jeugd 10-12 jaar

B. Dubbelboer

altGeheim verzet
B. Dubbelboer


Dit boek is een heruitgave. Het verscheen eerder in 1964, en werd toen door de kinderjury in Rotterdam verkozen tot het beste boek van het jaar.


In een Drents dorp vlak aan de grens met Duitsland wonen twee vrienden: Wim en Geert. Ze zijn twaalf als de oorlog uitbreekt, waar ze als een van de eersten van op de hoogte zijn. Als ze op een dag in mei namelijk wat rondhangen bij het grensriviertje – aan de andere kant is het dus Duitsland – horen ze soldaten met elkaar praten over de volgende ochtend. Dan zal het beginnen, zeggen ze. En ze verwachten niet dat de Nederlanders veel tegenstand zullen bieden... De jongens zijn verbijsterd, en rennen meteen naar huis. Hun vader moet dit weten!
En inderdaad: de volgende morgen vliegen er heel veel vliegtuigen over. En de koningin vertrekt. En Rotterdam wordt gebombardeerd. Het is een feit: Nederland is in Duitse handen.


Wims vader heeft een garage en een taxibedrijf. Hij verwacht dat er al snel geen benzine meer zal zijn, alles moet natuurlijk naar Duitsland. Vindingrijk als hij is, bouwt hij, met de hulp van de twee jongens een motor die op turf rijdt! Het zal heel nuttig blijken, want hij krijgt gelijk, benzine is er al gauw niet meer. Niet alleen kunnen er geen auto’s meer rijden – behalve voor Duitsers, ook fietsen en zelfs paarden zijn niet veilig meer. Jonge mannen kunnen zich beter niet in het openbaar vertonen, ze zullen opgepakt worden om in Duitsland te gaan werken en de vervolging van Joden begint al snel.
Dan is er ook geen school meer: er zitten Duitse soldaten ingekwartierd. Wim en Geert proberen zich bezig te houden, en raken betrokken bij allerlei zaken die ze geheim moeten houden: een foute Nederlander, die zichzelf alleen maar wil verrijken, wordt gesaboteerd. Een parachutist die bij de landing verkeerd terecht gekomen is, kan op hun hulp rekenen. Ook een paar Joodse kinderen die ontsnappen uit Westerbork helpen ze. Dit alles met gevaar voor eigen leven en dat van hun familie. Maar al krijgen ze op hun kop van hun vaders, die zijn stiekem toch trots op hun flinke zoons!


Het is een geschiedenisles in romanvorm. De vele aspecten die te maken hebben met de tweede wereldoorlog vinden allemaal een plekje in het boek.  Ze worden als terloops verwerkt in de avonturen van de twee jongens, en hun families en dorpsgenoten zijn er ook als vanzelf bij betrokken. Het is een erg prettige manier om te weten te komen wat er allemaal gebeurde in de jaren 1940-1945. Het is geen dramatisch verhaal, meer een overzicht van alles wat er op het pad kon komen van een doorsnee-Nederlander. De jongens zijn geen roekeloze branieschoppers, of helden. Ze zijn heel gewoon en daardoor leest het boek heel prettig. Hopelijk ook voor meisjes, al oogt dit boek als een echt jongensboek.


ISBN 9789020621792 |hardcover|192 pagina's |Uitgeverij Kluitman| maart 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 1 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER