jeugd 10-12 jaar

Folkert Oldersma

http://www.folkertoldersma.nl

https://www.krebh.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Folkert Oldersma voor jongeren van 6 - 9 jaar

 

Vol gas!
Folkert Oldersma


Nadat Wout weggelopen is van school ziet hij tot zijn verbijstering hoe een voor hem onbekende jongen zich uitleeft op een crossmotor. De motor ligt in de sloot - zonder water. De jongen trekt leidingen los, snijdt de banden kapot, trapt en springt op de uitlaat. Als hij de brandstoftank ook nog in brand heeft gestoken, gaat hij er vandoor.
Wout dooft het vuur en trekt de motor uit de sloot. Zou hij er nog iets mee kunnen?


Toevallig is crossen altijd al een van zijn wensen geweest. Maar hij woont alleen met zijn vader en die heeft meer belangstelling voor de fles, kijkt niet naar zijn zoon om. Geld is er al helemaal niet, en de bijbaantjes die Wout heeft leveren zo veel niet op. Hij heeft het voetballen al op moeten geven, er was geen geld voor nieuwe schoenen of een clubshirtje…


Maar nu ziet hij een kans! De ouders van zijn vriend Roy hebben een grote boerderij. En zijn opa is handig met motoren, hij herstelt boerenwagens. Wout is sowieso graag bij zijn vriend, daar is het gezellig en Roys moeder vindt alles best.
Dus hoopt Wout nu dat hij de motor op mag knappen in de schuur van de boerderij. Het zit hem enorm mee: hij krijgt van alle kanten hulp, en hij kan zelfs meedoen aan crosstrainingen!


Daar ziet hij de jongen terug die de motor in elkaar trapte. Waarom deed hij dat eigenlijk? En zou hij nu de kapotte motor terug willen? Maar het is niet die knul die hem dwars zit, het is die vervelende politieagent die hij tegenkomt en die de motor in beslag neemt. Maar dat gaat zo maar niet, vindt Wout!


Ook ontmoet hij op de crossclub een meisje. Joska is de dochter van de garagist. En wat een stoere meid! Ze doet ook aan motorcross en nog goed ook. En voetballen, dat kan ze ook al… Onbenaderbaar, denkt Wout. Hoe moet hij dit aanpakken?
En dan is hij ook nog niet de enige die dit meisje wil veroveren…


'Met mijn snufferd belandde ik in de modder. Ik keek op.
Joska lag dubbel van het lachen.
'Zandruiter!',  riep ze me spottend toe.
Ik schaamde me dood, maar besloot mee te lachen. Ik stond op, sloeg de modder van mijn kleren en trok de motor overeind. Het zou met vallen en opstaan gaan, maar het moest me lukken.'


Een verhaal over motorcross en wat daarbij allemaal komt kijken, maar ook over tieners en de problemen die zij zoal tegen kunnen komen in het leven: eenoudergezin; geldgebrek; concentratieproblemen; onbegrip van de omgeving; verliefdheid.


De doelgroep kan zich vast wel inleven ook al worden de personages niet zo diepgaand beschreven.
Die doelgroep: qua vorm en stijl is het meer voor (betere) lezers van de bovenbouw basisschool, qua verhaal past het beter bij de onderbouw van een middelbare school.


Folkert Oldersma (1951, Leeuwarden) schrijft informatieve boeken, maar ook jeugdboeken en boeken voor Young Adults.


ISBN 9789044842159 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Clavis| maart 2022
Illustraties van Heleen van den Broek | Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 10 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER