Cirrus Flux
Wie heeft de adem van God?
Matthew Skelton
In de tweede helft van de achttiende eeuw vaart een schip 'the Destiny' naar de Zuidpool. Aan boord is het rustig, iedereen slaapt. Maar er is één jongen die wakker wordt. Is het van de kou? Of is er iets anders aan de hand? James Flux gaat het dek op, passeert daarbij Felix Hardy, zijn vriend, die de wacht moest waarnemen. Diep in slaap is hij. De jongen klimt in het want, een angstig voorgevoel bekruipt hem. En dan gebeurt het:
'Opeens verschijnen er felblauwe vlammen boven de mast en flikkert de lucht, vol stille intensiteit. Als de jongen opkijkt ziet hij boven zich een flonkerende stroom deeltjes heen en weer bewegen. (-) Sommige deeltjes zweven omlaag, omcirkelen het bolletje (dat de jongen om zijn hals draagt) en worden met korte, felle lichtflitsjes geabsorbeerd door het metaal.'
Als de jongen van schrik zijn kijker laat vallen, is binnen de kortste keren het schip in rep en roer. Alleen zijn vriend kan hij vertellen over wat hij gezien heeft: 'Ik denk dat ik de adem van God gezien heb', zegt hij.
Jaren later is het Cirrus, de zoon van James, die belaagd wordt door het Genootschap, lieden die de macht van de Adem van God willen misbruiken. Cirrus weet helemaal niets van het wereldbolletje, niet eens dat hij dat in bezit heeft. Hij is namelijk door zijn vader als wees naar een weeshuis gebracht. De directeur van dat weeshuis heeft een compleet archief bijgehouden van alle wezen die hij ooit onder zijn hoede had en heeft. En hij bewaart van ieder van hen een aandenken aan een van hun ouders. Voor Cirrus is het dat wereldbolletje, voor het meisje Pandora is het een lapje waarop het woord HOOP geborduurd staat.
De kinderen uit het weeshuis worden regelmatig meegegeven aan Londenaren, die hen al dan niet een prettig bestaan zullen geven. (een hint naar de wereld van Oliver Twist). Pandora komt bij Madame Orrery terecht, een van de jagers op het wereldbolletje. En dus op Cirrus. Pandora doet haar best om Cirrus te helpen ontsnappen. Zij krijgt zelf hulp uit onverwachte hoek.
Het is een spannend verhaal dat je in één ruk uitleest. Het geeft een beeld van Londen in de achttiende eeuw, er is sprake van een wilde achtervolging, het is de strijd tussen goed en kwaad, en er gebeuren spectaculaire dingen, die verband houden met elektriciteit, een uitvinding uit die tijd. De schrijver haalde daarvoor deels de inspiratie uit de collectie van het Teylers Museum in Haarlem. De spanning wordt er extra in gehouden door het verhaal uit het verleden in hoofdstukken tussendoor te vertellen. Die zijn ook nog apart vorm gegeven: ze hebben een grijze rand, makkelijk terug te vinden.
Het verhaal zit vol actie, geen nodeloze beschrijvingen, veel dialogen, kortom: het leest heerlijk weg.
Isbn 978 90 6169 920 0 Hardcover 284 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | november 2009
Originele titel 'The story of Cirrus Flux' Vertaald door Wiebe Buddingh
Leeftijd 10-12 jaar
Marjo, december 2009
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER