jeugd 4-5 jaar

Hoi, naar school!
Illustraties: Dagmar Stam
Tekst: Vivian den Hollander


Haar vriendje Jimmy zit al op school weet Lisa als zij ook vier jaar wordt en de eerste schooldag aanbreekt. Ze is al wezen oefenen natuurlijk, dus helemaal vreemd is het niet, maar ze is toch blij dat Jimmy haar wegwijs kan maken. Het is best wel een beetje eng allemaal.


Die ochtend was ze al vroeg wakker en er helemaal klaar voor, maar toen het vertrek naar school steeds dichterbij kwam begon ze toch wat te treuzelen. Gelukkig mag ook Beer mee, en zo komt ze toch op tijd.


‘Goedemorgen Beer.’ Juf schudt zijn pootje. ‘Wat leuk dat je meekomt vandaag.
’Eerst durfde Beer niet zo goed,’ zegt Lisa. ‘Maar ik help hem.’
‘En ik help Lisa vandaag,’ zegt Jimmy stoer.


Want hij staat al te wachten, hij wil van alles gaan doen samen, zoals ze dat op de peuterspeelzaal ook deden. Spelen in de bouwhoek, of de huishoek, het maakt hem niet uit. Hij wijst haar hoe het gaat als ze naar de wc moet, en bij het buiten spelen weet hij wel wat hij het leukste vindt.


Of het precies op deze manier werkt op alle basisscholen is niet zeker, maar veel zal hetzelfde zijn. De speelhoeken, de manier van met plaatjes aanduiden wat er allemaal gaat gebeuren die dag, de ketting die mee moet naar de wc, en natuurlijk het gezamenlijk eten.


Er gebeuren ook wat dingen die het verhaal een stuk levendiger maken: Beer is – eventjes – kwijt, en Jimmy is ondeugend. En Lisa vindt het allemaal heel leuk, en thuis speelt ze dan ook schooltje. Papa doet mee, maar die moet nog heel veel leren!


Het nogal traditionele verhaaltje kan helpen jonge kinderen die voor het eerst naar school gaan al een beetje vertrouwd te maken met het schoolleven. Niet iedereen heeft meteen al een vriendje op school!


Op iedere twee pagina’s wordt een item besproken zoals dat voor kan komen in een kinderleven op school of thuis - met leuke tekeningen - van Dagmar Stam, die kunnen we dat wel toevertrouwen!


Voor wie het een beetje eigenaardig vindt dat Lisa in dit boek nu pas naar school gaat, omdat er in andere boeken uit de serie al sprake is van in de klas zitten, kan ik zeggen dat de chronologische volgorde van de Lisa en Jimmyboeken wel klopt, dit is een herziene uitgave. Er verandert van alles op school, de vorige uitgave was van 2002.


Vivian den Hollander (1953) werkte in het onderwijs voor ze fulltime schrijfster werd. Ze is onder meer bekend door haar voorleesboeken voor kleuters, haar AVI-boeken over voetbal, hockey, paardrijden en ballet, én haar boeken voor oudere kinderen.


ISBN 9789000362875 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorff | oktober 2018 | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 28 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER