jeugd 10-12 jaar

Marina Theunissen

http://www.marinatheunissen.be

 

Over pestkoppen en een kartonnen doos
Marina Theunissen


De twaalfjarige Maite vindt het helemaal niet leuk dat haar ouders gaan verhuizen naar een oude boerderij op het platteland. Weg vertrouwde school, weg vriendinnen. Als dan ook nog blijkt dat ze onmiddellijk het mikpunt wordt van pesterijen, door een echt gemene klasgenoot en zijn meelopers, weet ze niet hoe het verder moet. De weg terug naar de stad is afgesloten, haar vader is failliet gegaan en kon zich het huis daar niet meer veroorloven.


Maite zegt thuis niets, haar ouders hebben het al moeilijk genoeg met haar vader die last heeft van burn-outklachten. En haar broertje Bas heeft het helemaal naar zijn zin, dat werkt ook niet mee. Ze verdraagt alles, geeft haar drinkgeld af, laat zich de boterhammen afpakken en de verwensingen moet ze maar aanhoren.
Erger is dat ze geen nieuwe vriendinnen kan maken, haar belager Rusty dreigt dat hij hen ook al zal pakken, en Talitha en Britt durven niet meer.


Rusty bedreigt ook haar broertje, en zelfs haar ouders! Helemaal alleen staat ze er voor. En de zo vurig gewenste hond komt er ook al niet. Tot  de dag dat haar vader aan komt zetten met een kartonnen doos. En daarin zit een puppy! Gevonden langs de weg, zegt vader. Hij mag blijven en ze noemt hem Newton.


Zo worden twee zware thema’s in dit boek aangesneden: pesten, en dierenmishandeling.
Marina Theunissen weet het verhaal gelukkig op een redelijk luchtige manier te doen. Met humor en leuke dialogen slaagt zij er in de lezer mee te slepen in het avontuur.

En niet te vergeten: het verhaal wordt erg spannend! Want Maite wordt niet een schuw meisje dat in een hoekje kruipt, zeker na het ongeluk dat ze – niet per ongeluk – krijgt, begint ze van zich af te bijten. Dat zijzelf de klos is, nou ja, maar aan haar hondje komen ze niet!
Het wordt zelfs gevaarlijk voor haar en de twee meisjes die dan toch haar vriendin durven te zijn.


De schrijfster is Vlaams, haar taal is Vlaams Nederlands, waardoor er nogal eens uitdrukkingen voorkomen die kinderen in Nederland niet zullen begrijpen. Maar het is spannend genoeg om daar niet mee in te zitten.


Marina Theunissen
(augustus 1946, Rijkhoven) werd kleuterjuf, en kan zich goed verplaatsen in kinderen. Schrijven werd een uit de hand gelopen hobby, ze publiceerde al vele boeken.


ISBN 9789462420823| hardcover |188 pagina's | Uitgeverij Kramat | maart 2018
illustraties  van Kyara Biesmans | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 25 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER