Het aapje van de klas (met CD)
Pittige liedjes en speelse gedichten
illustraties: Marc-Aurèle Versini
tekst: Jan Wouters
In dit bijzondere boek, met cd, staan heel veel (60) gedichtjes en liedjes (17) die onderverdeeld zijn in drie thema's; Altijd zomer in mijn hart, Kikkerbloot en Komkommertijd. Voorin het boek staat duidelijk aangegeven welke gedichten en liedjes onder deze thema's vallen met paginanummer erbij. Welk liedje op de cd staat wordt weergegeven met een icoontje.
In Altijd zomer in mijn hart wordt een heel jaar - inclusief de seizoenen en feestdagen - doorgenomen, te beginnen met Zeker weten een vrolijk gedicht over de eerste schooldag na een vakantie. Daarna volgen allemaal leuke gedichten over bijvoorbeeld de carrousel op de kermis, de speeltuin, een indiaan in de herfst, Sinterklaas die lekker warm in Spanje zit, en een gedichtje met de vraag waarom Sinterklaas naar het koude, rijke noorden gaat en niet naar het arme, warme zuiden. Natuurlijk komt ook Kerstmis in dicht- en liedvorm voorbij. Er wordt gedacht aan de vogels in de winter en ijs en sneeuwpret. Zo komen alle seizoenen en de gebeurtenissen zoals carnaval, moederdag en de zomervakantie voorbij, tot... het nieuwe schooljaar weer begint.
Het bijzondere van dit boek is dat bij elk gedicht of liedje allerlei activiteitentips staan die leerkrachten of ouders met de kinderen kunnen gaan doen. Als je die leest krijg je gelijk de kriebels om te beginnen. Erg leuk is bijvoorbeeld het gedicht Indiaan over een jongen die Indiaantje speelt in de heerlijke herfstzon. Het gedicht is gebaseerd op 'Indian summer' een Amerikaanse uitdrukking voor nazomertje.
Bij de activiteiten staat bijv. dat kinderen een herfstwandeling kunnen maken en daarbij als een Indiaan door het bos sluipen. Of de indianenschilderijen van Alfredo Rodriguez kunnen opzoeken op internet of enkele Yakaristrips kunnen gaan lezen enz.
In het gedeelte getiteld Kikkerbloot worden allerlei kleine en grote emoties behandeld zoals vreugde, verdriet, verwondering, angst etc.
Ook dit wordt weer erg bijzonder gepresenteerd met allerlei mooie, vaak grappige, tekeningen. Opnieuw staan bij elk gedicht veel activiteitentips die variëren van doe- en opzoekdingen tot kijk- of luisterdingen.
In dit gedeelte staat o.a. een erg vrolijk gedichtje met een heel grappige afbeelding over hoe het is als je een lichaamsdeel niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je een arm breekt of doof bent of niet goed of helemaal niet kunt zien.
Kinderen kunnen leren hoe dat is door met een blinddoek omgeknoopt rond te lopen of dingen laten voelen om te raden wat het is.
Ook kunnen ze een koptelefoon opzetten zodat ze niets meer horen of alles met één arm te doen. Spreekwoorden met lichaamsdelen opzoeken is ook een leuk idee net zoals actiefoto's uitknippen en daar een collage van maken. enz.
Tip: Luister vooral naar het grappige liedje Dringend met een wc in de buurt, het gaat namelijk over nodig moeten plassen.
In Komkommertijd het laatste gedeelte van het boek, komen allerlei bijzondere dingen in de gedichten en liedjes voor, zoals woordspelingen, kleine kriebelbeestjes (vlooien, luizen) en fantasie- en sprookjesfiguren (batman, elfjes, heksen, feeën) Zelf ben ik helemaal weg van het liedje Wikka dat heel leuk en een beetje spannend gezongen wordt. Het gaat over een leuke heks die iedereen vrolijk tovert. Ik liep het gelijk de hele middag te zingen.
Het is een enorm leuk boek dat op een heel speelse manier allerlei onderwerpen behandelt waar kinderen mee verder kunnen.
Bij de gedichten en liedjes staan uitstekende, fantasievolle illustraties die het boek nog aantrekkelijker maken.
De liedjes, gezongen door De Stukadoors, zijn heel duidelijk gezongen, de tekst is goed te verstaan, en de begeleidende muziek speelt mooi in op het onderwerp dat bezongen wordt.
Soms zou je willen dat je nog kind was en zulke leuke lessen kreeg op school.
Fantastisch boek!
ISBN 9789462342187 Hardcover 152 pagina's Uitgeverij Abimo 15 september 2014
Doelgroep: lagere school - 3de en 4de leerjaar Afmeting : 23 x 27 cm Leeftijd 8 - 12 jaar
© Dettie, 12 oktober 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER