jeugd 10-12 jaar

Marlies Slegers

http://www.marliesslegers.nl

 

I Love Liv: Write this book
Marlies Slegers


Het nieuwste boek van I love Liv is uit. Dit keer niet een boek vol sms-jes, blogs en dagboekverhalen, maar vooral veel lege pagina’s. Hoofdpersoon Liv is namelijk dol op schrijven en weet dat het heel erg leuk is, maar ook best lastig kan zijn om dingen op papier te zetten. Daarom dit boekje!
Het staat boordevol met praktische tips voor iedereen die er over droomt om eens een boek te schrijven. Het maakt daarbij niet uit of je de boeken van I love Liv wel of niet kent. Het draait hier allemaal om jouw boek!


De tips worden op een vlotte en duidelijke manier verteld en het boekje is voorzien van leuke tekeningen. Het heeft een wat speels uiterlijk, waardoor het aantrekkelijk is om het boekje door te bladeren. Wanneer je het boekje inkijkt, start je eigenlijk ook automatisch met lezen. De speelse uitstraling kom je ook in de opdrachten tegen. Zo wordt er uitgelegd dat je een boek schrijft aan de hand van een rode draad. Bij de pagina waar jij je rode draad van het verhaal kwijt kunt, zie je bovenaan de bladzijde een tekening van een draadje dat met plakband is vastgeplakt. Met daarbij de opdracht om op die plek je eigen rode draad vast te plakken. Erg grappig gevonden en wanneer je zorgt dat het draadje uit het boek steekt, kun je ook altijd de rode draad eenvoudig terugvinden.


De grote vraag blijft natuurlijk: zijn de tips nuttig en kun je er als schrijver in spé wat mee? Daar kan ik volmondig “ja” op zeggen. Er staan voldoende nuttige tips in en ook wordt duidelijk gemaakt waar je rekening mee moet houden. Denk vooral niet dat na het schrijven van de tekst dat je dan klaar bent. Niet voor niets wordt er gesproken van “schrijven is schrappen.” Maar wat leuk en trots zul je zijn als je straks een mooi verhaal op papier hebt weten te zetten!


Na alle tips, de rode draad en zelfs het maken van je eigen omslag (pagina’s die je ook daadwerkelijk op de voor- en achterzijde kunt plakken) zijn er veel bladzijden voorzien van lijntjes om lekker te gaan schrijven. Het boekje heeft een compact formaat, waardoor het handzaam is om mee te nemen. Een schrijver krijgt op de gekste momenten inspiratie en dan is het praktisch dat je direct dingen kunt opschrijven. Leuk extra detail is dat helemaal achterin het boek er nog ruimte is voor recensies. Je hoeft er geen gebruik van te maken natuurlijk; je kan er voor kiezen de enige te zijn die ooit je boek leest. Maar als je het aandurft en wel nieuwsgierig bent wat anderen van je werk zeggen kun je ze het boek laten lezen, waarna ze hun beoordeling kunnen plaatsen in het boek. Zo kun je het geschreven verhaal verbeteren als je wilt of de tips die de recesenten aan je geven meenemen naar het volgende verhaal dat je gaat schrijven.
Voor iedereen die met de droom rondloopt om ooit eens een boek te schrijven de ideale start om daar met dit boek mee te beginnen!


ISBN 9789048818020 Paperback 128 pagina's Uitgeverij Moon  juni 2013
Leeftijd 10+

© IreneK, 7 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

I Love Liv
Scènes uit het leven van een chaoot Liv
Marlies Slegers


Voor me ligt een mooi, knalrood boek met rechts een rood elastiek dat je om het boek of bij de bladzijde die je aan het lezen bent, kunt doen. Het boek lijkt op een agenda/dagboek waarop iemand plaatjes geplakt en tekstjes gekrabbeld heeft. Als je het openslaat begint het verhaal ook met een datum. Donderdag 7 oktober. (Het jaartal is niet vermeld) Daarna volgen de gegevens van de dag: Dat zijn de gehaalde cijfers voor wiskunde en Frans, en verder een statistiekje over de leuke jongen Sem, hoe vaak ze naar hem keek, hoe vaak ze dacht aan zoenen met hem, en hoe vaak ze echt gezoend heeft met hem (0 keer) Hoeveel sms'jes ze verstuurd heeft aan haar vriendin Katja enz.
Even zonk de moed me in de schoenen. Niet wéér een boek vol sms-berichtjes, make-up, kleding, zoenen en leuke jongens. Daarvan zijn er al zoveel en ze lijken allemaal op elkaar. Gelukkig heeft Marlies Slegers dit weten te beperken en volgt er een bijzonder verhaal over een jong meisje, Liv.


Liv zit in de brugklas en woont samen met haar moeder en zus Jazz. Af en toe woont Lucas, de vriend van haar moeder ook bij hun. Maar soms is hij te druk met iets bezig en blijft hij een paar dagen in zijn atelier.
Liv schrijft over haar eerste dag op de nieuwe school wat natuurlijk altijd spannend is maar ook over thuis. Haar vader is al sinds haar vijfde op wereldreis, op zoek naar zichzelf. Af en toe krijgt ze eens een kaartje van hem maar hij is al zo lang weg dat ze niet eens meer weet hoe hij er eigenlijk uit ziet. Ze wil heel graag dat hij terugkomt hoewel ze Lucas ook heel aardig vindt.
Maar er is de laatste tijd wat aan de hand tussen Lucas en haar moeder, mama huilt veel en Lucas blijft vaker in zijn atelier. Liv maakt zich erge zorgen want haar moeder ziet er slecht uit. Maar als ze vraagt of er iets is wordt er steeds gezegd dat alles prima is. Dat hoopt ze dan maar.
Verder is Sem natuurlijk een kanjer, hij toont ook interesse voor Liv maar wel om verkeerde redenen, hij denkt dat ze gek op truckers is en alles durft, wat helemaal niet waar is... en die perfecte Jennifer laat ook steeds duidelijk merken dat ze Sem leuk vindt. Kortom, Jennifer en Liv kunnen elkaar niet uitstaan, ze kunnen elkaar dan ook lekker dwarszitten. Jennifer is helaas goed in alle vakken, ziet er steeds perfect uit en zal waarschijnlijk ook wel de hoofdrol in Romeo en Julia krijgen, dan mag zij zoenen met Sem... Liv zou ook wel Julia willen zijn maar dat gaat vast niet lukken.
Liv mag ook niet meer zoveel sms-en want ze heeft een schuld van meer dan 137 euro opgebouwd die ze eerst moet terugbetalen. Om geld te verdienen gaat ze oppassen bij de buren, maar het komt er op neer dat  Liv zelf moet oppassen want de buurman heeft rare gewoontes.
Ondertussen stapelen de zorgen zich op rond Liv's moeder, wat is er toch met haar? Ook Jazz begint zich zorgen te maken en de meiden bedenken een plan. De uitkomst is héél anders dan ze verwacht hadden!


Het is een heerlijk verhaal in dagboekvorm waarbij de sms'jes een functie hebben en niet zoals in de andere boeken omdat het de trend is om dat te doen. En dat is echt een verademing. Het is een verhaal met inhoud dat ook nog eens goed verteld wordt. Soms zijn de treiterijen tussen Jennifer en Liv wel erg grof en wat er met moeder aan de hand is ligt er ook wel dik bovenop maar toch loopt het allemaal heel anders dan je verwacht en dat is ook de kracht van het boek. Je wordt telkens verrast. De gebruikte taal is prima, niet té populair maar wel echt voor meiden van een jaar of tien waar het boek ook voor bedoeld is. Hopelijk volgen er meer boeken want je wil weten hoe het verder gaat met Liv.
Compliment voor de uitvoering van het boek, het is apart gedaan en mooi verzorgd. Ook een leuk boek om cadeau te geven.


ISBN 9789048813322 Hardcover 235 pagina's Uitgeverij Moon april 2012
Leeftijd: Vanaf 10 jaar

© Dettie, 8 mei 2012

Lees de reacteis op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De rampzalige geweldige zomer van Daan S.
Marlies Slegers


Het boek begint al spannend met de vermelding in het D-boek van Daan S.

Roos is weg. Gewoon verdwenen.
Mam huilde de hele nacht. Pap heeft de hele nacht met Paul, de campingbeheerder, het terrein afgestruind. Maar ze is er niet, mijn zus.


Maar voor het zover is dat Roos verdwijnt vertelt Daan wat er aan vooraf ging.


Het begon allemaal toen Roos twee jaar geleden borsten kreeg. Daarvoor waren Daan en zij goede vrienden maar sinds Roos borsten heeft, is ze onuitstaanbaar vindt Daan. Ze is alleen nog maar bezig met make-up, oorbellen, chatten met haar vriendinnen, ruziemaken met haar moeder en roddelen en giechelen om jongens. Vanaf die tijd noemt Daan haar Lellebel, Modemonster of Miss Lukt.  Maar Roos heeft nu zwaar de pest erin. Sinds een half jaar is moeder helemaal in de ban van alles wat ecologisch en biologisch is, dat is al erg genoeg, maar nu gaan ze ook nog op vakantie naar een eco-camping! Daar is een zwembad met algen maar geen disco, geen gamehal, geen karaokeavonden. Wel een boerderij vol dieren die je mag verzorgen, je kunt er broodbakken en volksdansen... Precies wat Roos helemaal niets vindt. Roos zit zo te mopperen dat haar moeder op het laatst dreigt dat ze volgend jaar naar een naaktcamping zullen gaan. Hoeft ze ook die bergen kleren niet mee te nemen! Daan schrikt zich rot, dát wil hij niet. Deed Roos maar weer eens gewoon.
Hij pakt zijn D-boek, een soort dagboek maar ook weer niet. Hij plakt er van alles in zoals krantenknipsels en bioscoopkaartjes van films die hij gezien heeft maar hij schrijft ook de avonturen op van D-man, een superheld die Daan verzonnen heeft en heel toevallig erg veel op Daan lijkt! Het boek helpt om zijn zus' rare, boze buien aan te kunnen.


Onderweg, bij een stopplaats langs de snelweg, ontmoeten ze David en Simon en dan is Roos ineens heel erg vrolijk en aardig, echt een Lellebel vindt Daan. 
De camping zelf is  volgens Daan best wel leuk maar Roos vindt het drie keer niets.  Alleen paardrijden vindt ze wel aardig om te doen. En wie komen ze tegen in het dorpje verderop? David en Simon! Roos is verrukt en zij  staan ook nog eens op een supergave camping vlakbij waar die dag een disco wordt gehouden, maar Roos mag niet met de jongens mee...
Ze is razend, woedend, gloeiend, giftig, laaiend kwaad en 's avonds na het kampvuur, wat ze kaboutergedoe vindt, komt ze niet terug naar het huisje... Roos is verdwenen... Er wordt gezocht en gezocht, wat is er gebeurd? Waar is Roos?


Het is een grappig boek ondanks (of juist dankzij?) de boze buien van Roos. Vooral het droge commentaar van Daan is erg humoristisch en de stukjes waarin hij fantaseert over superheld D-man (zijn alter-ego) zijn ook erg leuk om te lezen.
Roos is zo'n échte puber, de ene keer aardig en gevoelig, de andere keer haalt ze het bloed onder ieders nagels vandaan.
Het verhaal wordt door de verdwijning van Roos nog knap spannend. Je zit zelf ook  steeds mee te denken waar Roos nou kan zijn en de schrijfster zet je elke keer op het verkeerde been...
Heerlijk boek!


ISBN 9789048810079 Gebonden 160 pagina's Uitgeverij Moon juni 2011
Leeftijd: Vanaf 10 jaar

© Dettie, 2 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER