jeugd 4-5 jaar

Opa's tuin
Sonja Danowski


Als je de cover ziet dan vermoed je al dat je wat moois te wachten staat. Toch blijft het altijd de vraag of de inhoud net zo schitterend is. Gelukkig wel!
Al op het binnenblad van het boek zie je subtiel de essentie van het boek weergeven. Het is zo fijntjes getekend dat ik het wel als behang zou willen hebben!
Maar natuurlijk gaat het om het verhaal en ook dat is heerlijk om te lezen en te zien.


We zien op de prachtige, bijna nostalgische prenten Lynn met haar hond Bella en mama die net de telefoon opneemt. Ze hoort dat opa Piet is gevallen en nu een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven. Natuurlijk wil Lynn gelijk mee met mama naar opa.
Opa blijkt zich zorgen te maken om zijn tuin, zijn planten hebben wel water nodig. Gelukkig kan Lynn zijn zorgen wegnemen, zij zal wel voor de tuin zorgen! Opa heeft haar toch altijd alles over de planten verteld én ze heeft alles opgeschreven in haar tuinschrift. Opa is maar wat blij met het aanbod van zijn kleindochter.

Op de afbeeldingen zien we dat in de tuin van opa allerlei bomen, struiken en wilde planten staan waardoor er ook veel insecten, vlinders en bijen op af komen. Ook in de kas kweekt opa van alles. Lynn vindt haar opa's tuin heerlijk, ze is er heel graag. Ze zorgt dat alle planten goed water krijgen.
Maar ondertussen vermaakt Bella zich ook uitstekend. Ze onderneemt van alles, ook doet ze iets wat behoorlijk verstrekkende gevolgen heeft... Daardoor gaat er iets helemaal mis! Lynn wil niet dat opa zich daardoor zorgen maakt, maar als hij thuiskomt zal hij het toch zien... wat nu? Zal ze het opa vertellen of niet?


In tegenstelling tot het vorige boek van Sonja Danowski dat ik nogal statisch en ouwelijk vond, is dit boek een schot in de roos. Alles is op elkaar afgestemd. Je voelt de sfeer, je ziet de fijne familieband die Lynn met opa heeft,  je ruikt als het ware de bloemen, je bent gewoon even in die prachtige tuin van opa.
De prenten zijn zo enorm mooi dat je ze allemaal wel aan je muur wilt hebben hangen.
Kortom, in een woord, geweldig!


Sonja Danowski werkt als prentenboekenmaker in Berlijn. Haar gedetailleerde illustraties zijn internationaal bekroond met gerenommeerde prijzen.

Zie ook de afbeeldingen op de website van Sonja Danowski.


ISBN 9789051168518 | Hardcover |60 pagina's | De Vier Windstreken |  januari 2022
formaat: 24 x 32 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld | leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 11 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER