jeugd 10-12 jaar

Suzanne Collins

http://www.suzannecollinsbooks.com

 

altVlammen
Deel 2 uit de trilogie 'De Hongerspelen'
Suzanne Collins


Zoals ieder jaar zullen ook nu namen getrokken worden uit een bak met namen die naar het Capitool moeten voor de 'Hongerspelen'. Uit alle twaalf districten twee, een jongen en een meisje. Zij vechten op leven en dood met de anderen en elkaar tot er één winnaar over is.


In het eerste deel werd het verhaal van Katniss en Peeta verteld: hoe ze sàmen gewonnen hebben dank zij een trucje van Katniss. Het Capitool, in de vorm van president Snow is woest, en zint op wraak.
Zijn kans is al meteen daar: er is een speciale editie van de Hongerspelen, de vijfenzeventigste namelijk, en de spelregels zijn anders. De twee tributen worden gekozen uit eerdere winnaars. In district twaalf zijn er dat drie: Katniss, Peeta en hun mentor Haymitch. Natuurlijk is Katniss de vrouwelijke tribuut, en als Haymitch wordt geroepen meldt Peeta zich als vrijwilliger.
Voor het oog van de camera zijn ze een verliefd stel, en Katniss mag blij zijn dat Peeta de situatie weet uit te buiten. Het maakt hen populair bij de kijkers, zodat de president zich moet inhouden. Maar er gaan geruchten dat er opstand is uitgebroken in andere districten, en gezien het gedrag van de president zou dat wel eens waar kunnen zijn. Katniss is het symbool van die opstand, haar daad bij de Spelen van afgelopen jaar, was de eerste stap.
Natuurlijk wordt ook bij deze ronde het spel gemanipuleerd, en heeft de speldirecor geniale ideeën gehad. De vierentwintig deelnemers hebben het moeilijk in de jungle waar ze terecht komen. Een deel van hen zijn beroeps, meer getraind dus, maar Katniss en Peeta hebben bondgenoten. Dat maakt het niet makkelijk: Katniss weet dat ze zal moeten doden, dit jaar mag er maar één speler overblijven.
Dat moet Peeta zijn, ze is vastbesloten.


Ook dit tweede deel biedt volop spanning. Er wordt gedood, ja, dat is onontkoombaar, maar omdat het dan betekkelijk onbekenden betreft doet het niet zo veel. Toch moeten er ook mensen slachtoffer worden om wie Katniss en Peeta rouwen.
Met de opstand op de achtergrond en onverwachte bondgenoten, lijken we af te stevenen op een overwinning. Dat zal dan toch het derde deel uit deze trilogie moeten worden.


ISBN  9789047520184| paperback |351 pagina's| Uitgeverij Van Goor | september 2013
Vertaald uit het Engels door Maria Postema Leeftijd 12+

© Marjo, 13 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vlammen
Deel 2 uit de trilogie 'De Hongerspelen'
Suzanne Collins


Na hun deelname en overwinning  in de hongerspelen denken Katniss en Peeta dat zij en hun familie nu veilig zijn. Niets is echter minder waar. Zij, maar vooral Katniss, worden gezien als de aanstichters van de onrusten in de verschillende districten van Panem. President Snow dreigt  ermee dat er “iets” zou kunnen gebeuren met familie en vrienden van Katniss als ze de opstanden niet in de kiem gesmoord krijgt.
Na hun “overwinningsronde langs de districten staat de kwartskwelling op het programma. Bij deze spelen moet van elk district een man en een vrouw die ooit de hongerspelen won terug naar het de Arena. Zo ook Katniss en Peeta. Deze keer willen ze geen bondgenoten. Katniss wil enkel Peeta beschermen en hij haar.
Maar deze spelen krijgen een wending waar Katniss geen rekening mee gehouden heeft.


Net als het eerste deel van de trilogie leest het razendsnel, soms is er een stuk dat ietsje langdradig lijkt maar echt wel nodig is als aanloop naar het volgende superspannend stuk. Dit boek eindigt ook met een enorme cliffhanger waardoor je deel 3 onmiddellijk wilt gaan lezen.
Heel dikwijls haalt deel 2 al niet meer het niveau van het eerste deel maar hier gaat deel 2 nog een stukje verder.


ISBN 9789047520184 Paperback 351 pagina's | Unieboek | Het Spectrum | midprice | juli 2011
Vertaald door Maria Postema Leeftijd 12+


Spotgaai

Deel 3 uit de trilogie 'De Hongerspelen'
Suzanne Collins


Na de kwartskwelling komt Katniss bij bewustzijn en heeft er geen idee van waar ze is. Een beetje met een keer komt ze te weten dat ze in district 13 is, dat de meeste spelers die meededen in de Arena samenspanden in een complot tegen het Capitool, dat district 12 met de grond gelijk gemaakt werd door het Capitool, dat daarbij heel veel mensen omkwamen maar dat Gale nog leeft, dat Peeta gevangengenomen is, dat er zowat in alle districten opstanden uitgebroken zijn en dat zij gezien wordt als het symbool van de opstand, nl de Spotgaai.
Eerst wil ze daar niets van horen maar ze sluit zich wel aan bij de rebellen uit haatgevoelens tegenover President Snow.
Samen met de andere districten rukken ze beetje met een keer op naar het Capitool. Bedoeling is President Snow te vermoorden en het Capitool in te nemen. Maar weer is niet alles wat het lijkt.
Ook dit boek heb ik ademloos en in 1 trek uitgelezen. Het is zo spannend dat je het niet kunt wegleggen en als je dat wel even doet je in je hoofd doorgaat met denken over de gebeurtenissen en zo nieuwsgierig bent naar het vervolg dat je gewoon onmiddellijk verder moet lezen.
Dit is voor mij een van de eerste trilogieen die ik van deel 1 tot deel 3 helemaal spannend vind. Alle 3 de delen hebben een zelfde niveau en lezen heel vlot.
Ik heb van deze trilogie echt genoten.


ISBN 9789000303120 Paperback 416 pagina's | Van Goor | oktober 2011
Vertaald door Maria Postema Leeftijd 12+

© Inge, 12 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De hongerspelen
Deel 1 uit de trilogie 'De Hongerspelen'
Suzanne Collins

Boek in drie delen: de tributen, de spelen, en de winnaar.


Het is al snel duidelijk dat dit geen gewoon verhaal is. Het deed me denken aan een Griekse mythe waarin jongeren ‘uitverkoren’ worden om te dienen als voedsel van de Minotaurus. Maar ook de ‘Fugitive’ kwam me geregeld voor de geest. (voor de jongere lezers: dat was een televisieserie in de jaren ‘60)


De ik-figuur, Katniss, zestien jaar oud,  heeft het over  de dag van de boete’.  Ze ligt nog in bed als het verhaal begint, met haar jongere zusje, die ze heel graag wil beschermen. Als ze uit bed komt gaat ze jagen. Dat blijkt een illegaal soort jagen te zijn. En langzaam wordt duidelijk dat Katniss en haar zusje Prim in een land, Panem, leven dat in districten ingedeeld is. Zij wonen in het twaalfde district waar steenkoolmijnen geëxploiteerd worden. Het district is omgeven door prikkeldraad, ze blijken ondergeschikt aan 'Het Capitool'.


Eén keer per jaar worden uit een bak met namen twee namen getrokken die naar het Capitool moeten voor de 'Hongerspelen'. Uit alle twaalf districten twee. Deze jongeren gaan met elkaar de strijd aan tot er ééntje overblijft. Er valt niet aan te ontkomen.  Als haar zusjes naam getrokken wordt, rent Katniss het podium op en meldt zich als vrijwilliger. Samen met het andere slachtoffer, de bakkerszoon, Peeta, reist ze naar de geheime plek waar ze eerst opgeschikt en aangetuigd worden, omdat ze goed over moeten komen op de televisie.  Ze worden zelfs getraind, want er moet wel wat te zien zijn. Als het niet spannend genoeg is, manipuleert men het ‘spel’  ook. Overstromingen of juist erge droogte, het kan allemaal gebeuren. Het is behalve een gruwel omdat men ieder jaar kinderen moet offeren, toch ook het grootste vermaak dat de mensen van Panem kennen.  De 12 meisjes en 12 jongens worden losgelaten in de wildernis,  met nauwelijks middelen om te overleven. Wie zal er deze vreselijke strijd gaan winnen?


Dit boek is behalve origineel ook ongelooflijk spannend. Catniss blijkt een heel bijzonder meisje te zijn, we leren haar goed kennen. Ze is al aardig ‘volwassen’ als het boek begint, omdat ze voor haar moeder en zus moet zorgen. Een ontwikkelingsroman is het dus niet echt. Maar zoals in zo’n roman, moet ook hier de hoofdfiguur steeds opnieuw grondig de voors en tegens afwegen en dan een besluit nemen. Behalve spanning is er volop humor, en ook de liefde komt aan bod. Jammer genoeg lijkt het daar af en toe een beetje soapig, maar om even bij te komen van de spanning is dat wel prettig eigenlijk.


Ja, hoe zou het nu verder gaan met Katniss? Kan een vervolg nog wel zo spannend zijn als dit eerste boek? En een verfilming lijkt me ook wel wat!


ISBN 978 90 475 0808 3 Hardcover 395 pagina's | Van Goor | mei 2009
Leeftijd 12+  Vertaald door Maria Postema

© Marjo, maart 2010

Lees de reacties op het forum, klik HIER