jeugd 10-12 jaar

Conny Eisinga

Meer over Conny Eisinga

 

altEen raadsel op zolder
Het planetarium van Eise Eisinga

Conny Eisinga


1780, Franeker.  Eise Eisinga verdient de kost met een wolkammerij. Wolkammers kochten de wol op bij schapenboeren en  wasten de vachten.  Dat was onder meer het werk van Douwe, de jongen die dit verhaal vertelt.
Baas  Eisinga en Betsie, een andere werknemer,  kamden de wol met hete kammen. En Pietje, de vrouw van Eisinga, deed de winkel, waar ze de al of niet gekleurde wol verkocht. Maar vaak ook moesten er manden vol weggebracht worden. Douwe mocht dan wel eens mee. Naar Harlingen bijvoorbeeld, waar hij op zoek kon naar zijn vader. Diens schip is op weg naar de Noordpool vergaan, maar Douwe hoopt nog steeds dat zijn vader terugkomt.


Eise Eisinga heeft naast dit bedrijfje een hobby waar hij zich ieder vrij moment mee bezig houdt: Het planetarium.  Het grappige is dat hij dat gewoon in zijn eigen huis doet!Zijn vrouw vindt dat wat minder grappig, want in hun bedstee hangt de slinger die de boel aan de gang hield.  Douwe ziet dat Pietje zich er maar met moeite bij neerlegt dat haar man zo veel bezig is met die rare bouwsels van hem, al jaren! En steeds maar beloven dat het bijna klaar is. Maar vrouw Pietje heeft zich nooit kunnen voorstellen dat de mensen eeuwen later zich nog steeds vergapen aan die bolletjes en stangetjes in haar huis.
Het planetarium is nog steeds te bewonderen, in de oorspronkelijke setting waar natuurlijk allang geen mensen meer wonen.


Het is een boek uit de Historische Helden reeks, een enorm leuke en interessante serie over mensen die hun steentje bijgedragen hebben aan de Nederlandse geschiedenis.
Erg leuk is dat je niet alleen het verhaal over de sterrenhemel leest, maar ook nog wat meekrijgt van het dagelijkse leven in die tijd. Van een wolkammerij heeft waarschijnlijk nog niemand ooit gehoord!


Zie ook http://www.planetarium-friesland.nl


ISBN 9789085605799 Hardcover 80 pagina's uitgeverij Niño mei 2010
Vanaf 10 jaar

© Marjo, oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een raadsel op zolder
Het planetarium van Eise Eisinga
Conny Eisinga


Franeker, april 1774
Douwe Bakker  hoort  buurman Berendsen een verhaal aan Eise Eisinga vertellen... Er zal 8 mei een ramp gebeuren volgens de liedjeszanger op de markt. Planeten zullen op elkaar botsen en de aarde zal uit haar baan geslingerd worden. Eisinga moet er hartelijk om lachen en vertelt zijn buurman wat er wél gaat gebeuren. Op 8 mei zal er iets moois gebeuren, iets wat maar zelden voorkomt, de planeten Jupiter, Mars, Venus en Mercurius zullen dan precies op één rij staan met de maan. Douwe luistert aandachtig en vol bewondering. Hij wist niet dat hij later nog heel veel met Eise Eisinga te maken zou krijgen.

1780
Douwe (12) werkt inmiddels op de wolkammerij van Eise Eisinga. Zijn moeder is overleden en vlak na haar dood is vader naar Groenland vertrokken om op walvissen te jagen. Als hij thuiskomt dan mag Douwe naar de Latijnse school om verder te leren. Maar Douwe heeft niets meer gehoord van zijn vader... De buurvrouw die voor Douwe zou zorgen ging verhuizen en toen Eise dat hoorde nam hij Douwe in dienst. Bovendien regelde hij dat Douwe bij Betsie kon gaan wonen, een weduwvrouw die ook werkt bij Eise. Douwe kon zijn geluk niet op. Eise Eisinga was een vriendelijke, rustige man. Zijn vrouw Pietje was ook best blij met hem, alleen die vreselijk hobby van hem...
Zes jaar geleden vertelde hij dat hij een planetarium ging bouwen en sindsdien zit ze elke avond in de rommel... Douwe vindt het helemaal geen rommel, hij is juist vreselijk nieuwsgierig naar wat zijn baas allemaal aan het doen is. Hij kan zijn geluk ook niet op als hij eindelijk het planetarium kan bekijken.
Kon zijn vader dit ook maar zien...


Het is een mooi verzorgd boek. Aan de binnenkant van de hardcover zie je een kaartje van Nederland en een kaartje van Europa en Groenland. Friesland is uitvergroot weergegeven zodat je precies kunt zien waar alle plaatsen liggen die Douwe noemt of waar hij heen gaat. De gekleurde illustraties in het boek geven een mooi  beeld over het leven in die tijd, welke kleren er toen gedragen werden, hoe er geschreven werd (met ganzenveer) én hoe Eise Eisinga het plafond van het planetarium beschilderde.
Het verhaal is in duidelijke taal verteld, moeilijke of ouderwetse woorden in de tekst zoals planetarium, genootschap, trekvaart worden aan het eind van het hoofdstuk uitgelegd.
Het is een verhaal over Douwe die het geluk heeft bij Eise Eisinga te mogen werken, daardoor komen we veel te weten over het leven van Eisinga. Het gaat natuurlijk voornamelijk over het planetarium, niet zozeer hoe het werkt maar wel over de bouw daarvan. Veel wetenschappers komen op bezoek in het huis van Eisinga omdat het zo ongelofelijk is wat hij gemaakt heeft, en ook daar geniet Douwe van. Het mooie is dat tot op heden alles nog steeds werkt en nog net zo nauwkeurig!


Het is een boek uit de Historische Helden reeks, een enorm leuke en interessante serie over mensen die hun steentje bijgedragen hebben aan de Nederlandse geschiedenis. Bij sommige van deze boeken zit een lesbrief waar een leerkracht gebruik van kan maken.
Kortom, mooie boeken, mooie serie.


Zie ook http://www.planetarium-friesland.nl

en Conny Eisinga


ISBN 9789085605799 Hardcover 80 pagina's uitgeverij Niño mei 2010
Vanaf 10 jaar

© Dettie, juni 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER