Oorlogspost
Leen de Laere
Als Frans op 7 augustus 1914 dertien jaar wordt, geeft tante Gusta hem een dik notitieboek, omdat ze weet dat hij graag schrijft, en altijd de hoogste punten haalt met opstellen. Hij wil er geen echt dagboek van maken, want de oorlog die later de Grote Oorlog genoemd zal worden, is net uitgebroken, en hij zal verslag doen in zijn schrift. Natuurlijk denkt hij net als iedereen dat de oorlog met de Kerst voorbij zal zijn...
Frans is de zoon van een slager, en omdat zijn oudere broer Karel al duidelijk heeft aangegeven dat hij de zaak van zijn vader niet zal overnemen, is vaders hoop gericht op Frans. Nou ja, hij vindt het wel leuk in de zaak, dan wordt hij dus schrijver/beenhouwer.
Voorlopig is het vakantie, en als de oorlog voortduurt kan hij niet naar school: er zitten soldaten ingekwartierd!
Karel is gemobiliseerd en stuurt vaak briefjes en kaarten. Hij is fotograaf van beroep, dus foto’s komen ook naar Frans. Allemaal gegevens en illustraties voor het dagboek. Frans vertelt vanuit twee kanten: hij woont in Antwerpen en vertelt over de zeppelins die de stad bombarderen en de paniek die er uitbreekt, waardoor vele mensen op de vlucht slaan.
En omdat Karel brieven en foto’s stuurt, kan hij ook over de val van Luik en het verdere verloop van de oorlog vertellen. Tegelijk gaat het gewone leven door: er ontstaat een tekort aan voedsel, Natuurlijk zijn er Duitsers in de stad, maar helaas ook Duitsgezinden, spionnen ook. En Frans vindt dat hij de verloofde van zijn broer een beetje in de gaten moet houden, of alles wel goed met haar gaat. Als Roos verdwijnt, weet hij niet wat hij er van moet denken!
Het boek is prachtig uitgevoerd: er staan stukken geschreven tekst in, en het schrijven gaat niet vlekkeloos. Er staan heel veel foto’s en ansichtkaarten in, en de brieven van Karel.
Leuk detail is dat de Amerikaanse reporter Edward Alexander Powell, bekend van diens eigen boeken over de Eerste Wereldoorlog een rol speelt.
De jongen is Vlaams, er staan dus Vlaamse en Franse woorden in – typisch: in die tijd was de voertaal op universiteiten Frans. Een mooi en ook leerzaam boek ook voor Nederlandse jongeren.
ISBN 9789022330562 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Manteau | oktober 2014
Leeftijd vanaf 12 jaar
© Marjo, 8 april 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER