jeugd 10-12 jaar

Barbara Laban

De strijd van de straatkatten
1. Middernachtkatten
Barbara Laban


Nova zit sinds twee weken op het Tower Internaat in Londen. Ze weet niet waar haar ouders zijn, ze woonde al een tijdje bij haar pleegmoeder. Maar die was blij dat ze naar die school ging.


‘Ze deed of ze blij voor me was. Maar ik hoorde wat ze haar buurvrouw erover vertelde: ‘Een beurs! Ze is niet eens zo goed op school! En haar ouders hebben het beslist niet geregeld. Haar moeder is jaren geleden verdwenen en werk kennelijk voor een hulporganisatie. Maar waarom hoort dan niemand van haar? En haar vader is een dief op de vlucht! Mooie familie!’


Maar Nova weet dat haar vader in ieder geval aan haar denkt. Ze vindt regelmatig kleine cadeautjes, zoals een mooie bloem, of hij stuurt een briefje. Maar deze school, hm, ze weet het zo net nog niet. Er is maar één leraar en die is nogal verstrooid. Niet dat Nova het erg vindt dat ze niet hard hoeft te studeren!
Maar dat verandert. Want ze ontdekt samen met haar klasgenoot en vriend Henry dat het Tower Internaat geen gewone school is. Dààrom zijn er zoveel katten: het is een school voor kinderen die katten kunnen verstaan!


Felidix, zo heet zo’n kind. En ja, Nova en Henry zijn felidixen! Kattenbeschermers betekent dat letterlijk. Ze ontdekken al snel dat het niet zomaar een naam is.
Ze moeten écht katten beschermen! Natuurlijk moeten ze het geheim houden, maar gelukkig hebben ze elkaar. Nova blijkt wijze lessen gekregen te hebben van haar vader, ze kan heel goed kaartlezen! Maar wist hij dan dat ze deze gave heeft? En Henry heeft een bijzonder goede neus.


‘Toe dan,’ zei ze, ’ik wed dat het je niet lukt!’ Henry Grinnikte en kneep zijn ogen docht. ‘Duidelijk,’ fluisterde hij. ‘Dit ruikt naar de bank naast de hotdogverkoper waar die oude jogger elke morgen zit. Ik ruik zweetvoeten, mosterd en duiven.’


Als je dan leest dat Nova’s mond openvalt, dan weet je hoe goed Henry is! Ze zullen het hard nodig hebben, want ze zullen zich onder de grond moeten begeven om de katten te helpen. We sluipen met hen mee door onderaardse metrogangen en riolen. Jasses…


Het leuke is dat dit boek deel één is van een trilogie! Dus er valt nog meer te genieten van de avonturen van Nova en Henry. En de katten natuurlijk, die neergezet worden als dieren met menselijke trekjes.


Jérôme Pélissier tekent de katten precies zo, dat je ze herkent.
Barbara Laban (1969) komt uit Duitsland, maar ze haar boeken spelen zich vaak af op andere plekken. De schrijfster heeft Chinese en Japanse Taal en Cultuur gestudeerd en in München, Taipei en Amsterdam gewerkt.

ISBN 9789025885359 | Hardcover | 320  pagina's | Uitgeverij Leopold | juni 2023
Illustraties  van J֖érôme Pélissier | Vertaald uit het Duits door Ans van der Graaff | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 18 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER