jeugd 10-12 jaar

Guido Kees

http://www.guidokees.be

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Guido Kees in de categorie jeugd 13-15 jaar

 

altDe drakenmeester
deel twee van De zoon van Artan
Guido Kees

‘IJzeren gekletter weergalmde tegen de muren van de grote ridderzaal. Twee zwaarden gingen elkaar te lijf.’

We bevinden ons in de tijd van de ridders, de middeleeuwen. Heer Sieg en zijn vazal Radboud doen een oefenduel. Linde, de hofdame van vrouw Rune, kijkt stiekem toe. Tot haar schrik hoort ze de twee mannen daarna praten over het uitschakelen van de zoon van Artan. Maar dat is Wolf, een goede vriend van haar!  En ze begrijpt uit het verdere gesprek dat heer Sieg, die de oom is van Wolf, er op uit is heer en meester te worden van de burcht en alles wat daar bij hoort. Hij wil zijn zus Rune, die rouwt om haar man, verdrijven.


Natuurlijk gaat het meisje haar vriend waarschuwen. Wolf is op zoek naar zijn vader, omdat hij niet wil geloven dat die omgekomen is bij een gevecht met de draak. Er is namelijk sprake van een monsterlijk dier dat de omgeving teistert, en de vader van Wolf, is niet meer teruggekomen van de jacht op dat dier. Wolf krijgt hulp van Friso, de zoon van de smid, en van Cara, de dochter van de genezeres, die zelf ook haar diensten verleent. Want zonder slag of stoot gaat de draak niet verdreven worden. En de oom van Wolf uit het kasteel verdrijven zal ook niet zo makkelijk zijn.


Ook al blijkt dit boek het tweede deel te zijn, en is het verhaal al als jeugdserie op de Vlaamse televisie geweest, ik maak voor het eerst kennis met de kinderen Wolf, Linde en Friso. Het blijkt geen probleem dat je als lezer geen voorkennis hebt, het verhaal is heel duidelijk. En mochten er dingen zijn die refereren aan het eerste deel, dan wordt uit de context prima duidelijk wat er aan de hand is.


Misschien is dit geen origineel verhaal, maar het blijft leuk: kinderen die avonturen beleven in een historische setting!
Het is een verhaal vol avonturen, waarin de vriendschap tussen jongeren van diverse komaf een grote rol heeft. Het boek zit vol met middeleeuwse elementen: behalve het kasteel met een kasteelvrouwe en haar bedienden is er een scharensliep, een smidse, ridders, en een vrouw die als heks aangeduid wordt. Omdat er gewisseld wordt van vertelperspectief – zoals dat in de televisieserie ook gebeurt - maken we ook mee wat andere personages beleven.
En natuurlijk is er een romantisch tintje...


Het verhaal van het boek is gebaseerd op een historische fictiereeks die in 2015 is uitgezonden op tv (Ketnet) en bedacht door Klaus Verscheure. Het scenario is van Wout Thielemans. Eigenlijk wil ik die serie nu wel zien...


Guido Kees
schreef onder andere de jeugdroman The Pencil, één van de weinige niet-Amerikaanse boeken die eerst in Amerika gepubliceerd werden. Het Potlood verscheen in 2015 op de Nederlandstalige boekenmarkt en de filmrechten werden meteen verkocht.


ISBN 9789401435338 | Hardcover| 216 pagina's | Uitgeverij Lannoo | 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar; NUR 283

© Marjo, 13 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER