jeugd 10-12 jaar

Kathryn Littlewood

altDe waanzinnige wedstrijd van bakkerij Bliss
Kathryn Littlewood


Rozemarijn Bliss, 12 jaar, heeft een gave, net als de anderen in haar familie. Ze kan koken als de beste. Bakkerij Bliss is de beste ter wereld en dat komt door dat fantastische kookboek, dat al eeuwen in de familie is. Een magische kookboek, waardoor de sfeer in hun dorp Rampenburg heel goed is: geen ruzie, iedereen vrolijk, het is er heerlijk wonen. Maar in het eerste boek over bakkerij Bliss heeft tante Lilian het kookboek gestolen en zij heeft heel andere plannen dan het een dorp naar de zin maken.


Roos schrikt als ze op televisie ziet hoe haar tante een magisch ingrediënt uitgevonden heeft, waardoor iedereen die van haar baksels proeft haar een fantastisch mens vindt. Dat laatste is niet algemeen bekend natuurlijk, maar Roos weet dat het zo werkt.
Dat kookboek moet terug!! Ook omdat de sfeer in het dorp om te snijden is.
Er blijkt maar één manier te zijn: er is een kookwedstrijd in Parijs, en tante Lilian doet mee. Als Roos ook meedoet en wint, dan – belooft haar tante – krijgen ze het boek terug.
Maar hoe moet de twaalfjarige Roos dat doen? Zo jong nog, en zonder magisch boek... 


Maar wat Lilian niet heeft, heeft Roos wel: een familie. Haar vader en moeder helpen, evenals haar broers Tijm en Dille. Zusje Leintje wil ook wel, maar die eet van een magische cake, waardoor ze zichzelf niet meer is. Dat krijgt Rozemarijn ook nog op haar bord: zorgen dat haar zus normaal wordt. Het wordt een spannende wedstrijd. De eenzame, maar gemene vrouw tegen het door familie omringde jonge meisje.


Dit boek is een magisch boek, vol vreemde gerechten, en met veel humor. Ik heb het eerste boek niet gelezen, maar dat is geen probleem. Eerst al omdat er een korte inleiding is, maar ook omdat het een op zich zelf staand verhaal is.


Kathryn Littlewood heeft een prettige fantasie die ze voluit op de lezer los laat: een pratende kat die bevriend raakt met een eveneens pratende muis; gewandel door Parijs om bijzondere ingrediënten te vinden, en natuurlijk de spanning van de wedstrijd. Die tante Lilian is echt gemeen...


ISBN  9789077330302|hardcover|256 pagina’s| Uitgeverij Van Holkema & Warendorf|mei 2013
Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven  Illustraties van Wouter Tulp Leeftijd 10+

© Marjo, 20 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER