jeugd 10-12 jaar

Petra Cremers

altEen valse start
Petra Cremers


Alvast een knipoog naar de Olympische Spelen biedt dit boek dat gaat over zwemmen, maar vooral over vriendschap. Is dat niet een Olympische gedachte?
Finn en Marcus waren vrienden tot ze bij een zwemclub gingen. Ineens waren ze rivalen, waren ze jaloers op elkaar. Finn heeft er misschien nog wel meer last van: hij verdonkeremaant de zwembroek van Marcus. Hij weet dat het de favoriete zwembroek is, eentje die geluk brengt.
Marcus verdenkt meteen zijn ooit beste vriend, en als Finn de broek niet terug lijkt te willen geven, begint hij een persoonlijke dreigactie, als waren het levels in een computergame. Niet toevallig: Finns achternaam is Levels, en ooit speelden ze samen zulke spelletjes.
Het begint met een briefje: ‘ Laatste waarschuwing!’  en zal eindigen in iets heel ergs…
Intussen heeft Finn allang spijt, maar hij weet niet hoe hij er voor kan zorgen dat de lucht weer opklaart. Marcus is woest. Terecht natuurlijk.
Gelukkig hebben Finns moeder en haar broer iets in de gaten. Oom Tof biedt een helpende hand, op een heel verrassende manier.


‘Durf je me niet aan te kijken, Finn?’  klinkt het zacht.
‘Volgens mij zit je aardig in de nesten al snap ik echt niet wat er aan de hand is.’


Het boek biedt behalve een heel herkenbaar verhaal over vriendschap en rivaliteit ook een leuk inkijkje in het wereldje van de zwemsport. Je leest over beroemde zwemmers: ik had net als Finn nooit eerder gehoord van Anthony Nesty, een Surinaamse zwemmer.
Er is nog een klein extra thema: Finn is een donorkind, en heeft daar heel begrijpelijk wat moeite mee.

ISBN 9789025111779  | hardcover | 115 pagina's | Holland B.V| april 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 16 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER