jeugd 4-5 jaar

22 wezen
Illustraties: Philip Hopman
tekst: Tjibbe Veldkamp


Philip Hopman won in 2022 de Max Velthuijs Prijs, dat is een prijs voor zijn gehele oeuvre.
Tjibbe Veltkamp heeft diverse zilveren griffels en vlag en wimpels mogen ontvangen voor zijn boeken.
Dus denk je eens in wat er gebeurt als je deze twee toppers bij elkaar zet. Dan win je gewoon een Zilveren Penseel zoals voor dit boek in 1999 gebeurde.


De geweldige fantasie die Tjibbe Veldkamp voor dit boek tentoongespreid heeft, moest haast wel stimulerend werken voor een illustrator.
Want zeg nou zelf, een weeshuis waar geen volwassene aanwezig was en de wezen gewoon hun gang gingen en speelden met wat ze vonden, dat is toch echt wel een beetje raar.
En zoals dat gaat, op een dag kwam er een directrice. Maar zij had helemaal geen zin in oppas spelen, straks gebeurde er wat met de kinderen...
Dus pakte ze alle wezen bij elkaar en bracht ze naar bed. En ze mochten er niet meer uit!


De wezen verveelden zich enorm maar de directrice was streng. Toch gebeurde er op een dag iets geks. Alle wezen waren weg, er zat alleen een olifant in de slaapzaal! Samen met de olifant zocht de directrice overal en eigenlijk vond ze dat wel gezellig. Ze gingen zelfs samen spelletjes doen, boven op het dak...
Dat kon niet goed gaan en dat ging het ook niet en net op dat moment stond de inspecteur voor de deur!


En op dit grappige verhaal heeft Philip Hopman zijn fantasie en grote talent helemaal losgelaten. Het zijn vooral de aparte perspectieven die hij gebruikt wat de afbeeldingen zo aantrekkelijk maken. We zien de enorme directrice op haar rug! met allemaal kinderen onder haar armen naar de slaapzaal lopen. En een olifant en een flinke directrice die zich door één deur proppen is natuurlijk ook erg vermakelijk om te zien. En dan ook nog die deftige inspecteur... én de verrassende afloop!
Het kan niet anders dan dat je met een breder glimlach het boek dichtslaat.

Bekijk hier het inkijkexemplaar(pdf)


ISBN 9789056371098 | Hardcover | 24 pagina's | Lemniscaat | 1e druk 1998
Afmeting 28,5 x 21,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 26 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER