Het groene vuur
Eva Raaff
Het eerste deel uit de Taragon trilogie.
Heerlijk spannend verhaal, fantasy, maar ook heel goed te lezen als je daar niet zo van houdt.
Het eerste deel van wat een trilogie moet worden. Intussen is deel twee verschenen.
Het is fantasy, er wordt getoverd en het speelt in een verzonnen wereld. De kaart staat voor en achter in het boek afgebeeld.
Dit eerste deel begint met een voorspelling
"Wanneer de nacht licht is, en de dag in duister gehuld
dan wordt deze voorspelling vervuld
Geboren wordt een prins, tweemaal van koningsbloede
die zal bepalen het kwade of het goede
Door hem zal heersen, dag of nacht,
aan licht of aan donker zal zijn macht
Beide landen, tussen zee en veen
zal hij verenigen tot één"
Eigenlijk zit het hele verhaal hier al in besloten, en het zou jammer zijn om iets te verraden. De twee landen tussen zee en veen zijn Westenrijk en Dragonië.
In het Klaverdal in Westenrijk woont een vijftienjarige jongen, die Mathias heet. Hij wordt pardoes 'ontvoerd' om zo aan een spannend avontuur te beginnen. Hij ontmoet mensen die allerlei krachten hebben, een tovenaar, een valse koningin die zich aan het bekwamen is in zwarte magie, zwarte ruiters en natuurlijk zijn er ook meisjes.
Het is een verhaal dat je meesleept, een prima mix tussen realiteit en fantasie, met humor en romantiek.
Ik wil graag verder in deel twee.
ISBN 9789021619491 Hardcover 305 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | april 2006
© Marjo, september 2008
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het vergeten volk
In het eerste deel hebben Mathias en Kaya het raadsel van het groene vuur opgelost. Mathias heeft ontdekt dat hij in werkelijkheid de zoon van de koning van Westenrijk en de koningin van Dragonië is. In dit tweede boek woont hij bij zijn echte ouders en wordt hij heel anders opgevoed dan hij gewend was. Maar dat luxe leventje bevalt hem wel.
Kaya en haar vader zijn ook aan het hof. Haar vader heeft een landgoed en een titel gekregen, dus ook Kaya moet 'heropgevoed' worden. Maar haar bevalt dat helemaal niet! Ze wil geen mooie jurken aan, ze wil geen kunstig kapsel, ze wil niet converseren. Het toppunt is dat ze een korset moet dragen als Prins Mathias jarig is, en er een bal gegeven wordt. Als ze ziet hoe Mathias valt voor de mooie maar kunstmatige Lucinda en haar, Kaya vergeet, kan ze zich niet inhouden: bij de eerste gelegenheid slaat ze haar rivale. Dan wordt Kaya weggestuurd, naar een klooster.
Maar Mathias' leven verandert ook: er komt een bericht dat er iets fout gaat in het grote rijk. Het lijkt wel of er toch nog groen vuur is. Maar dat kan niet, alles is vernietigd! En al meer dan een maand heeft niemand iets van Lupa, de wolfvrouw, gehoord, terwijl er in het gebied waar zij woont, een akelig wezen schijnt voor te komen dat mensen aanvalt. De enige die naar die plek kan reizen is Mathias, en hij vertrekt, op Sirocco, na nog wat wijze lessen van Malvezijn de tovenaar.
Die lessen komen nog goed van pas, want er volgt weer een enorm spannend avontuur, waarbij de goeden tegen de slechteriken moeten strijden, en het raadsel van het groene vuur opnieuw opgelost moet worden.
De belofte van het eerste deel is helemaal waar gemaakt, ook dit is weer een lekker spannend fantasyverhaal. Beginnen is doorlezen! Met de kaarten voor en achter in het boek kun je prima volgen waar de verschillende gebeurtenissen zich afspelen, en waarheen de reis gaat. Bovendien is de kern van het verhaal heel realistisch, een jongen en een meisje op avontuur.
ISBN 978 90 216 2201 9 Hardcover 336 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | mei 2007 deel twee uit de Taragon Trilogie, vanaf 12 jaar
© Marjo, december 2008
Reageren? Klik hier!
De pijl en het bloed
Eva Raaff
We gaan verder met het verhaal van Matthias en Kaya. Matthias wordt voorbereid op de taak die hem als koning van Westenrijk-Dragonië wacht. Hij vindt het maar saai, al dat vergaderen, en de lessen van tovenaar Malvezijn zijn ook niet meer zo leuk als ze waren. Om zijn toverkracht te kunnen gebruiken moet hij in de buurt van een 'veld' zijn, een soort heilige plaats. En helaas is er zo'n veld niet in het kasteel Marevent. Maar er is genoeg om over te vergaderen, want de samenvoeging van de twee zo erg verschillende rijken verloopt niet bepaald soepel. De Dragoniërs zijn jarenlang onderdrukt geweest, hun land is uitgeput, en ze zijn arm. In Westenrijk daarentegen is de welvaart groot. Dit leidt tot jaloezie, en afgunst.
Op Dragoniërs die naar het oosten trekken wordt neergekeken als minderwaardig volk. Tegelijk wordt wel van hun diensten geprofiteerd, want ze werken hard en zijn goedkoper dan de Westenrijkers. Westenrijkers die naar het westen trekken om daar een handel op te zetten worden gezien als opruiers en profiteurs.
En natuurlijk is er een belanghebbende die deze onrust aan beide zijden van de grens opstookt: de Fraters van de Juiste Lijn. Zij zijn van mening dat Matthias geen recht heeft op de troon. Vierhonderd jaar eerder heeft de
toenmalige vorst zijn koningschap overgedaan aan zijn dochter, ten nadele van zijn evenoude zoon. De Juiste Lijn vindt dat de afstammeling van Tarquin, de zoon, op de troon moet en zij gaan heel ver om dat voor elkaar
te krijgen. Matthias loopt gevaar, en zijn vriendin Kaya ook.
Er worden weer spannende avonturen beleefd, waarbij we oude bekenden in een nieuw jasje tegenkomen. Er wordt niet eens zo veel getoverd in dit boek, Eva Raaff spitst het deze keer meer toe op de filosofie. Wijsheid staat hoog in het vaandel. De spreuken van het orakel, van vroeger en van nu. Het oude volk van de Steppen, en het nog oudere volk van de Oari spelen een grote rol.
Het derde boek heeft zich ontwikkeld met het voortschrijden van de leeftijd van de hoofdpersonen. Matthias en Kaya zijn geen kinderen meer, maar jong-volwassenen en ze houden zich met andere dingen bezig.
Ik vind deze trilogie als geheel erg goed! De ontwikkeling van het verhaal is dus prima.
In een fantasyverhaal kunnen personages ongeloofwaardig worden, maar dat is hier absoluut niet het geval. Matthias en Kaya zijn gewone jonge mensen, met gevoelens en problemen die de jonge lezer zeker zal herkennen. Dat houdt dan weer wel in dat er een boodschap in het verhaal zit, maar de wijze lessen worden zonder het belerende vingertje gebracht.
Ook voor niet- fantasylezers geschikt, vind ik.
Isbn 978 90 216 6560 2 Hardcover 345 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | november 2008
Deel drie van de Taragon- trilogie Leeftijd 10 - 12 jaar
Marjo, februari 2010
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER