jeugd 10-12 jaar

Catherine Doyle

https://www.catherinedoylebooks.com

 

De verdwenen zeekrijgers
De Stormwachter – deel 2
Catherine Doyle


Arranmore, in het Iers Árainn Mhór is een eiland voor de westkust van County Donegal. Het hoort bij Ierland dus. In het eerste deel van De Stormwachter is verteld hoe twee tovenaars hebben gestreden voor de macht over de wereld: Dagda, de goede tovenaar en Morrigan, die druk bezig is de hele wereld aan zich te onderwerpen. Arranmore is het laatste stukje dat ze nog niet veroverd heeft. Dat ligt deels aan de aanwezigheid van magische krachten, die beheerst worden door de Stormwachter.


Als Fionn Boyle, onwetend van wat er allemaal speelt op het eiland, met zijn zus Tara naar hun opa gestuurd wordt, heeft hij geen idee dat zijn opa de stormwachter is en dat er, omdat hij al aardig op leeftijd is en dingen begint te vergeten, een opvolger nodig is.


‘Fionn was de Stormwachter, degene die door het eiland was verkozen om de elementen in Dagda’s naam te hanteren, zo lang als zijn geest en lichaam het aankonden. Hij was degene die aarde, wind, lucht en vuur met nauwelijks  meer dan een gedachte zijn wil kon opleggen.’

Tenminste, zo hoorde dat te zijn, maar zijn magie openbaart zich maar niet. Ook niet nu in het tweede deel de volgelingen van Morrigan, de zielsluipers, in grote getale aankomen op het eiland en het moment dat Morrigan ook het eiland verovert steeds dichterbij komt.
De magie van zijn opa - flarden geschiedenis die hij in de kaarsen heeft verwerkt - kan Fionn gelukkig wel hanteren, zodat hij indien nodig terug kan reizen in de tijd om informatie te verzamelen waarmee hij het probleem van het heden kan proberen op te lossen. De eilandbewoners beginnen steeds meer te mopperen, ze geloven niet meer dat Fionn hen kan helpen.


Gelukkig heeft Fionn al vrienden gemaakt, een jongen en een meisje die horen bij een van de andere voorname families. Shelby is een Beasley, een familie die het niet met de keuze van Fionn als Stormwachter eens is, met uitzondering van Shelby. En Sam is een Patton, ook al een afstammeling van een eerdere Stormwachter.
In hoeverre berusten de verhalen die al eeuwen de rond doen op het eiland op waarheid? Bestaan er echt Merrows, magische zeewezens, die zoals Fionn beweert, de zielsluipers aan kunnen? En kan hij ze dan oproepen, met het beetje magie dat hij beheerst?
Hij heeft zijn vrienden hard nodig, in de strijd tegen Morrigan. Zijn zus ook, en dat vindt Fionn minder leuk.


Catharine Doyle kent Arranmore goed, omdat haar familie daar vandaan komt. Ze kent ook de legendes, en Ierland is bij uitstek het land waarin magische wezens vaak voorkomen in die oude verhalen. De serie De Stormwachter gaat over de strijd tussen goed en kwaad, met in de hoofdrol een jongen en zijn vrienden. Bekend gegeven… Toch is het verhaal dat rond Fionn speelt zeer de moeite waard. De personages zijn goed uitgewerkt, en dit tweede deel zit boordevol actie, met erg spannende scenes.


Fionn is een jongen waarin de jongere lezer zich prima in kan leven, hij is geen stoere bink die alles zelf denkt aan te kunnen, maar een twijfelende jongen die er geen probleem mee heeft om hulp te aanvaarden als hij dat nodig blijkt te hebben. Het leest wel prettiger als je ook het eerste deel gelezen hebt, omdat het verhaal verder gaat waar dat geëindigd is, ook al is er een heel nieuw avontuur. Zo zal het met de komende delen ook vast gaan. De strijd is nog niet gestreden!

Catherine Doyle is een Ierse schrijfster van fantasyboeken voor de jeugd.

ISBN 9789059245839 | hardcover | 296 pagina's | Uitgeverij Fantoom | december 2019
Vertaald uit het Engels door Maria Postema | Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 16 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER