jeugd 10-12 jaar

Henriët Koornberg-Spronk

Marit De voetballende ballerina
Frnz4ever Deel 1
Henriët Koornberg-Spronk


Marit kan haar geluk niet op, ze is door de leuke Benjamin, de beste danser van haar balletgroep, gevraagd om tijdens de eindvoorstelling samen met hem de pas de deux te dansen. Wat zal haar moeder blij zijn! En dat klopt! Mama Trudy is helemaal in de wolken. Ook Marits beste vrienden Carlijn, Esmée en Fabio vinden het super voor haar.


Maar die gekke Fabio heeft er ook voor gezorgd dat Marit meedoet aan het voetbaltoernooi! En dat is iets wat de moeder van Marit absoluut niet goed zal vinden. De keurig nette Trudy heeft een enorme hekel aan voetballen én aan de rommel die het geeft aan vieze kleren en modderschoenen. Nee, ballet is veel beter.
Marit durft het dan ook niet te vertellen thuis. Mama zal nooit toestemming geven.


Marit traint stiekem voor het toernooi en moet steeds gauw wegduiken als er bekende mensen aan komen lopen zoals de vreselijk buurvrouw mevrouw Van 't Hek. Eigenlijk vindt Marit het ook heel naar dat ze steeds zit te liegen tegen haar moeder, maar ze heeft ontdekt dat ze voetballen heel leuk vindt, ze is er zelfs goed in, en supergraag mee wil doen aan het toernooi. Sem, de jongen waar Marit een beetje verliefd op is, vindt het ook supercool dat ze voetbalt.
Maar ondertussen moet ze wel smoezen verzinnen omdat ze niet kan oefenen bij ballet...


Natuurlijk gaat het een keer mis en komt haar moeder er op een heel akelige manier achter dat Marit steeds gelogen heeft tegen haar. Dat toernooi kan ze wel vergeten... Maar dan heeft ze buiten haar vrienden én broer Cas gerekend.


Dit eerste deel van Frnz4ever is een heerlijk vlot verhaal waarbij de huiselijke situaties niet vergeten wordt. Mama Trudy heeft het ook niet makkelijk omdat haar man heel veel onderweg is voor zijn werk, ze staat overal alleen voor. Bovendien kan ze heel slecht tegen rommel en met twee kinderen en een hond is dat moeilijk te voorkomen.
De schrijfstijl is prettig en passend bij de leeftijd van de kinderen. De enkele korte appberichtjes tussendoor vormen een leuke afwisseling in het verhaal.


Als een rode draad loopt ook het thema discriminatie mee, wat besproken wordt op school maar ook tot een heftige gebeurtenis op het voetbalveld leidt. Esmée weet daar uitstekend mee om te gaan. Al met al is dit eerste deel een prima boek dat kinderen erg aan zal spreken.
Deel twee, Fabio De klimmende wielrenner en deel drie Carlijn De duikende volleybalster zijn inmiddels ook verschenen. Daarnaast is er het boek De geheime operatie verschenen met een hoofdrol voor alle vier de vrienden.
Dus nog leesplezier genoeg!


ISBN 9789026623417 | Hardcover | 188 pagina's | Kok Boekencentrum | maart 2020
Leeftijd 10+

© Dettie, 28 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER