jeugd 10-12 jaar

Greet Beukenkamp

http://www.greetbeukenkamp.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Greet Beukenkamp voor jongeren vanaf 13 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Greet Beukenkamp voor jongeren vanaf 15 jaar

 

Anne & Anne
Greet Beukenkamp


Anne moet verhuizen, omdat haar stiefvader, Bas, dichter bij zijn werk wil gaan wonen. Dat Anne nu haar vriendinnen moet missen, en ook haar vader niet meer zo dichtbij woont, was niet belangrijk, vonden haar moeder en Bas. Anne is boos, dat haar ouders uit elkaar waren, daar was ze nu wel aan gewend, ze had een manier gevonden om daar mee om te gaan. Maar nu verandert alles. Het enige lichtpuntje is Timmie, haar nieuwe babybroertje, waar ze dol op is.


Als ze in Zeist aankomen, de nieuwe woonplaats, en ze het huis ziet, vindt ze het eigenlijk wel een mooi huis. Maar dat zegt ze niet!
Ze zal eerst haar kamer eens bekijken. Bas heeft hem opgeknapt, zei hij, in kleuren die zij vast mooi vindt!
Maar als ze de kamerdeur opendoet ziet ze in plaats van een lege kamer - de verhuizers zijn nog niet gearriveerd met hun spullen - ouderwetse meubels staan. En die gordijnen zijn helemaal niet nieuw, maar oud. Bovendien lijkt de kamer bewoond! En net wil ze kijken of ze kan ontdekken van wie die spulletjes zijn op het bureau, als ze een geluid hoort. Er komt een meisje onder het dekbed vandaan!! Dat meisje vraagt wat zij daar doet. Anne is verbijsterd: dat is hààr vraag? Wie is dat kind?
Op het moment dat Anne wegloopt om Bas te gaan vragen wat dit nu weer is, ziet ze vanuit de gang terugkijkend hoe het meisje vervaagt. En de spullen ook.


Heeft ze een spook gezien? Natuurlijk gelooft niemand haar als ze dit vertelt, ook niet als het niet bij deze ene keer blijft.
Het wordt bovendien nog gekker: het meisje is precies even oud als zij, ze heet ook Anne, ze hebben dezelfde vader en moeder en ze lijken als twee druppels water op elkaar. Anne went wel langzaam aan de andere Anne, maar ze willen allebei weten wat er aan de hand is. Want er zijn ook verschillen: de andere Anne heeft geen broertje, maar een zusje dat in een rolstoel zit. Zij woont bij haar vader, omdat haar moeder dood is.
De meisjes ontdekken dat hun levens hetzelfde zijn tot ze twee jaar waren en hun ouders een auto-ongeluk kregen.
Als ze vragen gaat stellen, komt Anne er achter dat haar verleden iets anders gelopen is als haar altijd verteld is. En als Bas tenslotte een bondgenoot blijkt, ontdekken ze wat er aan de hand is.


Nou, ik had geen idee wat er aan de hand kon zijn. Ik vroeg me steeds af hoe Greet Beukenkamp zich hieruit ging redden. De oplossing is apart. Ik
weet dat er mensen zijn die er in geloven, maar ik vind het een sprookje. Een leuk sprookje wel, en het heeft in ieder geval een leuk boek opgeleverd. Natuurlijk zijn er ook actuele thema's in verwerkt: de eenoudergezin problematiek en de liefde (natuurlijk!).


ISBN 978 90 258 5281 8 Paperback 171 pagina's Uitgeverij Free Musketeers
Vanaf 12 jaar

© Marjo, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER