jeugd 4-5 jaar

De schminkpietjes
Illustraties: Emanuel Wiemans
Tekst: Marjet Huiberts


Eindelijk mogen Mano en zijn tweelingzusje Kiki met de boot mee naar Nederland. Onderweg spelen ze nog wat, met afgekeurde cadeautjes. Dat zijn bijvoorbeeld een beer zonder oor, of een lekke voetbal. Maar ook een schminkdoos waar een kras op zit. Die is nog goed te gebruiken, vindt Kiki.


Met de schmink maken ze mooie gezichten: Mano heeft een gezicht als een vlinder, en Kiki is een hondje. Als de andere Pieten dat zien, willen ze ook! En dus lopen er al snel een panda, een kikker, een eenhoorn, en nog veel meer andere dieren rond.
Allemaal Pieten in een Pietenpak met allemaal een ander gezicht.


Maar als grote Piet Diego dat ziet, wordt hij boos! Hij wil de schmink van de gezichten van de kleine pietjes vegen en daardoor worden de andere grote Pieten weer boos. Wat een lawaai is dat, al dat geschreeuw!
Daar komt Sinterklaas op af. Hij wilde nog even een dutje doen, maar met dit kabaal lukt dat niet.
Hoe dit afloopt, dat zullen de kinderen in Nederland straks wel zien!


‘Bonte Piet, wiedewiedewiet
Ik hoor je wel, maar ik zie je niet…’


In ieder geval blijft Piet Diego niet lang boos. Zeker niet als hij mag vertellen in hoeveel schoorstenen hij al geklommen heeft, hij is namelijk al bijna zestig jaar, en al jarenlang met Sinterklaas meegegaan! En dat hij daarbij nog nooit een pakje heeft beschadigd, daar is hij trots op!
Dat wil de tweeling ook: in een echte schoorsteen! Maar die zijn er toch bijna niet meer in Nederland?
Daar weet Diego wel wat op… en zo komt het dat Mano en Kiki echte Pieten worden!
En Diego, hem wacht nog een verrassing!


Een leuk modern sinterklaasboek. Met roetveegpieten dus, maar wel met de stoomboot en kinderen die verwachtingsvol uitkijken naar de komst van de Sint en Pieten. En een grappig avontuur.
De tekeningen zijn duidelijk, en passen goed bij de tekst. De manier waarop ze getekend zijn nodigt uit om ze na te tekenen en er misschien wel een mooie kleurplaat van te maken!


Marjet Huiberts (1960) studeerde dans en pedagogiek en werkte ruim tien jaar als docent en consulent dans in het basisonderwijs. In 1998 won ze een wedstrijd voor tekstdichters bij Conamus. Sindsdien schrijft ze liedjes, gedichten en verhaaltjes voor Sesamstraat en is ze de tekstschrijver van theatermaker Frank Groothof.


ISBN 9789048863167| Hardcover | 21 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2021
Afmeting: 25,3 x 25,2 x 1,1 cm| leeftijd 4+

© Marjo, 18 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER