jeugd 4-5 jaar

Hebbes!
Illustraties: Sophie Pluim
Tekst: Tjibbe Veldkamp


Er was eens een rat.
Hij stal wat hij wilde
en als je dichterbij kwam,
beet hij in je vinger


De rat zocht overal naar eten en net toen hij op een schip zat rond te struinen, verging het schip. Gelukkig vond hij een stuk wrakhout, Hebbes! zei hij en klom erop.
De rat spoelde samen met een meisje aan op een strand. Zij had een appel en daar had de rat wel trek in...


Maar het meisje is helemaal niet geïnteresseerd in haar appel, ze wil naar huis, naar mama toe! Ze loopt het water in en, ondanks de waarschuwingen van de rat, ging ze kopje onder. 
Tja de rat wilde het niet echt, want het was haar eigen schuld, maar toch ging hij haar maar redden. En vlak daarna redt hij haar nóg een keer.
Nu was het genoeg. De rat besloot het meisje te stelen! Nu was ze van hem!


Vanaf die dag zorgde hij voor haar. Eigenlijk was het meisje het mooiste wat hij ooit gestolen had. En toen kwam er een boot en een vrouw... Het is de moeder van het meisje.
Dat vindt de rat helemaal niet leuk! Wat nu?


Het is grappig dat de rat eigenlijk helemaal niet voor het meisje wilde zorgen maar toch steeds zorgt dat ze geen gevaar loopt. En als de moeder van het meisje komt, blijkt dat hij écht om het meisje geeft. Haar belang gaat voor zijn belang. Als dat geen echte vriendschap is?


De illustraties van Sophie Pluim lijken heel in de verte op de afbeeldingen van Rie Cramer maar zijn veel eigentijdser en speelser. De kleine grapjes in de afbeeldingen zijn verrassend en leuk. De taal had iets speelser en vloeiender gemogen maar het is wel een lekker boek om uit voor te lezen, vooral door de herhalingen in het zuchten en hebbes roepen.


ISBN 9789047713685 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 | Lemniscaat | maart 2023
Afmeting 28,8 x 22,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 10 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER