jeugd 4-5 jaar

Ik prik
Een voorleesverhaal over hoogsensitiviteit
illustraties: Julie Van Hove
tekst: Kim Crabeels


Het verhaal gaat over een egeltje dat meestal erg kan genieten van de 'kleine' dingen, het zachte gras, het getwiet van vogeltjes, de stilte in de winter.  Maar als het in zijn omgeving erg druk wordt, bijvoorbeeld op een feestje, dan wil hij zich soms even terugtrekken en zet dan onbewust zijn stekels op. En pats, alle ballonnen knallen stuk! Het egeltje vindt dat heel akelig, want hij prikt niet alleen de versiering kapot maar ook de dieren op het feestje voelen zijn stekels in hun billen of staart.


"Ik schaam de stekels uit mijn rug.
Ik kom beter niet meer terug."


denkt het egeltje dan. En we zien hem verdrietig weggescholen tussen de kastanjebolsters zitten, die hebben tenminste ook stekels. Maar hij ziet daardoor niet dat de andere dieren die op het feest zijn, hem zoeken. Nee, het egeltje is daar te verdrietig voor.


Hij wilde dat hij heel zacht was of zo hard als die steen, die daar ligt. Maar wacht eens even... Het is helemaal geen steen! Het is een schildpad die zich soms ook even in zijn schildschulp kruipt.  Schildpad heeft, net als het egeltje, soms ook even rust nodig, vooral als er teveel lawaai is of hem alles te vlug gaat. Dan kruipt hij in zijn eigen schildholletje tot hij het weer aankan. Hij troost het egeltje en zegt:


Een schildpadschild en stekels voelen anders dan een vacht
Maar van binnen zijn we allebei gewoonweg lekker zacht


Het egeltje is heel blij met zijn nieuwe vriend. De wijze schildpad snapt tenminste wat hij voelt! En samen kunnen ze de wereld (en feestjes) aan.

Een boek over hooggevoelig zijn, is vrij uniek en het is voor kinderen heel belangrijk dat ontdekt wordt dat zij hooggevoelig zijn. Ze hebben net iets meer rust nodig dan andere kinderen omdat ze dieper over alles nadenken en heel intens alles beleven. Dat vraagt gewoon meer energie. Dit boek behandelt één van de kenmerken van het hooggevoelig zijn en dat is het zich willen terugtrekken als hij of zij overprikkelt raakt.


Om een egeltje en een schildpad als hooggevoelige 'personages' te gebruiken is overigens een goede vondst. Het egeltje kan nu namelijk ook symbool staan voor een ander kenmerk van hooggevoelig zijn, namelijk het geprikkeld en geïrriteerd raken door de drukte, waardoor iemand 'zijn stekels opzet' ofwel kribbig wordt.
De schildpad vormt natuurlijk een prachtig voorbeeld om te tonen op welke manier je je kunt terugtrekken en jezelf kunt beschermen als het even teveel is. Dan zoek je gewoon even je eigen stille plek op. Het egeltje leert verder van de schildpad dat het niet erg of gek is en dan hij gewoon zichzelf kan zijn, ook op feestjes! Hij zegt voortaan gewoon dat hij even in zichzelf verdwijnt...


De afbeeldingen zijn prachtig, het egeltje is wel een echte egel maar de fantasie van Julie Van Hove is groot. Ze speelt als het ware met de stekels. Soms zien ze er echt heel stekelig uit en soms lijken ze op een paardenbloempluisje. Het snoetje van de egel is altijd vriendelijk, je kunt zien dat hij 'van binnen zacht is'.
Kortom, een lief, invoelbaar en integer verhaaltje.


Ine De Volder ontwikkelde bij dit boek een inspirerende lesbrief met voel- en stiltespelletjes, knutselopdrachten en zelfs een schildpad- en egel-yogasessie…  Download de gratis lesbrief vol ideeën om met dit boek in de klas aan de slag te gaan.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978940144646 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2018 | Leeftijd 5+
Het boek is onderdeel van de serie ‘Superdieren‘ over persoonlijke ontwikkeling.

© Dettie, 20 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER