jeugd 10-12 jaar

Dave Eggers

De Tunnels
Dave Eggers


Catalina dacht nog steeds na over Grans intelligentie. Ze dacht hardop, alsof Gran niet happend naar lucht voor haar lag.
'De eerste keer dat ik je zag, was je net tegen een muur opgelopen. Snap je nu hoe verwarrend je bent? En waarom ben je trouwens op blote voeten?'


De twaalfjarige Gran verhuist met ouders en jongere zusje Maisie naar het dorp Carrousel. Gewend als ze zijn aan een vrij luxe appartement met uitzicht op de oceaan, valt hun nieuwe woning vies tegen. Het is een houten huisje dat er scheef uitziet. Maar het was van de overgrootvader van Grans vader, en dus goedkoop. Want zijn vader, monteur van beroep, had in de stad geen werk meer, en zou hier een goede baan krijgen. Helaas valt dat vies tegen. Het draait er op uit dat hij toch weer terug gaat naar de stad, en dan vaak lang wegblijft. Grans moeder is kunstenares, en zit in een rolstoel.
De omstandigheden zijn kortom niet al te best.


Als het op school ook niet erg prettig verloopt - hij wordt compleet genegeerd - zakt de moed hem in de schoenen. En hij was nog wel begonnen met een nieuwe naam. Gran heet namelijk Graniet. Om tegenwicht te bieden aan de achternaam Bloempjes, zegt zijn vader.  Maar het interesseert niemand, ze pesten hem er zelfs niet mee.


Alles verandert als hij op school een briefje in zijn boek vindt, met de vraag waarom hij in vredesnaam niet gewoon Graniet genoemd wil worden? Want Gran betekent oma, zo wil je toch niet heten? Had er dan Grant van gemaakt, zegt de onbekende briefschrijver. Het moet een meisje zijn, denkt Gran, het is een net handschrift. Maar wie dan? En waarom ziet niemand hem?


Op het moment dat hij probeert uit te vinden of hij misschien onzichtbaar is, leert hij Catalina Catalan kennen, een meisje met een geheim. Nou, Gran heeft toch niets anders te doen, hij wil weten wat zij uitspookt!


Intussen heeft hij De Hertog ontmoet, een conciërge, die lijkt te wonen in een enorme bergruimte onder de school. Het is de enige persoon die aandacht heeft voor de jongen, en Gran hoort van hem over de geschiedenis van het dorp.


Ooit stond er in het dorp een wereldberoemde draaimolenfabriek, Catalan Carrousel en Co. Iedere dorpsbewoner had er werk, alles werd met de hand gemaakt. Op de zolder van Grans huis ligt ook van alles, zijn betovergrootvader was smid en werkte misschien ook wel in die fabriek! 
Er is niets meer van over, het dorp lijkt zich nu alleen maar druk te maken over de tweespalt tussen twee dorpelingen, Fia Voelstra die strijdt voor Plannen P&S, terwijl haar tegenstander Walter Wolford de voorkeur geeft aan Plannen E&H. Het duurt even voor het gezin Bloempjes ontdekt waar die letters voor staan en wat die twee willen. 


Binnen de kortste keren is Grans leven totaal veranderd. Thuis heerst nog steeds dezelfde ongezelligheid, maar na school volgt hij Catalina. Zij wil echter niets van hem weten, verdenkt hem er van dat hij voor de Holtes werkt. Maar Gran heeft geen idee wie of wat de Holtes zijn.
Als hij ziet op welke manier zij er in slaagt steeds te verdwijnen, zoekt hij naar een manier om dat ook te doen. En zo komt hij in de tunnels terecht, waar hij met het meisje de moedige strijd aangaat met bijzondere tegenstanders. 


Wat is de rol van de conciërge in dit verhaal? En waarom moeten ze hockeysticks, palen, balken en buizen verzamelen? Maar vooral: komt het nog goed in Huize Bloempjes? Want het blijkt veel verschil te maken of men gelukkig dan wel ongelukkig is, en zij zijn duidelijk niet gelukkig.


In 113 korte hoofdstukken wordt een spannend sprookjesachtig verhaal verteld. De hoofdstukken zijn met een zwarte lijn omlijnd en er zijn heel veel zwart-wittekeningen, die perfect passen bij de tekst. Zo wordt ook de bladspiegel duidelijker, en dat maakt het boek geschikt voor kinderen die wat moeite hebben met lezen. Dave Eggers trekt ook die kinderen door zijn vlotte stijl meteen het verhaal in, en Gran is een sympathieke knul, die lekker spannende avonturen beleeft. Dat er ook een opgestoken vingertje in het verhaal zit, ach, dat merkt een jongere lezer niet eens. 


Dave Eggers is de auteur van onder meer Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit (finalist Pulitzer Prize), Zeitoun en Wat is de Wat (finalist National Book Critics Circle Award en winnaar Prix Médicis). In 2013 verscheen zijn nieuwe roman De Cirkel. Nog geen jaar later verscheen zijn (volledig in dialoog geschreven) roman Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?
Eggers schrijft evenwel ook kinderboeken. De Tunnels is zijn derde, na The bridge will not be gray (2015) en Her right foot (2017), die (nog) niet in het Nederlands zijn vertaald.


ISBN 9789048843459  | Hardcover | 352 pagina's | Moon | april 2018
Tekeningen van Aaron Renier | Vertaald uit het Engels door Karin Pijl | Vanaf 10 jaar

© Marjo,  20 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER