jeugd 10-12 jaar

James Rollins

altDe Sfinx

Een terugblik naar het eerste avontuur van Jake Ransom en zijn zus Kady is wel handig als je aan dit boek begint: hun ouders zijn jaren geleden verdwenen, ergens in Mexico, en ze wonen  bij een oom. 
Ze maken een soort tijdreis naar een geheimzinnige wereld, waar ze in een gevaarlijke jungle terechtkomen, en waar ze vertegenwoordigers van allerlei volkeren tegenkomen. Ze maken er vrienden: Marika, Pindor en Bachuuk. Ook is er een wezen dat kwaad wil: de Schedelkoning, die de macht over alle volkeren wil.
In dit nieuwe boek gaat het avontuur verder. Dit keer komen Jake en Kady terecht in de Egyptische woestijn, en ook als ze op die plek zijn gebeurt het: op geheimzinnige wijze raken ze verzeild in een soort parallelle wereld, Pangaea. Ook hier moeten ze het opnemen tegen de Schedelkoning die vervaarlijke handlangers heeft: ontzagwekkende wezens, magische wezens, die alleen maar kwaad willen.
Hun oude vrienden duiken weer op en er komt een nieuwe vriendin bij: de Egyptische Nefertiti, die nu haar vader in een soort coma ligt, probeert haar Rijk zo goed en kwaad als het gaat te besturen. Zij heeft mensen om zich heen die het goed met haar voorhebben maar ook mensen die haar om de tuin leiden. Van Jake en zijn vrienden moet ze eerst ook niets hebben, maar ze zal al gauw ontdekken dat haar vader in gevaar is.
In wederom duizelingwekkende vaart raken de kinderen van de ene fantastische situatie in de andere, waarbij monsters en betoverde wezens een grote rol spelen. De Schedelkoning zit hen op de hielen, zullen ze aan hem weten te ontsnappen? En, natuurlijk belangrijker: zullen Jake en Kady hun ouders vinden?


Er moet wel een kritische kanttekening geplaatst worden. Sommige dingen kloppen niet. Als Jake zijn rugzak laat liggen in de kleedkamer van de sportzaal, en hem even later toch onder zijn bed vandaan vist, is er sprake van een fictionele magie?
En als een tentoonstelling over vier dagen opengaat, hoe kan ik het dan rijmen als de egyptoloog zegt dat over twee uur de deuren voor het publiek opengaan?
Die dingen gebeuren in het begin van het verhaal, later, als de vaart en de spanning er goed inzitten, merk je zulke ‘kleinigheden’ niet eens meer op denk ik. Maar slordig blijft het. 
Niettemin is het een prima boek voor iemand die niet al te kritisch is en een lekker spannend avontuur wil lezen! Dan wil je alleen maar meer...


ISBN 9789026127755 | Hardcover | 349 pagina's | VBK Media | augustus 2011
Vertaald uit het Engels door Hanneke Majoor Leeftijd vanaf twaalf jaar.

 © Marjo, 4 oktober 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Maya mysterie
James Rollins

De proloog is al spannend, dat belooft wat!
Er is een man die achterna gezeten wordt. Zijn naam is Henry Bethel, en hij is als archeoloog met het echtpaar Ransom op de berg, een berg die Montana de Huesos genoemd wordt. Maar het is geen gewone berg. Het is een vervloekte plek op Yucatan, waar Mexico grenst aan Belize. De Ransoms hebben er schatten gevonden, overblijfselen uit de Mayacultuur in een stenen graftombe. Zo'n vondst blijft niet geheim, en al gauw waren er aasgieren. Die zitten nu achter Professor Bethel aan, die rent voor zijn leven. Hij heeft een pakketje bij zich, dat hij veilig wil stellen.
Ik kan al wel verklappen dat er een poosje later een pakketje bezorgd wordt bij de kinderen van het echtpaar Ransom. Niet het pakketje dat de professor bij zich had, maar wel verzonden vanuit Mexico. Er zaten twee helften van een sieraad in. Jake en Kady dragen ieder de helft  om hun nek.
Als ze drie jaar later onverwacht uitgenodigd worden om naar een tentoonstelling te gaan waar Mayavoorwerpen te zien zijn, gebeurt er iets eigenaardigs. In het museum staat een voorwerp waaraan duidelijk iets ontbreekt. Hoe Jake op het idee komt om daar de twee helften van het sieraad in te passen, hij weet het niet. Maar het heeft onvoorziene gevolgen.
Ineens bevinden ze zich in een compleet andere wereld. Er zijn 'verloren' volken, al eeuwen uitgestorven dieren en wezens die ze niet eens zelfs maar op een plaatje gezien hebben. Onder de volken die daar zijn bevinden zich onder andere Romeinen, Soemeriërs, en Maya's. Er is een 'trucje', een soort uitstraling, waardoor iedereen eenzelfde taal spreekt, en Jake ontdekt dat zijn moderne Engelse woorden niet bekend zijn, en dat hij moeite heeft met uitspreken er van.
Broer en zus arriveren net op het moment dat de volkeren bedreigd worden door de Schedelkoning, die het ook en speciaal op Jake voorzien lijkt te hebben. Wat volgt is een verbijsterend avontuur, spannend, meeslepend, en magisch. Niet magisch als bij Harry Potter, meer als in een Indiana Jones avontuur, en dat overtuigt net zo goed!
Jake weet met zijn 'wee-tèn-sgap' hulp te bieden aan de mensen daar. Kristallen, de kracht van de zon, hun alchemie en Jake's 'battrijen' veroorzaken krachten die hen in hun strijd kunnen helpen. 


Wat erg leuk is aan dit boek is dat Rollins de eigenschappen van de bepaalde volkeren handhaaft. Een Neanderthaler woont in een grot, een Romein legt als ja-teken zijn vuist op zijn borst. En Kady als geboren leidster weet ook in deze nieuwe wereld de meisjes te activeren en zelfs een cheerleaderteam op te zetten. Het zou zo verfilmd kunnen worden, ik zie de special effects al voor me!
Het is duidelijk dat er meer delen zullen komen. Voor de avontuurlijke lezer is dit eerste deel een must, en zeer waarschijnlijk de komende delen ook.


ISBN 978 90 261 2757 1 Hardcover 381 pagina's | Fontein | juni 2010
Leeftijd: vanaf 10 jaar
'Jake Ransom and the Skull King's shadow' Vertaald door Hanneke Majoor

Marjo, juni 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER