praat. Wie is die vreemdeling die ze ziet aan het raam in de andere vleugel?


Haar echte problemen beginnen met de redding van de nar Angoulevent. Achtervolgd door twee ongure manspersonen stormt hij de stal in waar zij net is. Ze verbergt hem en brengt hem naar een veilige plek.
Intussen wil ze niet meer trouwen met de markies, maar een belofte kan niet zomaar ongedaan gemaakt worden. Daar komt de koning aan te pas. Maar die blijkt een zwak te hebben voor de jonge Charlotte en hij weet ook wel een betere partner voor haar.
Het was een woelige tijd: De Spaanse koning ligt op de loer;  katholieken en protestanten kunnen elkaar niet verdragen. Met voor- en tegenstanders in een enorm gebouw als het Louvre moet het wel botsen af en toe. Dat gebeurt dan ook...


Het Louvre was in begin zeventiende eeuw een enorm groot paleis, dat net via een nieuwe vleugel verbonden was met de Tuilerieën. Er tussen in lag een groot park. Dit wordt goed beschreven in het boek.
Henri IV is koning. Hij is katholiek, maar gedoogt de protestanten die zich Hugenoten noemen zolang ze maar niet in het openbaar hun geloof belijden. Dat is een doorn in het oog van de Spanjaarden, die nog niet zo heel lang geleden uit Frankrijk verdreven zijn en er op azen om het weer bij hun rijk te voegen.
Met deze politieke achtergrond en een eigenzinnig meisje kun je een heerlijk verhaal schrijven. Dat doet Kathleen Weise dus. Romantiek en historie, zoals in de andere boeken van deze serie. De enkele kromme zin die ik tegenkom, is denk ik meer een gevolg van verkeerd vertalen.
Leuk is dat de belangrijke personages ook echt geleefd hebben.


ISBN 9789026606755 |Paperback | 286 pagina's |Uitgeverij Callenbach | augustus 2013
Vertaald uit het Duits door Hilke Makkink
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 17 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Charlotte
Kathleen Weise


Parijs 1609

Vol enthousiasme en goede moed reist de vijftienjarige Charlotte de Montmorency met haar dienstmeid Manon van haar ouderlijk huis, kasteel Chantilly, naar Parijs. Zij zal daar trouwen met de markies De Bassompierre die ze net één keer gezien heeft. Ze vindt hem wel knap en aardig en zal wel zien hoe het in Parijs verder gaat. Daar zal ze hem vast beter leren kennen.
Ze ziet alles als één groot avontuur en kan niet wachten tot ze deel kan nemen aan het hofleven van Hendrik IV in kasteel het Louvre. Haar vader, de rijke invloedrijke Hendrik I van Montmorency en haar een jaar jongere broer Henri en zijn vrouw Jeanne verblijven daar al.
Charlotte verheugt zich op het weerzien, maar zowel haar broer als haar vader zijn erg veranderd. De goede onderlinge verstandhouding die Charlotte met haar broer had is helemaal verdwenen, sterker nog Henri is erg onvriendelijk geworden. Hij waarschuwt zijn zus dat ze zich moet gedragen en moet opletten met wat ze zegt. Ze kan alles verpesten met één verkeerde opmerking.
Haar vader heeft het veel te druk om zich veel met zijn dochter te bemoeien maar waarschuwt haar eveneens. Ze dient zich onberispelijk te gedragen, er hangt veel te veel van de goede onderling gelegde relaties af.


Als snel komt Charlotte tot de ontdekking dat het hofleven helemaal niet zo aangenaam is als ze zich voorgesteld had. Er is veel haat en nijd en onderlinge ijverzucht. Alles draait om de gunst van de koning en de koningin. Iedereen wringt zich goedschiks of kwaadschikt naar de hoogste regionen. Het blijkt dat het Louvre één grote hofkliek is, die elkaar weinig ruimte gunt. 
Charlotte begaat in al haar onschuld een grote fout waardoor ze uitgelachen en genegeerd wordt. Bovendien ontdekt ze iets van De Basompierre en vanaf die tijd wil ze absoluut niet meer met hem trouwen. Maar De Basompierre is een gunsteling van de koning en Charlottes vader en Henri willen die invloed van De Basompierre niet kwijt...
Arme Charlotte, ze weet niet in wat voor wespennest ze terecht is gekomen. Ze krijgt het flink voor haar kiezen. Als dan ook nog blijkt dat de koning zelf erg graag in het gezelschap van de onbedorven en vrolijke Charlotte is, viert de jaloezie helemaal hoogtij. De koningin en haar vertrouwelinge, Leonora Concini, werken Charlotte vanaf die tijd erg in alles tegen.
De onbehouwen prins van Condé, eveneens een gunsteling en achterneef van de koning, maakt alles met zijn bruuske gedrag nog veel erger voor Charlotte.


Naast al deze perikelen rommelt het in Parijs zelf ook flink. De protestanten (hugenoten) en katholieken zijn ondanks het Edict van Nantes (1598), dat garant staat voor godsdienstvrijheid, nog steeds elkaars vijand. Het bloedbad aangericht in de Barthelomeusnacht (1572) staat nog in het geheugen gegrift en ook de Spaanse koning is zijn nederlaag tegen Hendrik IV niet vergeten. Het is derhalve niet erg raadzaam om als katholiek samen met een protestant gezien te worden.
Charlotte krijgt ook met deze situatie te maken als ze goed bevriend raakt met Sophie de Rohan-Montbazon, een hugenote. Natuurlijk mag ze niet met haar omgaan van haar vader maar eigenwijs als Charlotte is, zoekt ze haar eigen weg wel, met alle gevolgen van dien.
Gelukkig is de sceptische dienstmeid Manon er nog die met haar nuchtere verstand Charlotte zoals altijd met raad en daad terzijde staat, totdat...


Achterin het boek staat een persoonsregister zodat je even snel op kunt zoeken wie diegene in het boek ook alweer is. Echt nodig is het niet want het boek is vlot en helder geschreven. Het is een lekker jeugdboek, gebaseerd op het echte leven van Charlotte de Montmorency. Na Lizzy en Fina is dit het derde boek uit de romantische historische serie in de sfeer van Jane Austen.


ISBN 9789026606755 Paperback met flappen 286 pagina's Uitgeverij Callenbach 6 augustus 2013
Leeftijd 12+

© Dettie, 21 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER