jeugd 10-12 jaar

Brandon Robshaw

https://brandonrobshaw.wordpress.com

 

altDe waanzinnige wens
Brandon Robshaw


Wat zou het heerlijk zijn als je alles kreeg wat je hartje begeert. Als alles precies zo gebeurt zoals jij het wil. Als de wereld een plaats is waar iedereen aardig is en waar geen problemen zijn.


Dat is wat Sem denkt als hij onverwacht in staat gesteld wordt om een miljoen wensen te doen die allemaal direct uitkomen. Een van de eerste wensen is dat hij nog niet zijn bed uit hoeft. Letterlijk wenst hij dat het een uur vroeger zal zijn. En tot zijn verbazing verandert alles om hem heen en is het inderdaad een uur vroeger. Hij wenst een lekkere kop thee, en ja hoor: die staat er onmiddellijk. Als Sem eenmaal weet hoe hij er mee om moet gaan, bedenkt hij dat het toch wel heel leuk is om zoveel te kunnen wensen.

De dag ervoor, toen alles nog gewoon was, ging Sem voor het eerst naar de nieuwe school, samen met zijn vriend Stefan. De twee vrienden zijn er aan gewend dat zij altijd het mikpunt zijn van pesterijen. Sem heeft rood haar en Stefan is te dik.
En ja hoor, op die eerste dag op school hadden ze al een aanvaring met de oudere Wouter die graag minder sterkere kinderen afperst en pest. Die tweede dag had Sem logischerwijs helemaal geen zin in school, maar nu hij weet dat die wensen echt zijn, wil hij wel eens zien wat er gebeurt. Sem verzint allerlei leuke dingen: hij zorgt er voor dat de kleren van Stefan hem beter passen; hij spreekt ineens vloeiend Frans en inderdaad: Wouter laat hen met rust.


Hij begint allerlei dingen te verzinnen. Nuttige dingen, grappige dingen, dingen die anderen helpen, maar ook onzinnige dingen. Zichzelf en Stefan heel groot toveren zodat ze de wereld letterlijk aan hun voeten hebben liggen, is wel grappig. Het leert hen een heleboel over zwaartekracht. En zich heel klein maken, nog kleiner dan mieren, dat levert weer andere inzichten op. Maar als je er voor kunt zorgen dat alles verloopt zoals je dat wil, dan is het leven maar saai, zo zonder verrassingen in petto. En hij had het zo goed bedoeld, maar het blijkt bijvoorbeeld een heel fout te zijn om te wensen dat er niemand meer dood gaat.


Na een tijdje wil Sem zijn wensen kwijt. Maar wensen dat hij geen wensen meer heeft blijkt niet te kunnen.


‘Dat is een logische tegenstrijdigheid.’
’Hoezo?’ drong ik aan. ‘Toen ik wenste dat ik terugging in de tijd kon het wel!’
‘Maar toen wenste je niet dat je de wensen niet had. Dit kan gewoon niet. Als je de miljoen wensen niet wenste, kan de wens om terug te keren naar de tijd dat je de wensen niet had niet vervuld worden. Want dan zou je op dit moment niets kunnen wensen.’


Zo levert dit komische verhaal met zijn bizarre wendingen velerlei inzichten op: niet alleen over zwaartekracht en de wereld van de mieren, maar ook over logica en levensvragen. Een knotsgek verhaal met een beetje meer voor degene die dat er in wil lezen.
De omslag trekt de aandacht, kinderen willen hier meteen in beginnen te lezen!


ISBN 9789048828159 | Hardcover | 192 pagina's| Uitgeverij Moon | november 2015
Vertaald uit het Engels door Karin Pijl  Illustraties van Elly  Hees Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 8 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER