jeugd 10-12 jaar

Sakoentela Hoebba

Een schoolvakantie
Sakoentela Hoebba


Het is zomervakantie. Twee dertienjarige jongens zien een zee van tijd voor zich opdoemen, waarmee ze heel wat plannen hebben. Ondanks hun zo verschillende achtergrond zijn het dikke vrienden. Akash is een boerenzoon. Ze hebben het thuis goed, maar luxe is er niet. Akash moet ook meehelpen op de boerderij. Toch hoopt hij ook wat geld bij te kunnen verdienen, want hij wil graag een nieuwe fiets. Na de vakantie gaat hij naar de volgende klas, en zijn ouders zijn trots: hij is met een uitmuntend rapport over.


Ali daarentegen is niet zo ijverig, en misschien ook wat minder intelligent. Hij is blijven zitten. Niet dat hij daar mee zit, en wonderlijk genoeg zijn ouders ook niet. Hij heeft immers toch een cadeau gekregen! Maar hij komt dan ook uit een rijk gezin, zijn vader zit in de goudwinning. Ze wonen in een veel mooier huis dan Akash, en hebben een grote kleurentelevisie, terwijl Ali vaak door zijn moeder in een dure sportwagen naar school gebracht wordt.


Als buurman Armand hulp vraagt bij de meloenenoogst is Awash natuurlijk meteen van de partij. Ali gaat ook mee, al is hij wat minder enthousiast als hij merkt dat het zwaar werk is. En de buurman krijgt te maken met pech: er breekt brand uit, een deel van de oogst gaat verloren.
De jongens ontkennen er iets mee te maken te hebben. Maar is dat wel zo?


Een ander avontuur maken ze mee als er een nieuwe buurman in de straat komt wonen. Hij vraagt de jongens om tien zwarte kaarsen te kopen voor hem. Ze doen hun best, maar zwarte kaarsen vinden ze niet. En waarom moeten ze perse zwart zijn? Wat voor man is die buurman eigenlijk?
En dan is er nog de vliegerwedstrijd aan het eind van de vakantie. Ze doen hun best om die te winnen, en maken vast de mooiste en snelste vlieger. Vinden ze zelf.


Een schoolvakantie is het verhaal van twee jongens die – nog - goed kunnen leven met hun zo verschillende achtergronden. Maar er komen barstjes in hun vriendschap. Het verhaal speelt in Suriname, en Hoebba laat ook niet na om Surinaamse woorden in het verhaal te gebruiken (er is geen woordenlijst).


‘Buur Armand heeft naar jou gevraagd. Ik ben als ’t ware baksjisj.’ Ali keek teleurgesteld. ‘No spang, ik vraag ’t straks aan m’n ouders. Dan meld ik je. Ik kom wel bij jou. Dan wil ik je nieuwe computer zien. Kom, we gaan bacove oogsten.’ Akash nam een houwer en gaf Ali een oude voerzak.’


De achtergrond is natuurlijk herkenbaar voor mensen die in Suriname opgegroeid zijn, maar eenzelfde soort nostalgie is ook Nederlanders niet vreemd. Samen opgroeien, ook al kom je uit een heel ander milieu is tot een bepaalde leeftijd helemaal geen punt.


Het is humoristisch geschreven, en geeft voor Nederlandse lezers een beeld van hoe het in Suriname er aan toe gaat.
Sakoentela Hoebba (Suriname, Wanica 1958) studeerde in 2014 af aan de Schrijversvakschool Paramaribo en het directe resultaat daarvan is haar debuut De lottowinnaar.


ISBN 9789493214057| Paperback | 63 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | oktober 2020
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER