jeugd 10-12 jaar

Guy Didelez & Frank Pollet

http://www.guydidelez.be

http://frankpollet.weebly.com

https://innehaine.wordpress.com

 

hspace="15"Onopgelost en waargebeurd
Guy Didelez & Frank Pollet


Als je niet van mysteries houdt, kun je deze recensie maar beter overslaan. Heus, dan kun je nu wel stoppen met lezen. Als je van nature nieuwsgierig bent en het heerlijk vindt raadsels te ontrafelen, val je echter met je neus in de boter. In dit boek staan maar liefst twintig onopgeloste mysteries! Sommige dingen of gebeurtenissen zijn nu eenmaal niet te verklaren, zelfs niet door de slimste wetenschappers ter wereld. Lukt het jou wel?


Over het allereerste mysterie dat in dit boek beschreven wordt, heb je misschien al weleens iets gehoord of gelezen. In 1947 stuitte boer William Brazel uit het Amerikaanse plaatsje Roswell op een vliegende schotel. Er zijn wel vaker mensen die beweren een ruimteschip te hebben gezien maar de vondst van boer Brazel werd door de commandant van een nabijgelegen luchtmachtbasis officieel bevestigd. Korte tijd later beweerde de luchtmacht dat het om een vergissing ging maar toen was Roswell al wereldnieuws. Nog altijd wordt het stadje overspoeld door toeristen die hopen een glimp van een alien op te vangen. Wie destijds de waarheid sprak en wie heeft gelogen, is nog altijd een mysterie.


Een ander boeiend verhaal gaat over de Nazcalijnen in Peru. In het bewuste gebied zijn vanuit de lucht meer dan 700 prachtige tekeningen te zien. Vind je daar niks mysterieus aan? Tegenwoordig is het eerder een dure en tijdrovende klus dan een moeilijke opgave om zulke tekeningen te maken, maar… de Nazcalijnen zijn tussen 200 voor Christus en 900 na Christus gemaakt door de Nazca- en Paraca-indianen! Deze indianen hadden geen vliegtuigen of helikopers waarmee ze vanuit de lucht konden zien of hun kilometergrote tekeningen al een beetje wilden lukken. Zij hebben nooit het resultaat van hun inspanningen kunnen bekijken. Vreemd? Het wordt zelfs nog vreemder! De Nazca’s hebben zelfs tekeningen gemaakt van dieren die duizenden kilometers verderop leefden. Hoe wisten zij van het bestaan van deze dieren af? Hebben de ruimtewezens uit Roswell er soms iets mee te maken gehad?


Ook het verhaal van de tweejarige James Leiniger is erg bijzonder. Het jochie was dol op vliegtuigen en zodra hij kon praten, vertelde hij honderduit over luchtgevechten. Toen het jongetje begon te dromen dat hij in een gevechtsvliegtuig om het leven kwam, begonnen zijn ouders zich grote zorgen te maken. Hun zoon stond duidelijk doodsangsten uit. Vreemd genoeg beweerde de kleine James Leiniger eigenlijk James Huston te heten. Toen zijn ouders ontdekten dat er werkelijk een James Huston heeft bestaan, vielen ze van de ene verbazing in de andere. Ze schreven er zelfs een boek over.


Ook de andere zeventien verhalen in dit leuke boek zijn doorspekt met mysteries. Hoe kunnen twee mensen met een donkere huid een blank kind krijgen? Hoe kan iemand die nauwelijks hersenen heeft volkomen normaal functioneren? Hoe is het mogelijk dat sommige mensen ineens een andere taal spreken en anderen zonder eten en drinken kunnen? Ook zijn er verhalen over verdwenen kunst, hardnekkige spoken en een bijzondere helderziende. Niet alleen mensen maar ook voorwerpen kunnen voor verrassingen zorgen. Bestaan er echt doodskisten met een ingebouwd navigatiesysteem en auto’s met een kwaadaardig karakter?


Ook dieren kunnen er wat van. Zo houden alligators niet van stoere mensenpraat en kunnen meerdere diersoorten zichzelf heel slim van vervelende kwaaltjes verlossen. Ook komen er gigantische inktvissen en wraakzuchtige vissen in het boek voor. Natuurlijk is het dier dat misschien wel het grootste mysterie ooit vormt niet vergeten. Bestaat Nessie – Het monster van Loch Ness – echt of toch niet?


Auteurs Guy Didelez en Frank Pollet hebben zo veel mogelijk informatie over de twintig mysteries verzameld. Ze leggen heel duidelijk en op vrolijke toon aan de lezer uit wat er aan de hand is en welke mogelijke verklaringen er zijn. Illustrator Inne Haine heeft grappige, soms wel erg flauwe, cartoons bij de verhalen gemaakt. Ze zijn in ongeveer dezelfde kleur als de cover afgedrukt. Hoe het nou allemaal precies zit, blijft natuurlijk een mysterie. Na het lezen van alle informatie en de verschillende theorieën kun je jouw fantasie heerlijk de vrije loop laten.


Van dit soort boeken zijn er wat mij betreft nooit genoeg. Gelukkig is het tweede deel – Keigrappig & waargebeurd – al in de maak!


ISBN 9789461316301 | paperback | 183 pagina's | Van Halewyck | maart 2017
Vanaf 12 jaar

© Annemarie, 12 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER