jeugd 10-12 jaar

Hector Malot

http://www.tinyfisscher.nl

Zie ook de recensie over het boek Kees de Jongen bewerkt door Tiny Fisscher

En de recensie over De kleine prins eveneens bewerkt door Tiny Fisscher

En de recensies over de Clara-trilogie

 

Alleen op de wereld Hector Malot
illustraties: Charlotte Dematons
tekst hertaald en bewerkt: Tiny Fisscher


"Kijk uit! Neem de tijd als je aan dit boek begint, want wie Alleen op de wereld openslaat is voorlopig onbereikbaar," staat op de cover van dit boek te lezen. En die waarschuwing is terecht, het verhaal sleept je gelijk de avonturen van Rémi in.


Iedereen heeft natuurlijk wel eens van het boek gehoord, het verhaal over de vondeling Rémi dat Hector Malot in 1878 schreef in grote samenwerking met zijn tienjarige dochtertje Lucie. Hij las namelijk elk hoofdstuk aan haar voor en zij voorzag het van commentaar.
Hij draagt het boek dan ook op aan Lucie en schreef in zijn voorwoord. Tijdens het schrijven van dit boek heb ik voortdurend aan jou gedacht, mijn kind, en is je naam voortdurend op mijn lippen geweest. ‘Zou Lucie dit begrijpen?’ dacht ik, ‘zou Lucie dit interessant vinden?’


Het verhaal is in de daarop opvolgende ca. 140 jaar al in vele uitvoeringen uitgegeven, er zijn films en toneelstukken van gemaakt en ook in Nederland werd er de nodige aandacht aan besteed.  In de jaren 1979 tot 1980 en 1996 tot 1997 verscheen het verhaal bijvoorbeeld als tekenfilmserie, bestaande uit 51 afleveringen, op het Nederlandse scherm en werd het meerdere keren keren in boek- en zelfs in stripvorm uitgegeven. En nu staat het verhaal weer volop in de belangstelling. Het boekenpanel van DWDD besprak in november 2016 deze nieuwe, aangepaste vertaling door Tiny Fisscher. En in december 2016 zond de VPRO een splinternieuwe, eveneens gemoderniseerde Nederlandse televisieversie uit.
Ondanks dat - ik kijk zelden tv - kende ik, gek genoeg, het verhaal alleen van horen zeggen, ik had het nog nooit gelezen of een van de films gezien.


Het was dan ook erg prettig dat ik dit boek ter recensie aangeboden kreeg mét daarbij afbeeldingen van een van mijn favoriete illustratrices nog wel.. Eindelijk zou ik te weten komen waarom dit verhaal al meer dan een eeuw lang zo'n enorm succes is. Na het dichtslaan van het boek begreep ik dat volkomen.


Vanaf de eerste pagina leef je mee met Rémi die zo liefdevol is opgevoed door moeder Barberin. Maar als hij een jaar of acht is, hoort hij dat zij niet zijn echte moeder is, maar dat hij een vondeling is. Rémi wordt door zijn akelige stiefvader verkocht aan Vitalis een oude man die met zijn twee honden en aapje Jolie Coeur, dwars door Frankrijk zwerft. Gelukkig is Vitalis erg goed voor Rémi en de jongen leert veel van de oude, wijze man.
Rémi heeft het best naar zijn zin zo zwervend langs de Franse wegen, maar ook aan dit geluk komt een eind als Vitalis sterft en Rémi het verder alleen moet zien te reden. Hij is dan met recht alleen op de wereld. Je houdt je hart vast voor de jongen.
Rémi ontmoet daarna allerlei mensen waaronder heel akelige maar ook lieve, invoelende mensen die de jongen wel verder willen helpen. Helaas, elke keer opnieuw gebeurt er iets waardoor Rémi weer helemaal opnieuw moet beginnen. Maar Rémi is een knokker en gaat door, totdat alles goed is...
Gelukkig helpt het lot hem ook een handje.


Na afloop sla je het met een zucht dicht, wat een fantastisch mooi verhaal! Je denkt vervolgens, wat een geluk dat Tiny Fisscher door het verhaal 'geroepen' werd, zoals zij in een interview website meldt. Ze wilde dat jongeren ook konden genieten van de belevenissen van Rémi en heeft daarom de tekst uitstekend bewerkt naar deze opgefriste versie, zodat het ook voor hen een erg tot de verbeelding sprekend verhaal is geworden. 
Erom huilen, zoals aangekondigd was bij de levering van het boek, hoefde ik niet. Maar het verhaal is bij vlagen wel aangrijpend.


Illustratrice Charlotte Dematons heeft zelfs voor dit boek de hele route, die ook afgebeeld in het boek staat, afgelegd die Remi door Frankrijk gelopen heeft Daardoor stralen haar afbeeldingen bij het verhaal een heel mooie Franse sfeer uit.  Dat ze zelf oorspronkelijk Française is, zal er ook zeker aan bijgedragen hebben.

Het boek zelf is fraai verzorgd, wat voor mij altijd een extra cadeautje bij een boek is. Het is mooi gebonden, heeft een leeslint en de afgedrukte tekst is prettig en goed leesbaar. De warm gekleurde, sfeervolle afbeeldingen van Charlotte Dematons beslaan soms een hele pagina, een andere keer een kwart pagina of minder. - De omslag van het boek is zelfs  verkozen tot Mooiste Boekomslag van 2016. -
Kortom, het geheel is een prachtig geschenk dat de uitgeverij ons geleverd heeft. Dank daarvoor.


Zie ook het bijzondere you-tube filmpje over de makers van dit boek.


ISBN 9789025761844 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Gottmer | november 2017
Leeftijd 10+

© Dettie, 29 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER