jeugd 4-5 jaar

Kleine Tractor en het babyhertje
Illustraties: Philippe Goossens
Tekst: Natalie Quintart


In het nieuwe avontuur van Kleine Tractor vraagt papa Tractor of hij wat hooi wil gaan halen in het weiland bij het bos. Ze zijn daar nog niet, als hij toch stopt. Zijn vriendin Lily de aanhangwagen reageert verbaasd. ‘Waarom stoppen we?’  Vraagt ze.
Er ligt een babyhertje zomaar midden op de weg. Wat is er met hem aan de hand?
Kleine Tractor legt hem met hulp van Leo het varken in de aanhangwagen, en zonder hooi rijden ze terug naar de boerderij. Jules de hond heeft het al snel gezien: het diertje heeft zijn poot verzwikt.


Natuurlijk laten ze hem niet aan zijn lot over. Het kleine hertje wordt in de watten gelegd. Nou ja, in het hooi dan, ook lekker warm. Maar is het beestje nu zo eigenwijs? Hij blijft niet liggen, terwijl het pootje nog niet genezen is!


Kleine Tractor snapt het wel, wat moet zo'n hertje in een bak hooi, in een schuur! Hij organiseert een rondleiding, en dat vindt het hertje erg leuk. Als het pootje weer beter is gaan ze wandelen, maar als ze bij het bos komen, doet het hertje wat vreemd.
Papa Tractor legt het uit: natuurlijk wil hij terug naar zijn papa en mama! Dat vindt Kleine Tractor wel erg jammer, hij wilde er best een vriend bij op de boerderij!
Zorgen voor wie dat nodig heeft maar ook weer loslaten als dat beter is, dat is de les van dit verhaal.


Ieder verhaal over Kleine Tractor heeft zo zijn eigen thema, maar het is natuurlijk vooral leuk om al die mooie afbeeldingen te bekijken terwijl je naar degene die voorleest luistert.
In het begin worden de vrienden van Kleine Tractor nog even voorgesteld, voor wie hen nog niet kent. En dan volgt het avontuur, met paginagrote illustraties waarop de dieren uit het verhaal zonder opsmuk getekend staan. Op zich allemaal vrij eenvoudig, maar er zijn toch steeds de kleine details waar je op kan wijzen: je ziet namelijk ook de vriendjes van Kleine Tractor, die verder niet in het verhaal voorkomen. En nog wat andere dieren.
Opnieuw een leuk verhaal!


Natalie Quintart (1961, Beloeil) heeft een kunstopleiding gehad, en werkte als theatermaker. Ook muziek heeft haar belangstelling en natuurlijk het maken van boeken.

Philippe Goossens (1963, Brussel) werkt als freelance illustrator. Hij houdt zich al enige tijd bezig met kinderboeken en jeugdboeken.


ISBN 9789044845525 | hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2022
Afmeting: 26,8 x 25,8 x 0,9 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 27 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER