jeugd 10-12 jaar

Rob Vangansewinkel

altWonder Wout - De strijd om de steen
Rob Vangansewinkel


De dertienjarige Wout is dol op gamen, maar als zijn vrienden zich melden laat hij de computer voor wat het is. Met hen een potje basketballen of in de boomhut hangen, dat is toch veel leuker!


Quinten is een rustige en slimme jongen, met twee rechterhanden, die de ideeën die in zijn hoofd opkomen zomaar kunnen maken, Vooral technisch is hij goed.
Timothy – oeps, sorry, Timo! Want hij wordt boos als iemand hem bij zijn officiële naam noemt! – is daarentegen een wildebras, een jongen vol branie, die doet voor hij denkt, en daardoor makkelijk in de problemen komt. Gelukkig houden zijn vrienden hem in toom.
De drie jongens trekken veel met elkaar op na school, en in de weekenden.


Als Wout op een dag naar huis fietst – zijn vrienden wonen aan de andere kant van de stad – is hij er getuige van hoe een meteoriet naar beneden komt.


‘Wout keek weer achterom. Waar hij net de maan dacht te zien, zag hij nu een grotere bol licht. Dat was de maan helemaal niet! Achter hem vloog een vuurbol, die steeds groter en groter werd. Vlammen rond de bol zorgden voor het licht. De bol had een groene staart.‘


Deze gebeurtenis zet zijn rustige leventje danig op zijn kop. Wout ontdekt dat hij bijzondere krachten heeft. Hij kan gedachten lezen, voorwerpen laten bewegen en nog veel meer. Wie heeft die steen in zijn kast gelegd? En hoe kan het dat zijn opa de enige is die door heeft wat er aan de hand is?  Wout licht zijn vrienden in. Quinten is vooral geïnteresseerd in de werking, terwijl Timo zich al als superheld ziet. Want Wout kan immers misdaden bestrijden! Maar wat er ook is: iemand heeft het voorzien op zijn steen.  En die persoon deinst niet er niet voor terug om geweld te gebruiken…


Rob Vangansewinkel is een nieuwe Vlaamse schrijver, waarvan we hopelijk nog veel meer horen. Dit eerste boek over Wout, bijgenaamd Wonder Wout, zou zo maar het begin kunnen zijn van een spannende reeks waar kinderen van smullen. Alles wat in een kinderboek hoort, zit er in:
spanning natuurlijk met gevaarlijke situaties en achtervolgingen. Slimme kinderen, in dit geval drie jongens die ieder een eigen karakter hebben en elkaar prima aanvullen. Er zijn dingen om je over te verwonderen, dingen om over te leren. Het gaat over vriendschap, en er is zelfs een vleugje romantiek. Goede dialogen en humor maken het verhaal helemaal af.


ISBN 9789044827170 | Hardcover | 278 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2016
Illustraties van Chris Vosters | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 22 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren