http://www.selmanoort.nl
Zie ook de Leestafel-recensies over boeken van Selma Noort in de categorie
Jeugd 6-9 jaar.
Koningskind
Selma Noort
Lydia was vijftien jaar. Ze stond tot haar middel in het water zodat roofdieren haar bloed niet zouden ruiken. Toen een onbeheersbare kramp haar kindje na uren van pijn eindelijk uit haar lichaam stuwde, zag ze dat het een meisje was met een onvolgroeid linkerarmpje met daaraan een krom handje waaraan twee vingers misten.
Het meisje wordt Zissel genoemd, wat zoet betekent, omdat ze geboren was in helder, zoet water. Later blijkt dat Zissel ook niet kan praten.
We lezen dat zij de dochter van de grote koning Salomo is. Helaas betekent dat niet dat Zissel nu prinses is. Zissel is geboren na een bezoek van de koning die op zijn reizen eenvoudige vrouwen en meisjes 'bezocht'. De schande van Lydia's zwangerschap was enorm en Lydia besloot te vertrekken toen ze acht maanden zwanger was.
Nog voor de bevalling ontmoet Lydia bij de poel een steenhouwer, een weduwnaar die naast zijn vrouw ook zijn dochter verloren heeft dankzij een koningsbezoekje...
Lydia vraagt of ze met hem mee mag, als dochter of... als vrouw. De man knikt, is blij, hij is niet meer alleen en Lydia is ook blij, ze heeft weer onderdak en bescherming. Ze trouwen zodat Lydia niet in oneer leeft. Een paar jaar later komt er een vondeling bij, Jabin, de jongen is twee jaar jonger dan Zissel. Steenhouwer, Lydia, Jabin en Zissel hebben een heerlijk leven. Zissel maakt zich verstaanbaar middels gebarentaal en Jabin spreekt die taal als geen ander. Later bedachten ze nog een andere manier van communiceren die achteraf van levensbelang blijkt te zijn.
De beschrijvingen over dit leven met de oude Steenhouwer en zijn jonge gezin zijn prachtig. Steenhouwer leert Zissel alles met veel geduld en liefde en toont haar dat haar onvolgroeide arm geen handicap hoeft te zijn. Lydia en Zissel zelf zijn onvergetelijke figuren. Ze zijn krachtig én heel liefdevol. Het leven van hen voelt bijna paradijselijk aan. Helaas blijft het geluk niet duren...
Nadat Lydia weer zwanger was geworden, bevalt zij op een nacht van een prachtige zoon. Maar in een hut verderop bevalt een machtige edelvrouw op doorreis van een doodgeboren kindje. Ze weet dat ze verstoten zal worden als haar man dit hoort. Zissel is de enige die ziet wat er vervolgens gebeurt. De babytjes worden verwisseld!
‘Wie hierover spreekt, wie hierover nog nadenkt, wie hier zelfs diep in de nacht maar over durft te dromen, zal sterven,’ zei de vrouw.
Zissel begreep dat ze moest meespelen als ze wilde blijven leven. Dus ze knikte.
Dankzij de slimme Zissel kunnen zij en haar moeder meereizen met het gezelschap en zo ook bij de baby blijven. Niemand weet dat Zissel de zus van de baby is en Lydia zijn moeder. Ze belanden uiteindelijk in het hof van koning Salomo... Dat is heel vervelend, want de kleur van Zissels ogen verraden wie haar vader is... Hij, de machtige, stoere, krachtige Salomo zal nooit een stom kind met een onvolgroeid armpje accepteren als de zijne...
Het verhaal verandert tijdens de reis wel van toon. Het paradijselijke en de rust is verdwenen maar de reis is wel enerverend en je voelt je als het ware opgenomen in het koninklijke gezelschap. Dankzij een goed bedachte list, wordt Zissel met respect behandeld evenals Lydia. Je gniffelt bijna van genoegen als je dit leest. Toch zal het lot heel anders over iedereen beslissen dan iedereen gedacht heeft. En zo belanden we uiteindelijk bij het verrassende en toch voor sommigen herkenbare einde!
Een fijn boek dat je na het prachtige begin door móet lezen en pas dicht kan slaan als je de laatste bladzijde gelezen hebt! Heerlijk!
Voor een leesfragment, klik HIER
ISBN 9789025879488 | Hardcover | 249 pagina's met toelichting en nawoord van Selma Noort | NUR 283 | Uitgeverij Leopold | september 2020
Leeftijd 10+
© Dettie, 14 oktober 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Help! Ze jatten de dikke dame!
Met tekeningen van Sylvia Weve
Selma Noort
Jelmer is de vriend van Sandra. Als Jelmer in de vakantie gaat logeren bij zijn oom Bert, mag Sandra mee. Oom Bert werkt bij de kringloop en neemt de kinderen mee daarheen. Zo leren ze wat het nut is van de kringloop: waarom mensen dingen die er nog goed uit zien wegbrengen, en dat je niet alles weg moet gooien. Als een oude dame spulletjes komt brengen, horen de kinderen dat ze bij haar zus gaat wonen en niet alles mee kan nemen. Ze zou het leuk vinden als haar spulletjes terecht komen bij mensen die ze ook mooi vinden.
Jelmer en Sandra hebben nog maar net de vaasjes die de mevrouw bracht, een plaatsje gegeven, als er twee mannen binnenkomen, die ze meteen kopen. Ze kosten dan ook maar twee en drie euro.
En die twee mannen zien nog meer dat ze heel graag willen hebben. Niet omdat ze het mooi vinden, maar om er geld mee te verdienen. Dat weet oom Bert dan nog niet, maar toch wil hij het schilderij niet meteen verkopen. Hij wil het eerst laten zien aan iemand die er verstand van heeft.
En dan wordt het schilderij van de dikke dame gestolen. Maar de kinderen gaan op onderzoek uit.
Het is een spannend verhaaltje, met een realistisch gegeven. Humoristisch ook. Het is geschreven in korte zinnen, die niet achter elkaar doorlopen. Makkelijk te lezen voor het kind dat er wat moeite mee heeft. En omdat het een leuk en boeiend verhaaltje is zullen ze vast wel doorlezen!
Er staan kleurige tekeningen in die ik persoonlijk niet zo mooi vind, maar wel aansluiten bij de tekst.
ISBN 9789075689631 | hardcover |65 pagina's | Uitgeverij De Inktvis | juli 2010 |
Vanaf 10 jaar, uit de Kokkel-serie, een makkelijk-lezenreeks.
© Marjo, 7 maart 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER