jeugd 4-5 jaar

Zarah & Zottel Deel 2
Missie: red de bal
Jan Birck


Het verhaal begint met een brief van de winkel waar Zottel vandaan komt. Omdat Zarah nog maar net kan lezen doet ze er een hele dag over voordat ze hem helemaal gelezen heeft. De brief blijkt een gebruiksaanwijzing voor Zottel, haar pony die erg op een hond lijkt.

Er zijn vier dingen die Zarah moet onthouden:
1 Als ze Ju zegt dan begint Zottel te lopen.
2. Als ze Brrr! zegt dan stopt Zottel
3. Als ze een knuffel van Zottel wil, moet ze duidelijk Knuffeltje zeggen
4. Als ze wil dat Zottel toetert dan moet ze op zijn rug krabben. Er staat bij "meestal zal zijn achterkant toeteren.'


Maar er is nog een ding dat belangrijk is. Zarah mag nooit Hophop! zeggen want dan wordt Zottel woedend, dan zal hij zelfs tegen de muren oplopen, tot het plafond aan toe. Ze mag alleen Hophop! zeggen in geval van nood.


Natuurlijk probeert ze het krabben uit en Zottel ruft een flink eind heen, Zarah besluit gelijk dat ze dat ook alleen in geval van nood zal gebruiken... wat een stank!


Zarah is gek op indianen, Ze droomt over indianen, ze heeft een een prachtige indianenhangstoel in haar kamer, en buiten zijn haar vriendjes natuurlijk ook bekend met alle indianengewoontes. Maar op de dag dat meneer Klokkenstok de bal in beslag neemt 'omdat ze zijn waardevolle tijd gestolen hebben' moeten de indianenkinderen iets bedenken om de gestolen tijd terug te geven. Maar dat kunnen ze niet, want ze hebben die helemaal niet gestolen!


Natuurlijk bedenkt Zarah samen met de andere indianen een plan, ze gaan de bal terughalen via het balkon van meneer Klokkenstok. Maar hoe? Een zottelpony vindt altijd ziin weg, zegt Zarah, maar Zottel zelf wist dat nog niet... Ze proberen van alles, niets lukt, totdat Zarah per ongeluk Hophop! zegt...
En dan begint het!


Over het eerste boek over Zarah & Zottel was ik wildenthousiast. Wat een fantasie, wat een illustraties! Het was dus best spannend of dit tweede deel weer zo zou aanslaan en in dit boek zijn er zeker enkele gedeeltes die net zo spetterend zijn als het eerste boek. Maar de aanloop naar het echte verhaal is wel lang, evenals de tijd die het duurt voor Zarah & Zottel naar het balkon van meneer Klokkenstok kunnen. Er hadden enkele dingen weggelaten kunnen worden.
Maar als de tocht naar meneer Klokkenstok eenmaal in gang is gezet dan is het verhaal net zo humoristisch en spectaculair als het eerste boek. Vooral alles wat Zarah en Zottel onderweg tegenkomen is hilarisch. Het einde is ook erg verrassend!


Opnieuw een erg leuk boek dus, hoewel deel 1 meer vaart en originaliteit bevatte. Toch zie ik heel graag deel 3 (Zarah & Zottel - De nieuwe papa) tegemoet want ondanks de aanmerkingen steekt dit boek qua verhaal en illustraties toch ver boven een flink aantal andere kinderboeken uit.


Jan Birck werd in 1963 in München geboren, waar hij nu ook met zijn vrouw en twee kinderen woont. Sinds 1992 werkt hij als zelfstandig illustrator voor verschillende uitgeverijen. Tekenen is zijn passie.

ISBN 9789044836240 | Hardcover | 67 pagina's | Clavis | januari 2020
Afmeting 29,8 x 21, 8 cm | Vertaald door Ingrid Vanderkerckhove | leeftijd 5+

© Dettie, 18 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER