jeugd 10-12 jaar

Schrijvers van de Ronde Tafel

Kinderen van het Hoge Huys
Schrijvers van de Ronde Tafel


Het klinkt erg romantisch: wonen op een kasteel. Maar waarschijnlijk vonden de kinderen die dat deden in vroeger tijden er weinig romantisch aan. Misschien vonden ze het wel leuk om buiten de stad te wonen en buiten te kunnen spelen, maar dat vonden ze vast allemaal heel gewoon. Zoals dat gaat als je niet beter weet.


In de dertiende eeuw werd het Muiderslot gebouwd als strategisch bouwwerk. Het lag aan de monding van de Vecht en vlak bij de grens met Utrecht. In tijden van oorlog waren er soldaten gelegerd. En als het rustige tijden waren, dan werden er mensen aangesteld om de burcht te beheren. Hun functie was drost van Muiden, of baljuw van het Gooi. Onder die namen moesten ze rechter zijn, politiecommissaris en belastingontvanger. Van 1610 tot 1647 had Pieter Corneliszoon Hooft deze baan. We kennen hem vooral als dichter en schrijver. Hij woonde in de zomermaanden met zijn vrouw en kinderen in het Muiderslot.


De schrijvers van de Ronde Tafel lieten hun fantasie daar op los, om de jeugd van nu een beeld te geven van het leven van toen. Bekende personen uit die tijd komen in de verhalen voor. Dat zijn de mensen die de Muiderkring vormen:  Constantijn Huygens, Maria Tesselschade, Gerbrand Bredero.
Maar het zijn natuurlijk de kinderen die de hoofdrol vervullen.


De vier kinderen uit het huisgezin van Hooft zijn Susanna, Constancia, Christina en Arnout.  In de verhalen leren we hen een beetje kennen, kinderen die helemaal niet zo anders zijn dan de kinderen van nu: ook zij vonden het leuker om buiten vrij te spelen, dan te zitten studeren. Pruimen van de bomen plukken en dan lekker opeten, of dromen over de ware. Tussen de regels door krijgen we informatie over het leven van toen, over het kasteel, en over Muiden.
Achterin is een lijst met personages te vinden.


En wat ook heel leuk is: er zit een speurtocht in een van de verhalen! Die kun je zelf op het kasteel gaan doen. En een spel, dat ook te vinden is op www.schrijversvanderondetafel.nl.


De auteurs van deze verhalen zijn Anneriek van Heugten, Agave Kruijssen, Hans Kuyper, Joyce Pool, Ton van Reen, Lydia Rood, Annejoke Smids, Peter Smit, Gerard Sonnemans en Suzanne Wouda, allemaal  lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel, een kring van bekende schrijvers van historische kinderboeken.


ISBN 9789491707117 | hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Delubas| november 2015
Illustraties van Jan Lieffering Leeftijd 10+

© Marjo, 20 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER