jeugd 10-12 jaar

Hein van Dolen

Op naar de Olympos!
Hein van Dolen


 ‘Het kon nog erger: moet je horen!’


Zo wordt de lezer aangesproken als de meest gruwelijke verhalen verteld worden over Griekse goden en helden, godinnen en heldinnen. Ze komen allemaal voorbij: Zeus en Hera natuurlijk maar zeker ook Odysseus en  Oedipus. Treurige verhalen over de arme Orpheus die het niet laten kon om om te kijken en zo toch nog zijn geliefde kwijtraakte, of over Demeter, die het op een akkoordje gooide en zo zorgde voor de seizoenen. En natuurlijk kun je griezelen bij de verhalen over Eenogen, en de veelkoppige draken, of bij het verhaal over Medusa. Je kan de helden toejuichen, die juist geprezen werden als ze weer eens iemand om het leven brachten. Nou ja, dat waren meestal wel monsters, of vreemde mensen die alleen maar kwaad in de zin hadden.


‘Niemand weet precies wanneer de eerste mensen op aarde zijn gekomen. Er wordt wel gezegd dat ze gemaakt zijn van water en klei. In het begin waren de mensen aardig voor elkaar. Ze lachten veel, dansten graag en dronken een heerlijke honingdrank. Maar op den duur ging het niet zo goed meer. Ze begonnen met elkaar te vechten en brachten geen offers meer aan de goden. Zo’n offer was een geschenk aan de goden en bestond uit een dier, een koek of vruchten. Maar de mensen vergaten de goden en dachten alleen maar aan zichzelf.  Zeus besloot dat ze straf verdiend hadden. Negen dagen en negen nachten lang liet hij het regenen. De hele aarde spoelde onder en alle mensen verdronken. Allemaal? Nee, op twee na, een man en een vrouw. Zij hadden net op tijd een boot gebouwd. Die was, toen het water zakte, op een berg blijven steken. Als die mensen niet gered waren, hadden wij niet bestaan.’


Het boek is prachtig vormgegeven, een mooie papierkwaliteit, schitterende kleurrijke tekeningen, met wulpse vrouwen en knappe helden, vaak met veel humor, een feest om naar te kijken. En zelfs al laten ze soms niets aan de verbeelding over - ze zijn soms gruwelijk- ze passen precies bij de verhalen, en door de humor, kan een kind dit wel hebben.
Je zou sowieso de vraag kunnen stellen: is dit wel een wereld voor kinderen daar op de Olympos, met al dat hoeren en snoeren wat die goden steeds doen? Ze doen maar raak daar, de buitenechtelijke kinderen zijn talrijk. Alle deugden en ondeugden die je je kunt voorstellen komen voorbij, want de goden was niets vreemd.
Maar: als je deze verhalen leest is het alsof er een begeesterde leerkracht voor de klas staat te vertellen, en je hangt aan zijn lippen! Het is een fantastische bewerking van de oude verhalen, die al tweeduizend jaar lang in allerlei vormen verteld worden. Maar deze manier van vertellen was er nog niet! De lezer wordt direct toegesproken, de taal is duidelijk en uitnodigend. En als je niet helemaal weet hoe die moeilijke namen van de helden en goden worden uitgesproken is er de cd, waar je naar kunt luisteren.
Zeker weten dat de volwassenen die het voorlezen aan kinderen, er net zo van genieten als de jonge lezers zelf!


ISBN 9789056253073 | hardcover | 200 pagina's | Valkhof Pers | april 2011
Met inhoudsopgave en een cd met een door de auteur voorgelezen selectie van veertien verhalen (speelduur 77 min.)
Leeftijd vanaf een jaar of tien, maar voorlezen is een feest voor volwassenen!
En die mooie illustraties zijn dus van de hand van Louis van Geijn

© Marjo, 18 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER