jeugd 10-12 jaar

Toon Tellegen

Mijn avonturen door V. Swchwrm
Met tekeningen van Marc Terstroet


V. Swchwrm wil schrijver worden. En niet zomaar schrijver. Hij wil mooie boeken schrijven én belangrijke boeken. Mensen die ze lezen moeten er vrolijk van worden en stoppen met oorlog en misdaad en zieken moeten er beter van worden.
Als ik dokter was geweest, dacht ik op een keer, dan had ik nu al 100 mensen van de dood gered. Waarom wilde ik schrijver worden? En toch wilde ik het.


V.Swchwrm vertelt over de kameel die hij zijn vader cadeau geeft, over het meisje op wie hij besluit verliefd te worden, over de koningin –in zilveren badpak en gouden, met diamanten bezette badmuts– die hij uit de zee redt, over de tuin waarin alle mensen slechts één eigenschap vertegenwoordigen: de zenuwachtige man, de deerniswekkende vrouw, de verdrietige meisjes en de gelukkige jongen. Wat V. Swchwrm zelf het liefst zou willen zijn? Onzichtbaar.


„Ik zou in een lege kamer willen wonen met een bordje op mijn deur: ONZICHTBARE JONGEN. Om elf uur 's ochtends zou ik hoogstens heel even mijn keel schrapen en “Ahum” zeggen. Maar meer niet”.


IJzersterk vind ik de manier waarop Tellegen in zijn eigen stijl zoiets beschrijft. Met enorm veel humor worden de verhalen vertelt. Persoonlijk vond ik de verhalen over de koningin het leukste. Erg leuk boek dus.


Toon Tellegen, behalve schrijver en dichter ook huisarts, schrijft voor volwassenen en kinderen. Hij werd bekend met zijn dierenverhalen. Het verzamelde werk met alle dierenverhalen Misschien wisten zij alles: alle verhalen over de eekhoorn en de andere dieren kwam uit in 1995. In 1998 schreef Tellegen het kinderboekenweekgeschenk Mijn avonturen door V. Swchwrm. Het werk van Toon Tellegen is veelvuldig bekroond. Hij won twee Gouden en vier Zilveren Griffels, een Gouden Uil, twee keer de Woutertje Pieterse prijs en de Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre.


ISBN: 978 90 451 0157 6 Aantal pagina's: 96 bladzijden Uitvoering: Gebonden Uitgeverij: Querido Kind
Leeftijd vanaf ca. 10 jaar

© Dettie

Reageren? Klik hier!

 

Toen niemand iets te doen had
Met prenten van Mance Post


Leuke verhalen over de eekhoorn en zijn vrienden. De grootste vriend van de eekhoorn is Mier. Alleen of samen met Mier beleeft eekhoorn allerlei avonturen.
De verhalen beslaan twee pagina's dus is het ook mooi als voorleesboek te gebruiken.
Diverse begrippen komen aan de orde zoals wat is iemand missen, wat is bedroefd zijn, wat is gulzigheid enz.
Er zit vrij veel humor in de verhalen, alleen vraag ik me af of een kind het ook zo ziet. Bijvoorbeeld:


Tot hier en niet verder zei de eekhoorn tegen zichzelf. Hij trok een streep in het zand en bleef aan EEN kant van de streep staan.
Hij had zich allang voorgenomen zo'n streep te trekken en daar niet voorbij te gaan. Dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben zei hij.

********

Midden in het bos botste de eekhoorn tegen de olifant.
'Wie van ons keek niet uit?' vroeg de olifant.
'Ik zag jou lopen' zei de eekhoorn.
'Dan is het mijn schuld' zei de olifant.

********

Op een ochtend kreeg de eekhoorn een brief van de ibis. Er stond niet veel in de brief

Eekhoorn,
schrijf je mij noch wel eens?
Ibis

De eekhoorn schrijft terug:
Beste Ibis,
Nee eigenlijk niet.
Eekhoorn


Ik vind het schitterend in ieder geval, heb vaak zitten grinniken.
Zelfstandig te lezen vanaf 10 jaar maar voor volwassen ook erg leuk om te lezen.
Toon Tellegen ontving in 1988 de Gouden Griffel voor dit boek

Dettie

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER