jeugd 10-12 jaar

Jane Kerr

De olifantendief
Jane Kerr


‘Hij gaat lopen. Hij gaat naar de Belle Vue lopen.’
’Gaat die olifant meer dan driehonderd kilometer lopen door Schotland en Engeland?’ sneerde Albright.
Dat verbaasde Boy niet. Het klonk belachelijk. ‘Je ben niet goed bij je hoofd, Jameson.’


In werkelijkheid was de reis die beschreven wordt in dit boek heel saai, zegt de schrijver in een nawoord.
Maar natuurlijk was het wel heel bijzonder, een olifant die deze afstand van driehonderd kilometer - van Edinburgh naar Manchester - lopend aflegde. Zeker in het jaar 1872, een tijd waarin de meeste mensen nog nooit een olifant hadden gezien!


Dit bewuste dier werd op een veiling aangeboden toen de eigenaar van de menagerie waarin hij verbleef gestorven was. Hij werd gekocht voor diergaarde Belle Vue in Manchester. Maar de olifant schopte de treinwagon waarmee ze hem wilden vervoeren kapot en de man die in het verhaal Jameson genoemd wordt, besloot de reis dan maar lopend af te leggen.
Tot dusver kloppen de feiten, waaromheen Jane Kerr een mooi verhaal heeft geschreven.


Als Jameson de olifant koopt op die veiling betrapt hij een straatjongen, die in opdracht van zijn baas tussen de spullen die geveild worden op zoek is naar een grote som geld dat daar verstopt moet zijn.
Dat geld vindt hij niet, maar zijn leven verandert volledig als Jameson een lumineus idee krijgt. Hij ziet namelijk dat er een klik is tussen de jongen en het grote dier.


En de jongen, die tot dan toe Boy genoemd werd, wordt omgetoverd tot een Indiase prins, Danjat genaamd. Danny, zoals hij in de dagelijkse omgang wordt genoemd, kent zijn echte naam niet, ook niet waar hij eigenlijk vandaan komt. Zijn gehoor is perfect, maar om de een of andere reden lukt het hem niet om te praten. Dat is ook helemaal niet nodig om met de olifant om te kunnen gaan, want daar blijkt hij heel goed in. De vorige oppasser, een Indiër, gaat hem alles leren wat er te weten valt over de olifant, maar Danny zal de hoofdrol krijgen. Het is natuurlijk veel spectaculairder om zo’n jongen op de olifant te zetten!


De olifant en de jongen herkennen iets in elkaar. Ze zijn allebei buitenbeentjes, onbegrepen, gebruikt door mensen die menen die macht te hebben. Tijdens de reis waarin ze veel tegenslagen ondervinden is het door deze band dat ze overwinnen.
Die tegenstand is in het voordeel van de heer Albright, die de olifant had willen hebben voor de dierentuin in Yorkshire. Maar is hij ook degene die de problemen veroorzaakt? 
Hij heeft Jameson er toe verleid een weddenschap aan te gaan. Als de olifant niet binnen een vooraf bepaalde tijd in Manchester is, is niet alleen de olifant maar zijn alle dieren van Belle Vue van Albright! Er staat dus nogal wat op het spel!


De reis door Schotland en Engeland aan het einde van de negentiende eeuw vormt een echt spannend avonturenverhaal! Alleen het stuk van de rechtszaak is wat langdradig, maar de nieuwsgierige lezer zal toch wel verder lezen. Want: hoe zal het Danny en zijn vriend verder vergaan? Klopt dit gezegde: eens een dief, altijd een dief?

In het museum staat nog altijd het skelet van de olifant:

http://bellevue.manchesterhistories.co.uk/maharajah-elephant


ISBN 9789021680996 | Hardcover | 360 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | januari 2021
Vertaald uit het Engels door Ingrid Buthod-Girard | Vanaf 10 jaar

© Marjo, 10 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De olifantendief
Jane Kerr


Edinburgh april 1872
De zeventienjarige stomme weesjongen Boy, krijgt van de verschrikkelijke Frank de Kraker, de opdracht om op de Wormwell-veiling het geld te zoeken dat Walter Wormwell ergens verstopt moet hebben. Walter Wormwell was directeur van de Koninklijke Rondreizende Menagerie, de beroemdste dierenshow van het land. Was... want twee weken geleden is hij dood aangetroffen in zijn studeerkamer. Wormwell had het geld twee dagen voor zijn overlijden gestolen van Frank, die leider is van de meest gevreesde bende van misdadigers en dieven. Als Boy niet doet wat Frank zegt dan...


En nu is Boy, de beste zakkenroller van de bende, dat bewuste geld tijdens de veiling aan het zoeken. Hij zoekt in kratten, onder en in de wagens, zelfs in de dierenkooien, maar helaas hij vindt niets. Ondertussen worden de dieren verkocht, vooral aan ene Arthur Albright van de dierentuin van Yorkshire. Als laatste is Maharadja aan de beurt, de olifant. Door toeval wordt Boy betrokken bij de verkoop van het dier, de kleine meneer Jameson is maar wat blij dat Boy hem op een spectaculaire manier geholpen heeft. Meneer Jameson heeft daardoor gewonnen van mr. Albright en is nu de trotse eigenaar van Maharadja. Het dier zal vervoerd worden naar zijn dierentuin in Manchester.
En Boy? Boy is zwaar verliefd, op Maharadja!


Dankzij Boy's actie heeft Mr. Jameson gelijk wilde plannen met Boy, maar deze zit alleen in de piepzak, hij heeft het geld niet gevonden, en Frank zal hem zeker weten te vinden... En dat gebeurt ook bijna. Maar als door een wonder ontkomt hij aan de man en hij vlucht naar Maharadja!
Het wordt helemaal spannend als blijkt dat Maharadja, die al in de treinwagon staat, plotseling dwars door de wagon heen breekt en paniek zaait. Arthur Albright is er als de kippen bij om het dier zwart te maken en te straffen, met een zweep, en dát kan Boy niet aanzien en zorgt ervoor dat dàt niet gebeurt.


Mr. Jameson is opnieuw heel erg blij met Boy en in hem rijpt een plan. Hij sluit een weddenschap af met Arthur Albright, hij zal in zeven dagen van Edinburgh naar Manchester lopen met de olifant, lukt hem dat niet dan krijgt Albright alle dieren van de dierentuin én Mahardja
Boy móet mee, hij is onderdeel van Jamesons plan. Boy wordt gewassen, krijgt nieuwe oosterse kleren en omgedoopt tot Danny, ofwel de Indische prins Danjat, de oorspronkelijke eigenaar van Maharadja. Dat de reis met een olifant en een heuse prins op zijn rug, de nodige reclame zal opleveren voor het dierenpark van Mr. Jameson is overduidelijk!


En zo begint het ontroerende verhaal rond Danny en Maharadja. Danny kan zijn geluk niet op. Het mooie is dat de weesjongen, die geen enkele vorm van liefde ondervonden heeft, van Maharadja die liefde volop krijgt. Die liefde is wederzijds, de olifant en hij zijn compleet aan elkaar verknocht.


De reis begint goed maar als ze gedacht hadden dat die makkelijk zou blijven dan hebben ze het mis. Er gebeuren heel veel dingen die niet te begrijpen zijn. En Danny en zijn nieuwe vriendin Hetty geloven op het laatst niemand meer... Wie is er nog te vertrouwen en wie niet? Het wordt nog héél spannend. Danny zal alles op alles moeten zetten om Maharadja veilig naar Manchester te brengen. Maar of hij daar heelhuids aankomt?
Het is voor Danny - en voor de lezer -in elk geval een adembenemend  avontuur!

Prachtig boek! Gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarvan een voorval zelfs is vastgelegd op een schilderij.


ISBN 9789021680996 | Hardcover | 360 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | januari 2021
Vertaald door: Ingrid Buthod-Girard| leeftijd 10+

© Dettie, 1 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER