jeugd 10-12 jaar

Eveline Bergwerf

Geheim van de schrijver
Eveline Bergwerf


Het verhaal van de slag bij Hastings is mij goed bekend; ik heb alle plaatsen die daarbij betrokken zijn en de ruines van de kastelen gezien; het verhaal van een meisje dat wegloopt om dat ze niet met die vreselijke man
wil trouwen is bepaald niet origineel. Niets nieuws in dit boek dus. Maar het was erg leuk om te lezen! Het begint zomaar te kriebelen om nog een keer al die plekken te bezoeken.
Wat is het verhaal? 


Harold II, graaf van Wessex, was heerser over Engeland onder het koningschap van Edward de Belijder. Hem was de troon beloofd, beweerde hij. Maar op een van zijn tochten over zee was hij gestrand in de streek waar Willem van Normandië heerste, en in ruil voor een vrije aftocht moest hij Willem beloven dat hij er aan mee zou werken om Willem op de Engelse troon te krijgen. Want ook aan Willem was de troon beloofd...
Edward stierf, Harold liet zich kronen en Willem was woedend. Oorlog!  Willem verzamelde zijn schepen en zijn leger en stak vanaf St Valéry in zee. Nu had Harold dubbele pech: zijn land werd ook vanuit het Noorden bedreigd. Hij moest eerst Harald III uit Noorwegen verslaan en kon toen pas naar het Zuiden trekken. Willem dacht dat Harolds leger uitgeput zou zijn, maar hij had een list nodig om de slag bij Hastings te winnen. Dit alles gebeurde in het begin van de elfde eeuw. En is overigens prachtig afgebeeld op het tapijt van Bayeux.
Maar daar gaat het verhaal van de schrijver niet over.
Bertrand de smid is als raadgever in dienst van Willem van Normandië. Hij heeft zijn enige dochter, Josephine, een keurige opvoeding meegegeven. Ze kon zich gedragen aan het hof, had leren lezen en schrijven, kon Engels en Latijn, en uitstekend paardrijden. Dat ze ook nog het een en ander had meegepikt van de opvoeding die jongens plegen te krijgen was te danken aan Jean, de jongen die ze als broer beschouwde en met wie ze altijd optrok. Jean is nu als heraut in dienst van de hertog. En Josephine krijgt de schrik van haar leven als haar vader haar meedeelt dat ze gaat trouwen met Henri, de zoon van de kasteelheer. Aanvankelijk schikt ze zich. Als meisje heb je nu eenmaal niets te zeggen in dit soort zaken. Maar als Henri een walgelijk heerschap blijkt en al een voorschot op hun huwelijk wil, staat haar besluit vast: ze gaat weg! Ze zal niet trouwen met die vreselijke man. Ze pakt kleren van Jean en het paard van haar vader en weg is ze.
Als ze in de buurt van het leger van de hertog komt, hoort ze hoe de schrijver van een van de edelen wordt weggestuurd omdat hij helemaal geen Engels kent. Als de edelman haar ziet (denkt dat ze een jongen is) en bars vraagt wat ze daar uitspookt, leidt dat er toe dat Josh zoals ze vanaf nu heet, de schrijver wordt van Roux. De rest van het verhaal hoef ik niet meer te vertellen: het is de strijd tegen Harold en haar moeite haar geheim te bewaren.
Erg leuk boek!


ISBN 90 331 1817 3 Hardcover 214 pagina's Uitgever Den Hertog 2004
Leeftijd: vanaf 12 jaar

© Marjo, maart 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER