jeugd 10-12 jaar

Peter Nys

Mammoth
deel drie uit de trilogie Wentelwereld
Peter Nys

‘Freek is inderdaad de enige hoop voor onze wereld, maar hij heeft nog een lange weg te gaan voor hij die op zich kan nemen. In de tussentijd mag hem niets overkomen of die hoop is verloren!’


In deel een van de trilogie Wentelwereld hebben we Freek Holtrust leren kennen, de mens uit onze wereld die onverhoeds belandt in een wereld die voor hem onbekend is. Hij blijkt degene te zijn die de wereld moet redden: de wrede zwarte magiër Panoleon, doorgaans Nachtheer of Zwarte Kraai genoemd, wil alles dat behoort tot Wentelwereld vernietigen, mens, dier en goederen.
In deel een en twee hebben we kennis kunnen maken met de medestanders van Freek, als ook met zijn geduchte tegenstanders. Daaronder zijn behalve mensen ook veel andersoortige wezens, in allerlei variaties.


Als deel drie begint ligt Freek nog in coma. De goede magiër, Maesius, beseft dat er nog maar één redmiddel is, de jongen verzwakt steeds meer. Ax, het meisje dat zo langzamerhand de geliefde van Freek is geworden, moet ook gaan slapen en de droom van Freek binnengaan, hem mee terugnemen.
Gelukkig voor hen is er verderop in het land nog een magiër, Ishtar Paduashan. Zij voelt dat er iets fout gaat en stuurt ook iemand om de twee jonge mensen te helpen. Dan lukt het: Freek is terug. Maar hij moet zijn magie nog terugvinden en de nachtheer, die zich meester heeft gemaakt van het lichaam van sjah Hedith Sjah Malik probeert daar van te profiteren. Zij zijn de twee die de uiteindelijke strijd zullen moeten aangaan: Freek en de nachtheer.  Maar Freek heeft nog een zwakke plek: Ax...


De trilogie Wentelwereld is een spannende fantasytrilogie. Helaas heb ik het tweede deel niet gelezen en soms mis ik informatie. Maar met wat ik weet uit het eerste deel heb ik natuurlijk wel de basis om deel drie te kunnen volgen. En vaak is ook uit de context op te maken met wat voor wezens we te maken hebben. Als er een ‘chow’ opduikt wordt snel genoeg duidelijk wat het is, en wat Freek met het wezen te maken had en heeft.


Heel veel elementen in deze boeken zijn vervormingen van onze eigen wereld, ook de namen. En voor een beetje sappigheid is er de romantiek. Freek en Ax groeien nader tot elkaar. In beide kampen zijn spionnen aanwezig, en kunnen mens en dier van inzicht veranderen. Zo blijft het verhaal levendig. Gelukkig overdrijft Peter Nys niet, hij zorgt er goed voor dat het geen warboel wordt. Zelfs zonder de kennis van deel twee!


ISBN  9789044826395 | paperback | 408 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2015
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 23 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWentelwereld
deel een uit de trilogie Wentelwereld
Peter Nys


Als zijn ouders komen met het plan om te verhuizen naar de stad baalt Freek Holthurst vreselijk.
Ok, op school is het niet leuk, maar zou het op een andere school beter zijn? Als hij zit te sikkeneuren bij het Wichelwoud, een klein, maar vrijwel ondoordringbaar stukje bos, ziet hij iets flitsen, ‘een schicht van groen’.


‘Freek had het gevoel… hij wist het op een of andere manier zeker… dat twee ogen in zijn rug priemden. Met een ruk draaide hij om zijn as, maar tot zijn verrassing viel er niets opmerkelijks te bespeuren. Het eerste avontuur van Freek leek uit te draaien op wat geheimzinnig geritsel, een flits groen en een onbehaaglijk gevoel. Een schrijver zou een flinke kluif eraan hebben om daar een pagina of twee mee te vullen.
Net toen Freek besloot weer naar huis te gaan, leken de struiken recht voor hem plots achteruit te wijken. De omgeving zag er ineens uit alsof Freek hem bekeek door een dun laagje water op de bodem van een ondiepe poel… waar net iemand een steentje in had gegooid.’


Met dat avontuur komt het wel goed:
Freek heeft onwetend een poort ontdekt naar een andere wereld: Wentelwereld.
Het is een wereld die lijkt op onze Middeleeuwse wereld: steden hebben een schout, er zijn oogstfeesten en markten, zeilschepen en wapens als knuppels en pijl en boog zijn gangbaar. Maar het is niet hetzelfde. Er zijn ook vreemde wezens: gruwgrocs, grondels (niet hetzelfde als onze grondel), bayara’s en meer.
Freek ontmoet Ax, een meisje dat op zoek blijkt te zijn naar ‘reizigers’ zoals Freek er een is. Met haar gaat hij naar Zephyran.
Intussen leren we nog een jongen kennen, de kleine mankepoot Luno, die het hulpje is van een magister. Deze magister is een ‘Alvrin’, een volk dat tussen de mensen woont hetgeen niet door iedereen op prijs gesteld wordt. Zo is Luno getuige van brandstichting: de boekenwinkel van magister Maesius wordt platgebrand door Rodolpho Bracchius, de schout, waarbij de magister zeker een wisse dood gevonden moet hebben en Luno maar net weet te ontkomen. Niet één keer, maar meerdere keren ontsnapt hij aan de schout! Ook hij ontmoet een vriend: Yaïm, afkomstig van het eiland Kipros.
En zo ontwikkelt het verhaal zich: een strijd tussen goed en kwaad, waarbij het kwaad het hopelijk af zal leggen. Rodolpho, bijgenaamd ‘De kraai’,  is evenwel een geduchte vijand, hij streeft er naar heer van beide werelden te worden. En natuurlijk heeft hij vervaarlijke wezens aan zijn kant.


Het is een waarachtig fantasyverhaal: bijzondere wezens, vreemde werelden, strijd tussen goed en kwaad, en magie. Wat snufjes humor en romantiek maken het af.
Er is wat veel uitleg, veel wisseling van perspectief qua personages en plaats van handeling;  meer dialoog, en meer actie  zou ook de jonge lezer – en daar is het toch voor geschreven – bij de les houden. Die jonge lezer moet nu een goed doorzettingsvermogen hebben.
Met een duidelijke kaart erbij (er zit er wel een in het boek, maar die is wat onduidelijk en erg summier), misschien een lijst met personages en wat meer vaart zou het een tien met een griffel krijgen. Maar: er blijkt een vervolg te komen, dus dat kan allemaal nog goed komen!


ISBN 9789044818321  | hardcover | 450 pagina's|  Clavis | januari 2013

© Marjo, 3 juni  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER