jeugd 10-12 jaar

Aron Dijkstra

https://www.arondijkstra.nl

 

Drengr
Aron Dijkstra


Als je zelf denkt dat je een minkukel bent dan ga je je er naar gedragen. Dat komt dus  nooit meer goed, weet Sigi, die zijn leven lang al het mikpunt van spot is geweest. En als er iets fout gaat krijgt hij de schuld. Ook al was hij er niet eens bij!
Nu is dat niet zo moeilijk in de wereld waarin hij leeft. Hij woont namelijk zijn hele leven, tien jaar dus, in Lilleby, een vikingdorp, zonder ouders, want die zijn nooit teruggekeerd van een strooptocht.


Sigi woont met Hugin de raaf samen in een hutje.
De inwoners van zijn dorp denken dat hij Loki aantrekt, en Loki is degene onder de goden die er voor zorgt dat alles fout gaat. Daarom is de arme jongen het mikpunt. Hij heeft geen ‘drengr’.
Bij de Vikingen draait daar alles om. Iedereen wil drengr zijn.
Drengr betekent stoer, dapper en sterk.


Het gaat fout als Einar, de zoon van het stamhoofd Sigi uitdaagt voor een duel. Sigi wil niet vechten, maar gelukkig grijpt Einars vader in. Vechten hoeft niet, maar de jongen wordt er wel op uit gestuurd: in zijn eentje! Met een boot. En hij kan niet varen...
Hugin gaat gelukkig mee, en Sigi krijgt ook een bijl.
Daar moet hij het mee doen. De opdracht: de gevaarlijke slang doden, die in de Oerzee zwemt.


Onderweg beleeft Sigi allerlei avonturen, de een gevaarlijker dan de ander.
Nu heeft de jongen een geheim magisch contact met Loki. En dan blijkt dat deze godheid niet altijd kwaadaardig is. En Hugin heeft dingen verzwegen.
Natuurlijk blijkt Sigi best in staat om problemen op te lossen, hij is misschien niet sterk maar wel slim. En zonder die pestkoppen die hem in de weg zitten, gaat het allemaal best.
Bovendien krijgt hij nu wèl vrienden!
Zal hij de opdracht kunnen vervullen en veilig terugkeren?


Aron Dijkstra (Sneek, 1992) is illustrator en schrijver. Hij debuteerde met een prentenboek: Ridder Roel de drakenvechter, dat in meer dan 10 talen werd vertaald.
Drengr is zijn eerste jeugdboek. Leuk: achterin vind je de werkwijze om zelf runen te schrijven.


ISBN 9789021684260 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | maart 2023
Leeftijd 10+

© Marjo, 4 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER