jeugd 10-12 jaar

David Dupont

De laatste Koningsdraak
David Dupont


De zestienjarige Emma en Rufus, haar vader, (moeder is overleden) leiden een goed leven sinds het stadje Bikkelbroek zich aangesloten heeft bij het Pangazirijk. Vanaf die tijd is de welvaart enorm gestegen. Ze kunnen nu gebruiken maken van computers en internet en ook TV kijken is nu mogelijk. Alles kan nu geïmporteerd worden. Veel inwoners van Bikkelbroek zijn sinds die tijd weggetrokken naar de moderne hoofdstad Anorak in het zuiden.
In het noorden van het rijk ligt echter het grote Grasbos, waar maar een enkeling woont. Volgens de verhalen leven daar veel wilde dieren en monsters. En dat is nou precies wat Emma graag eens wil zien!


Die dag zal ze eindelijk samen met haar vader een wandeling maken diep het bos in, verder dan ze ooit geweest was. Emma heeft een klompvoet en draagt orthopedische schoenen om zo min mogelijk pijn te hebben. Ze komt niet snel vooruit en de wandeling blijkt te lang, Emma heeft veel pijn, maar net op het moment dat ze terug willen keren ziet Emma een vreemd hagedisje, paars met roze. Het diertje klimt op haar hand. Ze roept haar vader, die amateurfotograaf is, en houdt het diertje wat steviger vast. Maar het beestje is daar niet van gediend en bijt venijnig in haar duim, van schrik laat Emma los en het hagedisje verdwijnt tussen de struiken. Jammer maar helaas, geen foto. Dat deze beet verstrekkende gevolgen zal hebben, kunnen ze op dat moment nog niet weten.

Emma wordt namelijk heel erg ziek van de beet in haar duimen. De artsen staan voor een raadsel, ze wordt opgenomen in het ziekenhuis maar er is buiten de hoge koorts niets te vinden. Ten einde raad besluit Rufus om Jirka, de genezeres, te bezoeken. Misschien kan zij Emma genezen. Maar het wordt nog erger... Tijdens de bezweringen van Jirka verandert Emma in een gigantische blauwe draak. Met één vuurstraal uit hara machtige bek brandt ze het hele huisje van Jirka plat en vliegt weg. Jirka is woedend, ze is zo boos dat ze Rufus verandert in een wolf... Een tijdje later vinden vader en dochter elkaar weer terug op een open plek in het Grasbos. Emma is weer zichzelf, alleen zijn haar kleren van haar lijf verdwenen toen ze veranderde in de draak en Rufus zal voortaan als wolf door het leven moeten gaan.


Hiermee begint het bijzondere avontuur van Emma en Rufus. Elke vrijdag verandert Emma in een draak en niet zomaar een draak maar in de unieke blauwe Koningsdraak, dé draak onder de draken. Natuurlijk krijgen mensen er lucht van en dan begint de grote klopjacht, die draak moet gevonden worden, want drakenbloed van de Koningsdraak is goud waard.


Het wordt een heftige, felle strijd waarbij helaas het verhaal over de nietsontziende kwaadaardige monsters waar blijkt te zijn. Emma en Rufus bestrijden met gevaar voor eigen leven het kwaad dat de overhand dreigt te nemen. Magische krachten besturen de monsters. Pratende dieren proberen samen met Emma en haar vader het tij te keren. Gelukkig is Nuala er ook, de slimme, intelligente vos, die aldoor alles blijkt te overzien. Dankzij haar wijsheid komen Emma en Rufus heel ver in hun strijd, maar de vijand is sterk... heel sterk. Zullen ze het redden. Zal de rust ooit weerkeren in Bikkelbroek?

Het verhaal is spannend en apart.  Naar het einde toe werd het ondanks sommige vrije gruwelijke momenten steeds beter. Je bent benieuwd hoe het afloopt en er zijn regelmatig verrassende elementen die het verhaal een bijzondere wending geven.

Toch zijn er wel een aantal kanttekeningen te maken. De klompvoet van Emma heeft geen enkele functie in het verhaal. Sterker nog het maakt het verhaal minder geloofwaardig. Zonder haar speciale schoenen kan ze slecht lopen en de schoenen zijn zo duur dat ze er maar één paar van heeft.  Maar...  elke keer als ze in een draak veranderd is geweest, is ze naakt, ze knapt dan uit haar kleren en schoenen...


Ook gedeeltes in de tekst zijn onzorgvuldig en maken dat je met opgetrokken wenkbrauwen doorleest. Bijvoorbeeld op blz 92 staat: "Snel sprong ze recht en rende door de kloof terug het Grasbos in." Waarna we een stukje verderop op diezelfde bladzijde kunnen lezen: "Emma begon onmiddellijk aan haar tocht en probeerde zo snel mogelijk vooruit te komen. Door haar klompvoet was lopen sowieso uitgesloten. (Ze loopt dan al een hele tijd!)
Vervolgens lezen we in de volgende zin: Ze kon niet meer doen dan proberen een flink wandeltempo te halen."  Bizar dat je wel kunt rennen en wandelen als lopen sowieso uitgesloten is!

Ook lijkt het me sterk dat een meisje van zestien dat nog naar school gaat, zich in haar gewone kleding kan voordoen als de nieuwe politiefunctionaris en dat de agenten daar intrappen. En zo staan er meer van dergelijke slordige fouten én taalfouten in het boek. Het stoort mij en maakt dat ik het verhaal niet meer serieus kan nemen. In een goed verhaal kan alles, als het maar geloofwaardig gebracht wordt en dat laatste ontbreekt in dit boek regelmatig.


Het verhaal zelf, het idee, is goed. Maar er zal eerst een goede eindredacteur de tekst goed moeten nalopen om al die storende fouten en niet kloppende elementen te verwijderen. Dat zal het verhaal zeker ten goede komen. Als dat gebeurd is dan is het een goed, af en toe grappig en boeiend verhaal. Nu, door alle slordigheden, zal ik het boek niet snel aanbevelen.


ISBN 9789460792625 | Paperback | 295 pagina's | Uitgeverij Het Punt | februari 2016
Leeftijd, vanaf 12 jaar

© Dettie, 30 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER