jeugd 10-12 jaar

Annette Andela

https://www.annetteandela.com

 

Zoektocht naar de Zeppelin
Annette Andela


We kunnen het ons nu nauwelijks voorstellen maar er was ooit een tijd dat vliegtuigen, luchtballonnen en zeppelins nog niet bestonden. Ze moesten nog uitgevonden worden... Dit - erg humoristische - stripverhaal gaat over de uitvinders van (zweef)vliegende toestellen, maar het ontstaan van de Zeppelin, staat centraal.


Het stripverhaal begint al goed, Boris en Roos treffen een keurig geklede maar heftig huilende man aan in het bos. Hij is 'sein luftschip' kwijt. Omdat de kinderen de man wel zielig vinden nemen ze hem maar mee naar huis. Na het eten vertelt hij wie hij is. 'Ich bin Ferdinand Graf von Zeppelin. Ick kom aus ein andere tijd.
Jaaa hoor... Het zal wel... 'Die man is koekoek' zegt moeder meteen. Maar hij zal het laten zien... mitkommen zegt hij. Hij neemt ze mee het bos in, en daar zien ze het... tussen de bomen hang een luchtballon. 'Mit deze ballon bin ich gekomen.' De Graaf heeft al heel wat beleefd met dat ding. Zijn ballon ist magisch!

Hij vertelt vervolgens dat hij zijn Zeppelin kwijt is en nu willen de kinderen wel mee met de Graf von Zeppelin. Dan kunnen ze hem helpen zoeken. We zien ze alle drie tegen de moeder praten, ze bidden en smeken of ze mee mogen.  'Please? Mag het? Mag het? Mag es?' En ja hoor moeder is overstag, ze stappen de luchtballon in en daar gaan ze, zwevend over het land, reizend door de tijd, reizend door de geschiedenis van de Zeppelin...


Onderweg zien ze van alles. Bijvoorbeeld een schaap met een parachute om, die van de kerktoren gegooid wordt... (het gaat goed) "Dat sind die broeders!! Joseph und Etienne Montgolfier!! Kijk dan!! Ze testen die parachute!" roept Graaf Zeppelin enthousiast uit.


En zo fietsen vliegen ze door de tijd en komen ze allerlei beroemde figuren tegen, zoals onder andere; Käthe Paulus, een soort stuntvrouw die op een zweefvliegtuigje aan een parachute hangt, Gustav Eiffel, die dankzij een ballonvlucht op het idee van de Eiffeltoren kwam, Santos Dumont de bedenker van het eerste luchtschip enz. enz.
Met deze laatste maken de Graaf en de kinderen een praatje... 'blabla, haha, blabla, haha, Doei! Daag!'

© Annette Andela

En eindelijk komen ze bij de zoekgeraakte Zeppelin aan, onder luid gejuich van het publiek! De Graaf blijkt heel populair! 'Ich bin so terug!' roept Graaf Zeppelin, maar dat duurt nog wel even... het duurt zelfs heel lang... Boris en Roos gaan maar terug naar de ballon... en dan gebeurt het, ze vliegen de lucht in... zonder Graaf!
Gelukkig komt het toch nog goed en kunnen de kinderen alsnog de Zeppelin bekijken en een rondje meevliegen.  Wauw, gaaf, wunderschön!


Aan alle leuke dingen komt helaas een eind, de kinderen worden thuisgebracht en ook het verhaal is afgelopen, het boek kan dicht. Maar je slaat het wel dicht met een brede glimlach, er zit namelijk zo enorm veel humor in de tekst en tekeningen en toch heb je ondertussen ook heel wat opgestoken over allerlei uitvindingen rond het ontstaan van (zweef)vliegtuigen, al dan niet met minimale aandrijving.


Fantastisch verhaal met even zo fantastische tekeningen. Elke school zou het boekje moeten aanschaffen. Het is ook erg goed te gebruiken voor een spreekbeurt want achterin wordt door Zeppelindeskundige Paul van Daalen allerlei feiten en weetjes verteld als toelichting op de gebeurtenissen en personages uit het verhaal.
Grote aanrader!


Zie ook enkele afbeeldingen uit het boek (klik op de plaatjes)


ISBN 9789082896602 | Paperback A5 formaat | 111 pagina's | Eigen beheer | 22 september 2108| Leeftijd 10+

© Dettie, 22 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER