jeugd 10-12 jaar

Joke Eikenaar

https://www.joke-eikenaar.nl

 

De Vloek van Voorst
Joke Eikenaar


Dit 18 hoofdstukken tellende historische jeugdboek begint al lekker. We krijgen al op de eerste twee pagina's een kaartje uit 1361 te zien van Zwolle en de plaatsen die besproken worden in het boek. Daarna zien we een fraaie tekening van de Stins van Voorst waardoor we zien dat de Stins twee slotgrachten heeft, wat een belangrijk gegeven is voor dit verhaal. Achterin zien we nog een kaartje uit 1361 van de omgeving van de Stins en Zwolle, dat maakt dat je je goed kunt voorstellen waar de gebeurtenissen plaatsvonden.


Geitenhoedster Meike woont vlakbij de Stins maar ze zal het wel uit haar hoofd laten om de grond van het kasteel te betreden, ridder Zweder van Voorst, de bewoner van de Stins is namelijk berucht in de omgeving. Zo gauw hij mensen betrapt op zijn terrein is zijn reactie erg hard en zwaar. Toch lonkt het gebied haar altijd wel, iets wat niet mag is altijd aantrekkelijk, en zeker voor een meisje dat erg ondernemend en nieuwsgierig is.
Meike (15) laat graag haar geiten aan de rand van het gebied lopen, zodat ze toch het een en ander opvangt van het kasteel en zijn omgeving.


Daardoor gebeurt het ook dat zij rijkeluiszoon Jorrik (13) ontmoet en, zoals dat gaat, kinderen hebben andere regels dan volwassenen. De twee worden goede vrienden hoewel hun ontmoetingen in het geheim plaatsvinden. Niet iedereen zal namelijk blij zijn met hun omgang, hoe onschuldig die ook is.


Ondertussen is Zweder van Voorst nog steeds de verschrikking van de buurt, hij plundert en rooft waar hij kan, en bisschop Jan van Arkel, machthebber van het gebied, heeft er meer dan genoeg van. Hij besluit in te grijpen en zo gebeurt het dat de steden Zwolle, Deventer en Kampen een leger samenstellen dat het kasteel moet gaan aanvallen zodat Zweder eindelijk een toontje lager zal gaan zingen. Maar Zweder is niet dom, zo gauw hij van de plannen hoort neemt hij zijn eigen maatregelen.


Voor Meike en Jorirk breken heel andere tijden aan. Hun standsverschil maakt dat ze ieder hun eigen kant horen te kiezen, hoe zwaar ze dat beiden ook valt. Zweder gaat erg ver in zijn verdediging, hij steekt zelfs een deel van Zwolle in brand!
Het wordt voor Meike, de bewoners in de omgeving van de Stins en de mannen van Jan van Arkel, nog een heftige, langdurige onderneming om onder de tiranie van Zweder uit te komen. Helaas is de aanval tegen Zweder ook niet zonder gevaar...


Wat altijd zo prettig aan een historische (jeugd)roman is, is dat je dankzij het verhaal ook een heel stuk geschiedenis meekrijgt. Zwolle blijkt zelfs tot twee maal toe in brand gestoken te zijn, de laatste keer dus door Zweder. Ook de leefomstandigheden van de bevolking én rijkelui komt uitgebreid aan bod in het boek waardoor je inzicht krijgt in leefgewoontes en omgang met elkaar, wat op een boeiende manier door Joke Eikenaar weergegeven wordt.
Maar het centrale punt is natuurlijk de vriendschap tussen intelligente Meike en de vriendelijke en pittige Jorrik.


Ik voorzie een mooie jeugdfilm dankzij dit boek.


Om de sfeer te proeven... zie het inkijkexemplaar


ISBN 9789051167672 | Hardcover | 196 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2019
Leeftijd 12+

© Dettie, 27 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER